Brittilehti The Guardian uutisoi saaneensa käsiinsä Ukrainan G-7-maille elokuussa toimittaman asiakirjan, jonka mukaan Venäjän käyttämät kamikaze-lennokit ovat täynnä eurooppalaisyritysten komponentteja.
Iranilaisvalmisteisista Shahed-131- ja Shahed-57-lennokeista löytyi 52 kappaletta länsimaisten yritysten valmistamia elektroniikkakomponentteja.
Yhteensä 47-sivuinen asiakirja nimeää viisi eurooppalaisyritystä komponenttien valmistajiksi. Lisäksi lennokeista löytyi yhdysvaltalaisten, japanilaisten ja kanadalaisten valmistajien osia.
Nyt Iranissa valmistettavien lennokkien valmistusta yritetään siirtää Venäjälle Tatarstanin tasavallan Jelabugan kaupunkiin, selviää asiakirjasta. Iran on kieltänyt, että sen lennokkeja valmistettaisiin Venäjällä.
”Puutumme aina kun pystymme”
Suomen ulkoministeriön pakotetiimin tiiminvetäjä Pia Sarivaara vakuuttaa Ylelle, että EU valvoo tuotteiden vientiä ja kiinnittää erityistä huomiota maihin, joihin kohdistuu pakotteiden kiertämisen riski.
Eurooppalainen tavara voi kuitenkin kulkeutua Venäjälle pakotteista huolimatta yleensä kolmansien maiden kautta.
– Kaikkien pakotteiden alaisten tavaroiden kauttakulkua Venäjän läpi ei ole kielletty pakotteissa. Tällöin tavara voi jäädä Venäjälle, vaikka se olisi tarkoitettu esimerkiksi Kazakstaniin.
Hänen mukaansa tapaukset, joissa tuote päätyy Venäjälle, ovat monimutkaisia ja vaikeita ketjuja selvittää.
– Suomi puuttuu pakotteiden kiertämiseen aina, kun sitä havaitaan. Valitettavasti Venäjä saa muualle tarkoitettuja tuotteita edelleen haltuunsa.
Sarivaaran mukaan yrityksillä on suuri vastuu selvittää, minne esimerkiksi suomalaiset tuotteet päätyvät.
– Havaintomme mukaan voi käydä niin, että suomalaisyritys myy Eurooppaan toiseen EU-jäsenmaahan, mutta sieltä se kolmannen maan kautta päätyy Venäjälle. Tai yritys myy tavaran kolmanteen maahan, josta se päätyy Venäjälle, Sarivaara sanoo.
Kaksi suomalaisyritystä on syyskuun aikana päätynyt Yhdysvaltain Venäjä-pakotelistalle.
Yritykset ovat Yhdysvaltain valtiovarainministeriön mukaan toimittaneet Venäjälle ulkomaisia elektroniikkatuotteita, kuten lennokeissa käytettäviä kameroita, tehokkaita optisia suodattimia ja litiumparistoja.
Pia Sarivaaran mukaan pakotteita kierretään erityisesti Kiinan ja Hongkongin kautta. Venäläisyritykset ovat hänen mukaansa luoneet Kiinaan monipolvisia rakenteita, joita käytetään pakotteiden kiertämisessä. Muita tällaisia maita ovat esimerkiksi Turkki ja Arabiemiirikunnat.
Tullilla satoja pakoterikoksiin liittyviä tutkimuksia
Suomen tullilla on Sarivaaran mukaan tälläkin hetkellä meneillään mahdollisesti satoja pakoterikoksiin liittyviä tutkimuksia.
Hänen mukaansa uudet yritykset, huolintaliikkeet tai logistiikkatoimijat voivat olla olennaisina osina pakotekiertämisen ketjuja. Myös vanhat yritykset, jotka herätetään pitkän tauon jälkeen eloon, voivat kuulua pakotteita kiertäviin yrityksiin.
– Kuvioita on hyvin monenlaisia. Tutkintaviranomaiseilla on aikamoinen haaste pysyä näissä perässä, Sarivaara sanoo.
Hänen mukaansa tuloksiakin on nähty.
– Tulli on tähän mennessä aloittanut yli 600 esitutkintaa pakotteiden rikkomisesta tai kiertämisestä.
Mitä ajatuksia artikkeli herättää? Voit keskustella aiheesta torstaihin kello 23:een saakka.