Hyppää sisältöön

FBI:n erikoisagentit harjoittelivat Suomessa Karhu-yksikön kanssa

Helsingin poliisi kertoo, että Nato-jäsenyys on tuonut uusia yhteistöitä myös poliisilaitoksille.

Poliisin panssaroitu ajoneuvo Poliisitalo 2 edessä Helsingin Pasilassa. Kuvassa lähikuva poliiin kädestä ja hihamertkistä.
Pyyntö yhteistyöhön tuli FBI:n puolelta. Kuva: Ilkka Klemola / Yle
Katri Tihilä

Helsingin poliisin valmiusyksikkö Karhu ja Yhdysvaltojen liittovaltion poliisi FBI harjoittelivat yhdessä Suomessa elokuussa.

Harjoitukset tapahtuivat usean päivän aikana Uudellamaalla ja Pirkanmaalla, poliisi tiedottaa.

Toimintaharjoitus sisälsi esimeriksi erilaisia tehtävärasteja, joissa tavoitteena oli harjoitella haastavia toimenpiteitä. Mukana oli myös Puolustusvoimien helikoptereita Utin jääkärirykmentistä.

Poliisi kertoo, että Suomen Nato-jäsenyys on tuonut uusia yhteistöitä turvallisuusviranomaisille sekä poliisille.

Yhteistyötä aiemminkin

Helsingin poliisilaitoksen mukaan pyyntö yhteiseen harjoitukseen tuli FBI:n puolelta ja taustalla oli aiemmin hyvin toiminut yhteistyö. Esimerkiksi valmiusyksikkö Karhu ja FBI ovat tehneet aiempina vuosina yhteistyötä osana Euroopan suuria harjoituksia.

Poliisin mukaan FBI:n tietotaito on maailman ehdotonta kärkeä. Myös Suomeen vieraaksi saapunut erikoisyksikkö koostuu eliittiryhmästä agentteja.

Poliisin tiedotteessa kerrotaan, että vieraaksi saapuneet erikoisagentit toimivat missä tahansa ympäristöissä tai olosuhteissa. He pystyvät esimerkiksi vastaamaan panttivankitilanteisiin, piirityksiin, suuren riskin kiinniottoihin sekä peite- ja valvontaoperaatioihin.

FBI:n verkkosivuilla on kerrottu, että kyseinen ryhmä kutsutaan paikalle kaikista vaikeimpina aikoina. Ryhmä on ainoa kokopäiväinen terrorisminvastainen yksikkö, jonka jäsenet ovat korkeasti koulutettuja erikoisagentteja.

– Valmiusyksikkö Karhussa yhteistyö FBI:n kanssa nähdään ainutlaatuisena asiana ja yhteistyötä pyritään kehittämään entisestään, valmiusyksikön ylikomisario Juha Hietala kertoo tiedotteessa.

Suosittelemme