Hyppää sisältöön

Pertunmaalla käynnistyy kriisikuntamenettely – kuntaliitosselvityskin mahdollinen

Pertunmaa on ollut arviointimenettelyssä jo vuosien 2019 ja 2020 tilinpäätösten perusteella. Pertunmaan osalta olisi voitu edetä suoraan kuntarakennemuutosselvitykseen.

Pertunmaan kunnantalo
Kuva: Jouni Kirvesmies / Yle
Timo Ikonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Valtiovarainministeriö aloittaa Pertunmaalla arviointimenettelyn eli niin sanotun kriisikuntamenettelyn. Käytännössä menettelyssä selvitetään valtion ja kunnan yhteistyössä, pystyykö Pertunmaa turvaamaan asukkaiden lakisääteiset palvelut.

Valtiovarainministeriö päättää tämän jälkeen aloitetaanko myös kuntaliitosselvitykset.

– Tämä [arviointimenettely] yllätti sinänsä, että tässä jo odotettiin kriisikuntastatusta, mutta tulikin uusi arviointi, Pertunmaan kunnanjohtaja Leena Ruotsalainen sanoo.

Ruotsalainen pitää aikataulua tiiviinä, sillä arviointityöryhmän olisi tarkoitus saada työ päätökseen 17.11., vaikka viimeksi arvioinnissa meni puoli vuotta.

– Myönteistä toki on, että arvioidaan uudelleen. Kyllä talouden tila on todella vaikea, Ruotsalainen sanoo.

Pertunmaan kunnan taloutta rasittavat muun muassa negatiiviset valtionosuudet.

Pertunmaa on ollut arviointimenettelyssä jo vuosien 2019 ja 2020 tilinpäätösten perusteella. Kunnan osalta voitaisiin edetä suoraan kuntarakennemuutosselvitykseen, mutta ministeriö on päättänyt käynnistää arviointimenettelyn uudestaan kuntakentän tilanteen muututtua.

Milloin arviointimenettely voidaan aloittaa?

Valtiovarainministeriö listaa kolme erilaista tapausta, jolloin arviointimenettely voidaan käynnistää kunnassa:

1) jos kunta ei ole kattanut kunnan taseeseen kertynyttä alijäämää kuntalain mukaisessa määräajassa.

2) jos asukasta kohden laskettu kertynyt alijäämä on kunnan viimeisessä konsernitilinpäätöksessä vähintään 1 000 euroa ja sitä edeltäneenä vuonna vähintään 500 euroa.

3) tai jos laissa säädetyt rahoituksen riittävyyttä tai vakavaraisuutta kuvaavat talouden tunnusluvut ovat kahtena vuonna peräkkäin täyttäneet lain mukaiset raja-arvot.

27.9.2023 kello 13.16: Juttua täydennetty kunnanjohtaja Leena Ruotsalaisen kommenteilla.

Suosittelemme