Hyppää sisältöön

Dopingista epäilty Robert Helenius odottaa nyt uutta tietoa testeistään – jatko täysin hämärän peitossa

Britannian virallinen antidopingtoimija Ukad ei ole vielä saanut Robert Heleniuksen Lontoossa antamien näytteiden analyysejä valmiiksi. Urheilijaa epäillään promoottorin tilaaman testin perusteella.

Anthony Joshua ja Robert Helenius kuvassa.
Robert Helenius ehti antaa alle viikon ottelusopimuksensa mukaisia dopingtestejä ennen Anthony Joshuan kohtaamista elokuussa. Ottelu ratkesi näin myöhään, koska alkuperäinen Joshuan vastustaja Dillian Whyte jäi kiinni dopingtestissä. Kuva: Nick Potts / PA Images via Getty Images
Pekka Holopainen

Kun ammattinyrkkeilijä Robert Helenius oli kärsinyt 12. elokuuta tyrmäystappion Anthony Joshuaa vastaan Lontoossa, edessä oli vielä vähintään yhtä kova isku suojauksen läpi.

Ottelun järjestänyt promoottoriyhtiö Matchroom Boxing kertoi myöhään illalla 25. elokuuta sosiaalisessa mediassa, että suomalaisen ennen ottelua antama näyte sisälsi poikkeamia, jotka saattavat viitata dopinglöydökseen.

Yle Urheilun tietojen mukaan Heleniusta epäiltäisiin estrogeeniblokkerien käytöstä. Kyseisten, muun muassa rintasyövän hoidossa käytettävien tuotteiden vaikuttava aine letrosoli estää urheilijan suorituskyvylle edullisen mieshormonin, testosteronin, muuntumisen kehossa naishormoni estrogeeniksi. Tämä nostaa urheilijan testosteronitasoa, ja estrogeeniblokkerit ovatkin kaikissa tilanteissa urheilussa kiellettyjä valmisteita.

Niukasti dataa

Asiasta ei toistaiseksi ole tuotu julkisuuteen muuta dataa kuin promoottorin viesti sosiaalisessa mediassa. Kyseisen testin suoritti antidopingtoimisto Vada, jolta promoottori oli tilannut ottelua edeltävät testit. Heleniuksen testausikkuna oli poikkeuksellisen ahdas, sillä hän sopi ottelusta vain noin viikko ennen H-hetkeä.

Syyttömyyttään vakuuttaneeseen Heleniukseen kohdistuu vasta epäily; hänen ei ole todettu tehneen dopingrikkomusta.

Vada ei kuitenkaan ollut ainoa Heleniusta Lontoossa testannut taho. Ottelun jälkeen Britannian virallinen antidopingyksikkö, Maailman antidopingtoimiston Wadan standardein toimiva United Kingdom Antidoping eli Ukad otti suomalaiselta useita virtsa- ja verinäytteitä.

– Niiden osalta tuloksia ja analyysiraportteja ei ole saatu. Tämä on ollut pelkkää odottamista, Heleniuksen lähipiiriin kuuluva henkilö kertoo.

Ukad ei halunnut kommentoida asiaa Yle Urheilulle, samoin ilmoitti promoottoriyhtiö Matchroom Boxing.

Erikoiseen valoon?

Heleniuksen tilanne asettuisi hyvin erikoiseen valoon, jos Wadan akkreditoima Ukadin käyttämä laboratorio toteaisi, etteivät näytteiden sisällöt vastaisikaan Vadan löydöksiä.

Jälkimmäisen toimijan tekemistä testeistä Heleniuksen leiri on saanut haltuunsa dokumentaation.

Anthony Joshua tyrmäsi Robert Heleniuksen seitsemännessä erässä.
Anthony Joshua tyrmäsi Robert Heleniuksen 7. erässä. Kuva: Getty Images

Suomen urheilun eettisen keskuksen (Suek) lääketieteellisen asiantuntijan Pekka Rauhalan mukaan ei ole poissuljettua, että urheilija saisi Heleniuksen yhteydessä mainittua valmistetta myös lisäravinteiden mukana. Näiden tuoteselosteet eivät aina ole täydellisiä, mikä on ollut monille urheilijoille dopingtesteissä kohtalokasta. Suomessa myytävistä alan valmisteista estrogeeniblokkerien vaikuttavaa ainetta ei ole havaittu.

Heleniuksen tapauksen jatko on täysin hämärän peitossa ennen kuin Ukadin raportti valmistuu. Jos dopinglöydös vahvistuu, asia edennee Britannian ammattinyrkkeilyliitosta Ukadin kurinpitopaneeliin.

Kollega vapautui

Käsittelyajat voivat olla pitkiä, ja seuraamuskäytäntö on ammattinyrkkeilyssä kirjava. Nimenomaan estrogeeniblokkerin käytöstä epäilty brittiläinen ammattinyrkkeilijä Conor Benn vapautui dopingepäilyistä 10 kuukauden tutkinnan päätteeksi heinäkuussa.

Virolainen painin MM-mitalisti Heiki Nabi sai estrogeeniblokkereista kahden vuoden toimintakiellon 2020.

Suek kurinpitoelimineen ei ole mukana Heleniuksen tapauksen jatkoselvittelyssä, sillä ammattinyrkkeily ei Suomessa toimi sen sateenvarjon alla.

Robert Helenius ei ole kommentoinut, onko hän saanut ottelupalkkionsa Lontoosta. Tyypillisessä ottelusopimuksessa sen paneminen maksuun edellyttää puhtaita papereita ottelua edeltäneistä ja seuranneista dopingtesteistä.

Suosittelemme