Hyppää sisältöön

Perussuomalainen kunnanvaltuutettu erotettiin rikostuomion takia Pohjois-Savossa – vastaavat tapaukset melko harvinaisia

Törkeästä velallisen epärehellisyydestä käräjäoikeudessa tuomittu Eero Oravainen haluaisi itse jatkaa valtuutetun tehtävissä.

Puheenjohtajan nuija, jossa on Pielaveden kunnan vaakuna.
Pielaveden kunnanvaltuusto päätti Oravaisen erottamisesta maanantaina. Kuvituskuva. Kuva: Sakari Partanen / Yle
Jenni-Maarit Koponen

Pielaveden kunnanvaltuusto on erottanut maanantaina perussuomalaisen valtuutetun Eero Oravaisen luottamustehtävistään rikostuomion takia. Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi aiemmin Oravaisen törkeästä velallisen epärehellisyydestä kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja vahingonkorvauksiin. Oravainen olisi itse halunnut jatkaa tehtävässään ja harkitsee nyt oikeustoimia asiassa.

Kuntalain mukaan valtuusto voi erottaa luottamushenkilön toimestaan, jos hän on vaalin toimittamisen jälkeen lainvoimaisella tuomiolla tuomittu vankeuteen vähintään kuudeksi kuukaudeksi.

Pielaveden kunnanvaltuusto ja Oravainen ovat eri mieltä erottamisen tarpeellisuudesta.

Luottamustehtävistä erottamisen perusteina olivat rikoksen vakavuus ja se, että valtuutettu ei ollut pidättäytynyt luottamustehtävistään oikeuskäsittelyn myötä. Oravainen ei Pielaveden kunnanvaltuuston puheenjohtajan Harri-Pekka Luomin (kesk.) mukaan ollut kertonut oikeusprosessistaan ja tuomiostaan valtuustolle.

– Tuomio tuli aika monelle yllätyksenä. Kaikki muut valtuustoryhmät asettautuivat erottamisen kannalle paitsi perussuomalaisten valtuustoryhmä ja yksi yksittäinen valtuutettu, sanoo Luomi.

Oravainen olisi halunnut jatkaa valtuutettuna

Oravainen olisi mielestään voinut jatkaa tehtävissään rikostuomiosta huolimatta. Rikos tapahtui Oravaisen toimiessa valtuutettuna vuonna 2019.

Savon Sanomien mukaan pielavetisen huoltoyhtiön toimitusjohtajana toiminut Oravainen nosti yhtiöstään toistuvasti liian suurta palkkaa.

– Asia on tapahtunut ja en halua sitä puolustella millään tavalla. Olin reilut kymmenen vuotta yrittäjänä ja olisi varmaan pitänyt huomata vähän aikaisemmin, että en ole kykenevä hoitamaan enää asioita. Tuli paha masennus päälle ja kaikkea, Oravainen sanoo.

Oravaisen mukaan hän teki tuohon aikaan lähes yksin töitä vuorokauden ympäri kahden-kolmen tunnin yöunilla. Luottamustoimissa toimimiseen sillä ei kuitenkaan ollut hänen mukaansa vaikutusta.

– Olen ollut vuosia Pielaveden kunnan asioilla ja toiminut virheettömästi. Se, että minut ammutaan alas tuntuu tosi pahalta.

Oravaisen mukaan Pielaveden kunnan hallintopäällikkö antoi hänelle tietoa vain kahdesta mahdollisesta seuraamuksesta, jotka olivat itse eroaminen tai erotetuksi tuleminen. Oravainen kertoo selvittäneensä asiaa kuntaliiton lakimiehen kanssa ja saaneensa tietää, että yksi vaihtoehto olisi ollut mahdollinen jatko tehtävissä. Oravainen näkee hallintopäällikön antaneen virheellistä tietoa ja aikoo harkita jatkotoimia.

Rikoksen laatu vaikuttaa seuraamuksiin

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta sanoo, että talousrikos antaa aiheelliset perusteet harkita henkilön edellytyksiä toimia luottamustehtävissä.

– Kunnassa päätetään tietysti myös taloudellisista asioista ja siinä mielessä voitaisiin ajatella, että noin vakavilla rikosnimikkeellä annettu tuomio, vaikkakin ehdollinen, antaa valtuustolla mahdollisuuden päätyä ratkaisuun erottamisesta. Liikennerikoksen kohdalla tilanne olisi varmaan toinen.

Matti Tolvanen rikos-ja prosessioikeuden professori Itä-Suomen yliopisto
Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvasen mukaan talousrikos vaikuttaa kunnan luottamustehtävissä toimimiseen eri tavalla kuin esimerkiksi liikennerikos. Arkistokuva. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Tolvasen mukaan myös sillä on merkitystä, että rikos on tapahtunut Oravaisen toimiessa samaan aikaan luottamustoimissa.

Oravaisella on myös valitusmahdollisuus hallinto-oikeuteen, joka viime kädessä ratkaisee asian.

Luottamustoimista erottaminen ehdollisten vankeustuomioiden perusteella ei ole Suomessa kovin yleistä.

– Aika harvinaisia ovat ne tilanteet, joissa henkilö olisi erotettu juuri tämän tyyppisen, lähellä kuuden kuukauden määräaikaa olevan ehdollisen tuomion perusteella.

Oravaisen erottamisesta kertoi ensimmäisenä Savon Sanomat.

Suosittelemme