Hyppää sisältöön

Kalle Rovanperä velmuili kysyttäessä sopimuskuvioista – vaatii MM-ralleihin selkeän muutoksen

Tulevana viikonloppuna Kalle Rovanperällä on Chilen MM-rallissa ensimmäinen ”ottelupallo” tämän kauden MM-titteliin.

Kalle Rovanperä makaa sohvalla kännykkä kädessä, katsoo kameraa ja näyttää peukkua.
Kalle Rovanperä otti lounastauon jälkeen rennosti testatessaan Chilen MM-rallia varten Keski-Suomessa. Kuva: Jussi Jäkälä
Jussi Jäkälä
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle Urheilun uusimmassa podcastissa aiheena on myös Kalle Rovanperä ja hänen tulevaisuutensa MM-sarjassa. Kuuntele jakso tästä tai alla olevasta soittimesta.

Vaihtaako Kalle Rovanperä rallin driftaukseen?

Näkymä keskisuomalaiseen autotalliin astuessa yllättää. Sisällä, heti oven vieressä olevalla nahkasohvalla köllöttelee Kalle Rovanperä ajohaalarissaan puhelinta selaillen. Tältä ilmeisesti näyttää, kun urheilijalla on niin sanotusti homma hallussa.

Meneillään on Toyota-tallin testipäivä Chilen MM-rallia varten ja hallitseva maailmanmestari viettää pientä siestaa lounastauon jälkeen. Hetken päästä ulko-ovelta käydään huikkaamassa hänelle, että auto olisi säätötoimenpiteiden jälkeen taas valmiina ajoon.

Koska virallinen testaaminen MM-sarjan kaukokilpailuihin on kielletty, Rovanperä ja kartturi Jonne Halttunen pyrkivät hakemaan sopivia kisasäätöjä rajoituksista vapaalla Toyotan omalla testialueella. MM-rallikaravaani on aiemmin vieraillut ensi viikonlopun kisanäyttämöllä Chilessä vain kerran. Kaudella 2019 ajetussa osakilpailussa Rovanperä voitti WRC2-luokan.

– Edellisestä Chilen kisasta on jo neljä vuotta aikaa ja mukaan on tullut uusia pätkiä, joten suhtaudun siihen niin kuin uuteen kilpailuun lähtisi. Tuohan se oman haasteensa, että kaukokisan testit joudutaan ajamaan omalla testialueella. Tämä ei ole sama kuin Chilen sora, mutta varmaan paras vaihtoehto, mitä helposti voisi löytää, Rovanperä tuumii.

Lajin tulevaisuus puhuttaa

MM-sarjassa lähestytään ratkaisun hetkiä, mutta kilpailullisia asioita enemmän julkisuudessa on viime aikoina puitu lajin tulevaisuuden näkymiä. Esimerkiksi uusien autonvalmistajien houkuttelu mukaan pääluokkaan saattaa jäädä jatkossakin toiveajatteluksi, mikäli seuraavan sukupolven ralliautojen teknisiä sääntöjä ei saada pian lyötyä lukkoon.

Tulevaisuuden oikeaan autokonseptiin Rovanperällä ei ole tarjota viisasten kiveä, mutta MM-osakilpailujen formaattia hän haluaisi tuulettaa. Positiivisena signaalina hän pitää sitä, että kuljettajat ja kartturit on nyt otettu ensi kertaa ideointiin mukaan.

– Kyllähän kisaformaattiin ehdottomasti on muutosta saatava. Formaatti on vähän vanhanaikainen. Vaikka rallin dna:ssa on ajaa pitkiä kisoja, joissa välillä tarvitaan kestävyyttä, täytyisi katsojien ja shown näkökulmasta saada viikonloppua kompaktimmaksi, Rovanperä sanoo.

– Tapahtuma pitäisi saada ihmisille paremmin katsottavaksi, nopeatempoisemmaksi sekä mielenkiintoisemmaksi seurata. Kuskin näkökulmastahan kisassa tapahtuu paljonkin asioita koko ajan, mutta on pitkä aika seurata kisa alusta loppuun. Monesti tulee myös niitä tilanteita, joissa kilvanajoa ei hirveästi ole.

Kalle Rovanperä juhlii Kreikan MM-rallin voittoa.
Kalle Rovanperä juhli Kreikan MM-rallin voittoa. Kuva: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

MM-sarja on varsin ohuen langan varassa, kun tehdastalleina ovat mukana vain Toyota ja Hyundai, yksityistalli M-Sport sinnittelee Fordin osittain tukemana.

Rallimanageri Timo Jouhki myönsi Yle Urheilulle jo viime vuonna, että epävarmuus lajin tulevaisuuden suhteen ei ole ihanteellinen tilanne myöskään kuljettajasopimusten kannalta. Asia on varsin ajankohtainen Rovanperän sopimusuutisia odotellessa. Jouhki on neuvotellut suojatilleen Rovanperälle ensimmäistä sopimusta maailmanmestarin statuksella ja arvioiden mukaan siitä on tulossa hyvinkin rahakas. Mutta, mitä tapahtuu tulevaisuudessa, jos MM-sarjan yllä leijuvat uhkakuvat toteutuisivat?

Kalle Rovanperä itse ei ole tilanteesta huolissaan.

– Ei sillä omiin suunnitelmiini ole ollut juuri merkitystä. Mennään vuosi, pari kerrallaan eteenpäin, riippuen siitä, millaisia sopimuksia tehdään. Ei tässä sen pidemmälle tarvitse miettiä, ainakaan minun mielestäni.

Missä maailmanmestari jatkaa?

Kalle Rovanperän ensi kauden työnantajaa ei ole vielä julkistettu, mutta hyvin todennäköisesti se on edelleen Toyota. Auto on ollut kilpailukykyinen ja Rovanperällä on ollut mahdollisuus kilpailla aktiivisesti myös mielipuuhassaan driftingissä. Yllätyssiirtoa Hyundaille pidetään mahdollisena vain siinä tapauksessa, että tallin sopimustarjous olisi huomattavasti Toyotan vastaavaa suurempi.

Kumpi on sopimusneuvotteluissa painanut omassa vaakakupissasi enemmän, drifting vai muhkea tilipussi?

– Se on hyvä kysymys. En osaa kyllä vastata. Drifting on myös ihan hauskaa, Rovanperä myhäilee pienen tuumaustauon päätteeksi.

Kalle Rovanperä juhlii voittoa Kreikan MM-rallissa.
Saa nähdä, kumpi selviää ensin: Tämän kauden maailmanmestaruus vai Rovanperän ensi kauden tallipaikka. Kuva: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Rovanperä johtaa MM-sarjaa 33 pisteen erolla tallikaveri Elfyn Evansiin ja saa Chilen osakilpailussa ensimmäisen mahdollisuuden MM-tittelin varmistamiseen. Se edellyttäisi kuitenkin suomalaiselta lähes täyttä pistepottia ja Evansin täydellistä epäonnistumista.

Teoriassa mestaruuskamppailussa ovat mukana edelleen myös Thierry Neuville sekä Ott Tänak, mutta käytännössä Evans on Rovanperän ainoa uhkaaja ennen kolmea viimeistä osakilpailua.

Loppukauden kilpailuissa Rovanperä luottaa samaan reseptiin kuin voitokkaassa Akropolis-rallissakin, eli vahvaan perusvauhtiin ja turhien riskien välttämiseen.

– Taktiikkani on sama myös Chilessä. Ajetaan omaa ajoa alkuun ja katsotaan, mikä tilanne on. Tehdään sitten peliliikkeitä sen mukaan, missä Elfyn menee.

Suosittelemme