Hyppää sisältöön

Judoliitolta kaikkien aikojen satsaus: Kiinnitti maailmallakin kiinnostusta herättäneen päävalmentajan Los Angelesiin asti

Suomalaisjudokoita kohti Pariisia luotsaava maajoukkueen päävalmentaja Rok Draksic allekirjoitti jatkosopimuksen ja jatkaa tehtävissään Los Angelesin olympialaisiin asti.

Päävalmentaja Rok Draksic ja Judoliiton puheenjohtaja Esa Niemi
Päävalmentaja Rok Draksic ja Judoliiton puheenjohtaja Esa Niemi Kuva: Judoliitto
Timo Uusitalo

Erinomaisia tuloksia suomalaisessa judossa viime vuodet tehnyt päävalmentaja Rok Draksic, 36, laittoi nimensä keskiviikkona Judoliiton jatkopaperiin. Hän odottaa tulevaisuudelta paljon.

– Olen todella iloinen. Uskon, että olemme ottaneet ison askeleen eteenpäin tuloksissa ja olen varma, että ne paranevat vielä entisestään, kommentoi Suomeen erinomaisesti kotiutunut Draksic.

Judoliiton puheenjohtaja Esa Niemi kertoo, että Draksicin jatko haluttiin varmistaa hyvissä ajoin ja samalla sen, että nousujohteinen kehitys Suomen judossa jatkuu Los Angelesin olympialaisiin saakka.

– Tämä ei ole pikamatka vaan maraton. Kun kokonaisuutta ajattelee, niin Roki on viihtynyt täällä mainiosti. Kuten tiedetään, niin maailmalla voi joutua ”huonoihin” olosuhteisiin. Haluaako silloin viedä edes perhettä sinne? Hän on kiintynyt paljon suomalaisiin urheilijoihin ja tekemiseen sekä arvostaa sitä, että täällä pidetään sopimuksista kiinni, Niemi listaa.

Judomaailma on ollut tietoinen pidetyn slovenialaisen nykysaavutuksista, ja häntä oli jo ehditty kysellä maailmalla muihinkin valmennuspesteihin. Tätä faktaa vasten Draksicin kiinnitys vielä toiseksi nelivuotiskaudeksi oli kova veto Judoliitolta.

– Tiesin, että judon valmentajapeliä käytiin maailmalla jo viime kesänä. Liikehdintää on ollut Rokin suhteen. Onhan tämä Judoliiton kaikkien aikojen satsaus, eikä näin pitkiä valmennussopimuksia ole ennen edes tehty. Palkkaa toki tarkistettiin, mutta pysytään maltillisessa, suomalaisessa tasossa. Ei ole vielä Saudi-Arabian tasoa, virnistää Niemi.

Draksicin tuloksista näkyvin on ollut Martti Puumalaisen sensaatiomainen Masters-voitto ja Pariisin olympiapaikan varmistaminen, mutta senkin takana on paljon nousevia kykyjä ja potentiaalia nuorista alkaen. Tulokset ovat kautta linjan parantuneet maajoukkuetasolla.

Martti Puumalainen voitti ensimmäisenä suomalaisena judon arvostetun Masters-turnauksen.
Martti Puumalainen juhli Masters-voittoa elokuun alussa. Kuva: EPA-EFE

Aikuisissa korkeimmalla tasolla useat urheilijat haastavat jo maailman kärkeä. Puumalaisen lisäksi Mastersissa otteli Valtteri Olin. Kahden urheilijan saaminen kivikovaan, lajihuippujen tähtikilpailuun edellyttää kovaa maailmanlistasijoitusta ja oli tekona historiallinen. Olin ylsi tänä vuonna Ulan Batorin IJF-huippukisassa pronssimatsiin.

Lisäksi Eetu Ihanamäki sijoittui Linzin IJF-mittelössä tänä vuonna seitsemänneksi ja Luukas Saha otteli viime vuonna legendaarisessa Pariisin Grand Slamissa pronssiottelussa.

Pihla Salonen, 20, uusi pari viikkoa sitten EM-kilpailuissa junioreiden finaalipaikkansa. Hänen edellisvuoden kultamitalinsa vaihtui hopeiseen. Saavutus on huima, kun ottaa huomioon, että hän siirtyi 52-kiloisista ylempään painoluokkaan 57-kiloisiin, mikä on äärimmäisen haastavaa kamppailulajeissa.

57-kiloisissa otellut Pihla Salonen pitää kädessään junioreiden EM-hopeamitalia.
57-kiloisissa otellut Pihla Salonen pitää kädessään junioreiden EM-hopeamitalia. Kuva: IJF -Carlos Ferreira

Samalla porilaisesta judolupauksesta tuli ensimmäinen suomalaisjuniori, joka on ollut kahdesti lajin EM-tasolla finaalissa.

Samassa painoluokassa, eli 57-kiloisissa kasvaa puolestaan korkoa helsinkiläisen Chikaran 17-vuotias Riina Myllylä, joka rohmusi tänä kesänä alle 18-vuotiaiden EM-pronssia ja kuukautta myöhemmin myös nuorten olympialaisissa EYOF-pronssia.

Judoliitto on keskittänyt valmennuksen Olympiavalmennuskeskus Helsinkiin, jossa Urhea-halli ja Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urhea tarjoavat kansainvälisen tason olosuhteet ja edellytykset nousta nuorista aikuisten huipulle. Keskittämisratkaisu on ollut iso ja taloudellinen ponnistus.

– Haluan kiittää Judoliittoa sekä urheilijoita saamastani luottamuksesta. Iso kiitos kuuluu myös Urhean huippuluokan harjoitusolosuhteille, toteaa Draksic.

Suosittelemme