Hyppää sisältöön

Aseettoman miehen Lontoossa ampunut poliisi sai murhasyytteen – vastalauseena monet poliisit kieltäytyvät kantamasta enää asetta

Protestin vuoksi sotilaita asetettiin viime viikolla valmiuteen Lontoon turvallisuudesta huolehtimiseksi.

Kaksi naista ja kylttejä, joissa vaaditaan oikeutta Chris Kaballe. Yhdessä kyltissä ja toisen naisen paidassa on Kaban valokuva.
Poliisin ampuman Chris Kaban äiti Helen Kaba (vasemmalla) vaati oikeutta Lontoossa Scotland Yardin ulkopuolella 9. syyskuuta. Kuva: Guy Bell / AOP
Jussi Nurminen

Iso joukko Lontoon alueen poliiseista on kieltäytynyt kantamasta asetta mukanaan. Kieltäytymisen taustalla on kaupungissa työskentelevän poliisin saama murhasyyte.

Poliisi sai syytteen ammuttuaan syyskuussa 2022 aseettoman miehen Kaakkois-Lontoon Streatham Hillissä. Poliisi, joka julkisuudessa tunnetaan koodinimellä NX121, ampui 24-vuotiaan Chris Kaban auton tuulilasin läpi.

Ampumisesta tehdyn viranomaistutkinnan mukaan poliisit olivat ajaneet Kaban ajamaa autoa takaa tunnuksettomalla autolla. Poliisit eivät käyttäneet hälytysääntä tai -valoja. Takaa-ajon syynä oli se, että kyseisen auton epäiltiin liittyvän aiemmin sattuneeseen aserikokseen.

Lopulta poliisit saivat pysäytettyä Kaban paon, kun poliisitunnuksin varustettu auto esti tämän matkan jatkumisen.

Poliisit yrittivät turhaan käskyttää Kabaa ulos autosta. Yksi paikalla olleista poliiseista ampui yhden laukauksen sen jälkeen, kun Kaba oli törmännyt poliisiautoon. Päähän osunut laukaus oli tappava.

Tummaihoisen miehen kuoleminen poliisin luotiin johti mielenosoituksiin, joissa on vaadittu oikeutta Kaballe.

Poliisin joutuminen oikeuteen murhasta syytettynä taas on saanut tämän kollegat suuttumaan ja huolestumaan omasta asemastaan vastaavissa tapauksissa.

Kaksi raskaasti aseistautunutta poliisia seisoo kadulla.
Kuvan aseistautuneet poliisit jatkoivat työtään Lontoon keskustassa 25. syyskuuta. Kuva: Guy Bell / AOP

Jopa 300 poliisia kieltäytyi kantamasta asetta

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan noin 300 poliisia ilmoitti, ettei enää kanna asetta.

Kaikki brittipoliisit eivät automaattisesti ole aseistautuneita. Esimerkiksi Lontoossa tällaisia poliiseja on noin 2 500.

Poliisiprotesti johtikin nopeasti siihen, että sotilaita asetettiin valmiuteen ja muualta maasta komennettiin poliiseja Lontooseen.

Maanantaina BBC uutisoi, että sotilaiden valmiudessa olo purettiin, sillä töissä oli riittävästi aseistettuja poliiseja.

Eilen kolme nimetöntä poliisia tosin esitti Sky News -uutiskanavalla uuden uhkauksen. Jos syytetyn poliisin nimi tulee julki oikeudessa, on luvassa jälleen aseista kieltäytymisiä.

Poliisijohdon mukaan huoli syytteeseen joutumisesta on poliisien ja näiden perheiden keskuudessa nyt suuri.

Sisäministeri Suella Braverman on asettunut poliisien tueksi. Hän julkaisi X:ssä (entinen Twitter) tuenosoituksen poliiseille.

– Heidän [poliisien] ei pidä joutua pelkäämään päätyvänsä syytettyjen penkille suorittaessaan velvollisuuksiaan. Poliisit, jotka vaarantavat henkensä pitääkseen meidät turvassa, saavat täyden tukeni. Teen kaikkeni tukeakseni heitä, Braverman kirjoitti.

Suosittelemme