Hyppää sisältöön

Lenkkeilijät huolestuivat muovimaisesta mönjästä rannalla – selvitimme, mistä oli kyse

Kotkassa Suomenlahden rannalla havaittu vaalentunut levä herätti huolen asukkaissa. Todellisuudessa kyse on täysin luonnollisesta ilmiöstä.

Pidä Saaristo Siistinä ry:n huoltohenkilö Jouni Kelkka kertoo miksi levä näyttää muovilta. Video: Kalle Purhonen / Yle
Stella Hag,
Maija Tuunila

Kotkan Suulisniemessä merenrannassa erikoinen mönjä on herättänyt asukkaissa ihmetystä. Levän seassa on valkoista massaa, joka saattaa päällisin puolin näyttää muovilta.

Kotkalainen Teija Viikari huomasi mönjän ollessaan lenkkeilemässä tiistaiaamuna, kun toinen lenkkeilijä kutsui hänet katsomaan leväkasoja. He ihmettelivät ainetta yhdessä ja totesivat sen näyttävän muovilta.

Pidä saaristo siistinä ry:n Jouni Kelkan mukaan kyse ei onneksi ole muovista, vaan levästä.

– Levä on muuttanut väriään valkoiseksi auringonvalossa tai kuivumisen seurauksena. Se on ajautunut rantaan kivien pinnoista myrskyn voimasta.

Levää Jouni Kelkan käsissä.
Suulisniemestä löydetty levä on ahdinpartaa ja suolilevää. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Myös Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Mika Järvinen toteaa ilmiön olevan luonnollinen. Hän kertoo vaalean värin johtuvan auringonvalon lisäksi mikrobien hajoamisprosessista.

– Rannalla havaitut levät näyttäisivät olevan ahdinpartaa ja suolilevää. Ne ovat yksivuotisia leviä ja irtoavat siksi helposti syksyisin.

Rantaan ajautunut läjä levää.
Levä voi muuttua valkeaksi kuivumisen, auringonvalon sekä mikrobisen hajoamisprosessin seurauksena. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Levän ulkonäkö hämäsi

Levän määrä ja harvoin havaittu vaalea väri hämäsivät ohikulkijoita kuitenkin niin paljon, että paikalle hälytettiin myös Kotkan kaupungin ympäristö- ja puistotoimen viranomaisia.

Kotkan puistotoimen työnjohtaja Satu Ylimäki rauhoittelee asukkaita ja kertoo leväilmiön olevan normaali. Levän lisäksi ohikulkijat ovat saattaneet huomata rannalla verkkomaista kangasta, josta siitäkään ei kannata Ylimäen mukaan huolestua.

– Rannassa ei ole nyt roskaa, mutta jostain kohdista meren pohjassa oleva suodatinkangas saattaa ”irvistää”.

Suodatinkangas on etenkin uimarantojen pohjassa käytettävää kangasta, joka saattaa meriveden liikkeiden mukana tulla näkyviin. Ylimäen mukaan verkon päälle työnnetään keväisin hiekkaa ennen uimakauden alkua, syksyisin vain jos se todetaan tarpeelliseksi.

Ylimäen mukaan kangas saattaa vaikuttaa irtoroskalta sen pilkistäessä hiekan alta. Hän kertoo puistotoimen poistaneen kankaanpaloja aamuisella tarkastuskäynnillä, mutta levän kannalta toimenpiteisiin ei toistaiseksi ryhdytty.

Iso kasa merestä rantaunutta levää.
Laskeva merivesi ja syysmyräkät kuljettavat levää rantoihin. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Roskan määrä vähentynyt

Vaikka valkoinen mönjä paljastui tällä kertaa vain leväksi, rantaan ajautuu lenkkeilijä Viikarin mukaan muun muassa puuta ja muuta irrallista ainetta.

– Meri tuo mukanaan vaikka mitä. Rannassa on välillä muovipulloja ja muita kiinteitä kappaleita, joita veneistä ja kalastajilta saattaa irrota.

Pidä Saaristo Siistinä ry:n huoltohenkilö Jouni Kelkka Suulisniemessä uimarannalla.
Jouni Kelkka on Pidä saaristo siistinä ry:n ”yleismies”, jolla on paljon kokemusta Suomen saaristojen roskatilanteesta. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Satunnaisista pullohavainnoista huolimatta roskan määrä on Jouni Kelkan mukaan vähentynyt ja tilanne on paranemaan päin.

– Teemme Suomen ympäristökeskuksen kanssa rantaroskaseurantaa. Seuraamme Lehmäsaaren itärantaa ja länsirantaa, jossa teemme kartoitusta kolme kertaa vuodessa. Joskus on ollut niinkin, ettei mantereen puoleisella itärannalla ole ollut yhtään roskaa.

Rantaan ajautunut läjä levää.
Levän ulkonäkö hämäsi lenkkeilijä Viikarin ohella myös muita kotkalaisia. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Voit keskustella aiheesta 29.9. kello 23.00 asti.

Suosittelemme