Hyppää sisältöön

Lintuinfluenssaa löytyi turkistarhassa Pohjois-Pohjanmaalla

Alavieskassa on löytynyt lintuinfluenssatartunta tarhatuista minkeistä. Kyseessä on ensimmäinen turkistarhan lintuinfluenssatapaus Pohjois-Pohjanmaalla.

Uusikaarlepyyläisen turkistarhaaja Markus Sjöholmin minkkiturkistarha.
Lintuinfluenssaa on nyt tavattu myös pohjoispohjalaisella minkkitarhalla Alavieskassa. Kuvituskuva. Kuva: Janne Järvinen / Yle
Risto Degerman
Avaa Yle-sovelluksessa

Alavieskassa Pohjois-Pohjanmaalla on löytynyt lintuinfluenssatartunta tarhatuista minkeistä. Aiemmat tapaukset ovat olleet Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla sekä Pohjanmaan rannikolla.

Uusi lintuinfluenssatapaus osoittaa ruokaviraston mukaan, ettei lintuinfluenssatartuntojen riski ole vielä ohi, ja suojautumistoimia on tarpeen jatkaa turkistarhoilla.

Ruokaviraston osastonjohtaja Terhi Laaksonen pitääkin uutta tapausta huolestuttavana, koska se kertoo, että lintuinfluenssan riski on edelleen olemassa, vaikka edellisistä havaituista tapauksista turkistarhoilla on jo kulunut useita viikkoja.

Laaksosen mukaan nyt esille tullut tapaus ei kuitenkaan vielä todista sitä, että influenssa olisi laajenemassa pohjoiseen, vaan kyse on vielä yksittäistapauksesta. Alavieska sijaitsee Pohjois-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan rajalla.

Korkeapatogeenista H5N1-tyypin lintuinfluenssaa on nyt löytynyt Suomessa kaikkiaan 27 turkistarhalta. Viimeisintä lukuun ottamatta nämä tapaukset todettiin Etelä- ja Keski-Pohjanmaan sekä Pohjanmaan maakunnissa heinä-elokuussa.

Tarhan eläimet lopetetaan

Tuorein lintuinfluenssatapaus todettiin Ruokavirastossa 27. syyskuuta tutkimuksissa, jotka tehtiin turkistarhan omistajan ilmoitettua kunnaneläinlääkärille eläinten oireista ja kuolemista. Terhi Laaksonen kiittää turkisyrittäjää aktiivisuudesta, kun hän oli itse aktiivisesti selvittämässä tapausta. Ruokavirasto määrää turkistarhan kaikki eläimet lopetettavaksi lintuinfluenssatartunnan vuoksi.

Parhaillaan selvitetään tartuntalähdettä. Se voi Terhi Laaksosen mukaan olla esimerkiksi luonnon linnuissa tai esimerkiksi saastuneessa rehussa.

– Naurulokit, jotka olivat suurin tartuntalähde muissa pohjalaismaakunnissa ilmenneille tartunnoille, ovat tosin lähteneet. Kaikki muut muuttolinnut eivät kuitenkaan ole vielä lähteneet. Paikkalinnuistakin on edelleen mahdollista saada tartuntoja, sanoo Terhi Laaksonen.

Kaikkia Suomen turkistarhoja koskeva lintuinfluenssakartoitus on käynnistynyt syyskuussa. Näytteenotto on edennyt suunnitellun mukaisesti.

Kartoituksen ensimmäiset tulokset on tarkoitus julkaista ensi viikon alkupuolella.

Suosittelemme