Hyppää sisältöön

Yllätyskäänne Pekka Katajan tapauksessa: Korkein oikeus määräsi avunannosta murhan yritykseen tuomitun miehen vapautettavaksi

Vaasan hovioikeus oli tuominnut Juha Lindroosin kuudeksi vuodeksi vankeuteen.

Pekka Kataja istuu penkillä ja odottaa oikeussaliin pääsyä.
Pekka Kataja yritettiin surmata heinäkuussa 2020. Pekka Kataja kuvattuna hovioikeudessa 15. marraskuuta 2022. Kuva: Simo Pitkänen / Yle
Jesse Mäntysalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Korkein oikeus (KKO) on määrännyt avunannosta perussuomalaisten vaalipäällikön Pekka Katajan murhayritykseen tuomitun Juha Kalevi Lindroosin vapautettavaksi.

KKO lausuu lyhyessä ratkaisussaan, että ”täytäntöönpano sekä vankeusrangaistuksen että korvausten osalta on keskeytettävä, mutta korvausten osalta jo mahdollisesti suoritettuja täytäntöönpanotoimia ei peruuteta.”

Vaasan hovioikeus tuomitsi Lindroosin tammikuussa kuudeksi vuodeksi vankeuteen avunannoista murhan yritykseen sekä törkeään kotirauhan rikkomiseen.

Hovioikeus ei löytänyt näyttöä siitä, että Lindroos olisi ollut mukana hyökkäyksessä. Hovioikeus kuitenkin katsoi, että Lindroos oli mukana rikoksessa avunantajan roolissa.

Lindroos on kiistänyt teon jyrkästi esitutkinnasta lähtien.

Käräjäoikeus oli hylännyt syytteet

Toukokuussa KKO myönsi Lindroosille rajoitetun valitusluvan. Tuolloin se katsoi, että hovioikeudessa oli tullut selvitetyksi se, mitä Lindroos teki.

KKO:n arvioitavaksi päätyi sen sijaan se, onko Lindroos menettelyllään syyllistynyt rikoksen avunantoon ja jos on, minkä rikoksen avunantoon hän on syyllistynyt. Lisäksi valituslupa myönnettiin Lindroosin vahingonkorvausvelvollisuuteen.

KKO totesi toukokuussa, että valituslupaa on mahdollista laajentaa asian jatkokäsittelyn aikana.

Keski-Suomen käräjäoikeus oli hylännyt kaikki Lindroosia vastaan nostetut syytteet maaliskuussa 2021. Syyttäjät ja Kataja valittivat käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen.

Avoin tapaus

Murhan yritys tapahtui 17. heinäkuuta 2020.

Kaksi miestä ilmestyi Katajan asunnolle Jämsänkoskella. Heillä oli mukanaan paketti, jonka toinen miehistä väitti sisältävän lähetyksen perussuomalaisten puoluetoimistolta.

Kataja avasi oven, jolloin miehet hyökkäsivät hänen kimppuunsa. Kataja sai päähänsä 20 iskua mahdollisesti vasarasta, ja hänen kallonsa murtui.

Poliisi ei ole saanut selvitettyä, keitä Katajan kimppuun käyneet ja murhayritykseen syyllistyneet henkilöt ovat.

Sekä käräjä- että hovioikeuden mukaan tapauksen motiivi kietoutui olennaisesti perussuomalaisten entisen Jyväskylän kaupunginvaltuutetun Teemu Torssosen kohteluun puolueen sisällä.

Poliisi epäili Torssosta osallisuudesta tekoon, mutta häntä vastaan ei nostettu syytteitä.

Suosittelemme