Hyppää sisältöön

Burkina Fason sotilasjuntta: Maassa estettiin tiistaina vallankaappausyritys

Burkina Fason nykyinen sotilasjuntta kaappasi vallan lähes vuosi sitten.

Yksi sotilas istuu pöydän ääressä pitämässä lehdistötilaisuutta ja kaksi sotilasta seisoo hänen takanaan.
Arkistokuva. Burkina Fason sotilasjuntan johtaja Ibrahim Traore (keskellä) kuvattuna tiedotustilaisuudessa lokakuussa 2022. Kuva: AOP
STT-Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Länsiafrikkalaisen Burkina Fason vallassa oleva sotilasjuntta sanoo estäneensä vallankaappausyrityksen. Burkina Fason valtiollisessa televisiossa luetussa lausunnossa sanottiin, että maan tiedustelu- ja turvallisuuspalvelut estivät vallankaappauksen tiistaina.

Kaappausyrityksestä epäiltyjä upseereja sekä muita osallisia on pidätetty ja osaa etsitään. Juntta ei kuitenkaan lausunnossaan tarkentanut pidätettyjen tai etsittyjen henkilöllisyyksiä.

Myöhemmin armeijan syyttäjä kertoi, että neljä osallista on pidätetty ja kahta ihmistä etsitään yhä.

– Tutkinnan avulla tämän juonen yllyttäjät saadan paljastettua, lausunnossa sanottiin.

Burkina Fasossa tehtiin sotilasvallankaappaus vuosi sitten syyskuussa, kun nyt vallassa oleva kapteeni Ibrahim Traore syrjäytti edellisen sotilasvallankaappauksen tehneen Paul-Henri Sandaogo Damiban. Tämä oli kaapannut vallan kahdeksan kuukautta aiemmin Roch Marc Christian Kaborelta. Molemmat kaappaukset johtuivat osin tyytymättömyydestä tuloksiin taistelussa jihadisteja vastaan.

Tiistai-iltana Burkina Fason pääkaupungissa Ouagadougoussa tuhannet ihmiset lähtivät kaduille osoittamaan tukeaan Traorelle, kun huhut vallankaappausyrityksestä levisivät sosiaalisessa mediassa.

Tätä ennen sotilasjuntta oli maanantaina lakkauttanut ranskankielisen Jeune Afrique -lehden, koska lehti oli julkaissut ”valheellisen” artikkelin jännitteistä ja tyytymättömyydestä maan asevoimien keskuudessa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan keskiiviikkoiltana pääkaupungissa tilanne oli jo rauhoittunut.

Burkina Fasossa ollut lukuisia sotilasvallankaappauksia

Burkina Faso on yksi maailman köyhimmistä valtioista. Se itsenäistyi vuonna 1960 Ylä-Voltan nimellä ja vuonna 1984 se vaihtoi nimensä Burkina Fasoksi.

Sotilasvallankaappaukset olivat yleisiä maan ensimmäisten vuosikymmenten aikana. Vuonna 1987 Blaise Compaoré kaappasi vallan ja hallitsi sen jälkeen maata 27 vuotta, kunnes hän luopui vallasta. Compaorén jälkeen maahan valittiin vuonna 2015 vaaleilla presidentiksi Kabore, joka valittiin virkaan uudelleen vuonna 2020 ja sittemmin syrjäytettiin.

Burkina Fason naapurimaista Malissa ja Nigerissä on tapahtunut myös sotilasvallankaappaukset tällä vuosikymmenellä ja myös ne käyvät taistelua jihadisteja vastaan.

Lähteet: AFP, Reuters

Uutista on päivitetty 28.9. kello 3.24 tiedoilla pidätettyjen ja etsittyjen lukumäärästä.

Suosittelemme