Hyppää sisältöön

Turkulaiskeksintö käytössä jo yli puolessa hyvinvointialueista – lasten käytösongelmat vähentyneet selvästi

Voimaperheet-malli on kehitetty neuvolaikäisten lasten käytösongelmien tunnistamiseen ja ennaltaehkäisevään hoitoon. Tulokset ovat olleet hyviä.

Leikkihevonen neuvolan lattialla hoitaja työskentelee taustalla.
Turun yliopistossa kehitetty Voimaperheet-toimintamalli on tarkoitettu neuvolaikäisten lasten käytösongelmien tunnistamiseen. Kuva: Ville Välimäki / Yle
Heinimaija Hirvonen

Turun yliopistossa kehitetty Voimaperheet-ohjelma on otettu tänä vuonna käyttöön 14 hyvinvointialueella ympäri Suomen.

Voimaperheet-toimintamalli on tarkoitettu neuvolaikäisten lasten käytösongelmien varhaiseen tunnistamiseen ja ennaltaehkäisevään hoitoon. Malli on Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen kehittämä.

Kaikki neuvolan 4-vuotistarkastukseen tulevat perheet täyttävät kyselylomakkeen, jossa selvitetään lapsen sosiaalisia vahvuuksia, vaikeuksia ja perheen hyvinvointiin liittyviä asioita. Perheille tarjotaan tarpeen vaatiessa vanhempainohjausta ja työkaluja lapsen käyttäytymisen haasteisiin.

– Lapsuusiän käytöshäiriön riski voidaan tunnistaa jo ennen kouluikää. Varhainen puuttuminen käyttäytymisen ongelmiin vanhempainohjauksen avulla on tehokkain tapa ennaltaehkäistä myöhempiä ongelmia, kuten nuoruuden mielenterveysongelmia tai rikollisuutta, painottaa hankkeen johtaja, professori Andre Sourander Turun yliopiston tiedotteessa.

Terveyspalvelujen tarve väheni

Tähän mennessä Voimaperheet-hankkeessa on seulottu käytösongelmia liki 100 000 lapselta, ja lähes 5 000 perhettä on osallistunut Voimaperheet-vanhempainohjaukseen.

Saatujen tulosten perusteella perheet ovat hyötyneet ohjelmaan osallistumisesta.

– Vuoden seurannassa yli 80 prosenttia valmennusta saaneiden perheiden lapsista ei enää täyttäneet kriteereitä ohjelmaan pääsystä, eli lasten käytösongelmat olivat selvästi vähentyneet. Huomionarvoista on myös se, että hoitoa saaneet perheet käyttivät lähes puolet vähemmän terveyspalveluita kuin verrokit, Sourander kuvailee tiedotteessa.

Suosittelemme