Hyppää sisältöön

Omakotitalojen kauppamäärissä hurja pudotus – Pirkanmaalla etenkin uudiskohteet menevät nyt heikosti kaupaksi

Asuntokauppamäärät ovat laskeneet Pirkanmaalla suuresti viime vuoteen verrattuna. Lasku heijastelee rakennusalan ahdinkoa ja taloudellista epävarmuutta etenkin kalliimpia kohteita ostettaessa.

Rakennustyöntekijä Ranta-Tampella alueella.
Uudiskohteiden kauppamäärät ovat Pirkanmaalla vähentyneet viime vuoteen verrattuna jopa 67 prosenttia Kiinteistövälitysalan Keskusliiton tilastojen mukaan. Kuva: Matias Väänänen / Yle
Oskari Räisänen

Pirkanmaan omakotitalojen kauppamäärät asemakaava-alueilla ovat pudonneet tämän vuoden aikana 35 prosenttia. Asia käy ilmi Maanmittauslaitoksen tuoreista kiinteistökauppatilastoista.

Lukemat ovat syyskuun 15. päivään asti ja vertautuvat viime vuoden vastaavaan ajan jaksoon.

Koko maassa kauppojen määrä laski 31 prosenttia, joten Pirkanmaalla pudotus on ollut valtakunnan keskiarvoa suurempi.

Omakotitalokauppojen tämän vuoden mediaanihinta Pirkanmaalla pieneni 2,4 prosenttia, mikä on pienin prosentuaalisin pudotus maakuntia verrattaessa.

Pirkanmaalla pientaloista maksettiin keskimäärin 200 000 euroa, mikä on koko maan toiseksi korkein lukema.

Korkein lukema on Uudellamaalla, 311 000 euroa, jossa pudotusta mediaanihinnassa oli 3,4 prosenttia.

Koko maassa mediaanihinta oli 157 000 euroa, joka on 15 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna.

Maanmittauslaitoksen kauppatilasto kattaa omalla tontilla olevat kiinteistöt eikä siten kiinteistö- tai asunto-osakkeita eikä vuokratontilla olevia omakotitaloja.

Uudiskohteita kaupataan poikkeuksellisen vähän

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton tilastojen mukaan Pirkanmaan kokonaiskauppamäärät seuraavat MML:n lukemia. Kokonaiskauppamäärät ovat laskeneet kaikissa kohdetyypeissä 33 prosenttia. Tilastot on huomioitu elokuun loppuun saakka.

Vaihtelut kohteittain ovat kuitenkin suuria. Esimerkiksi uudiskohteita on mennyt Pirkanmaalla kaupaksi KVKL:n tilastojen mukaan jopa 67 prosenttia vähemmän viime vuoteen verrattuna.

Rivitalokohteissa kauppavolyymi on pienentynyt noin 27 ja kerrostaloasunnoissa 38 prosenttia.

Nostokurki kuljettaa betonielementtiä.
KVKL:n tilastoissa omakotitalokaupat ovat vähentyneet noin 23 prosenttia. Ero Maanmittauslaitoksen tilastoihin selittyy osin sillä, että MML:n tilastot eivät huomioi haja-asutusalueiden eikä vuokratonteilla olevia omakotitaloja. Toisaalta KVKL:n tilastoissa huomioituna on vain kiinteistönvälittäjien kautta tehdyt kaupat. Kuva: Juha Kokkala / Yle

OP Koti Pirkanmaan toimitusjohtaja Antti Toivanen sanoo, että asuntokaupan haasteet ovat näkyneet kaikissa asuntoryhmissä tänä vuonna, mutta paikallisesti erot ovat olleet suuria.

– Kauppavolyymien muutokset eivät ole niin suuria esimerkiksi Tampereella, johtuen voimakkaasta muuttovoitosta, jossa tarpeita syntyy kokoajan kaikenlaisille asuntoratkaisuille, Toivanen sanoo.

Kiinteistö- ja rakennusalan ahdinko näkyy lukemissa

Maanmittauslaitoksen mukaan kiinteistökauppojen määrien laskussa näkyy kiinteistö- ja rakennusalan ahdinko.

− Syyskuun puoliväliin mennessä tänä vuonna on tehty 38 000 kiinteistökauppaa (koko maassa), mikä on yli 16 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavana aikajaksona. Kauppamäärissä pudotus tarkoittaa 7 400 kauppaa vähemmän verrattuna viime vuoteen. Kuluvan vuoden luvut kertovat hyvin tämänhetkisestä tilanteesta kiinteistömarkkinoilla, kertoo rekisteripäällikkö Saara Saari Maanmittauslaitoksen tiedotteessa.

OP:n Toivanen lisää syiksi korkojen nousun ja inflaation myötä heikentyneen ostovoiman.

Hän arvioi, että omakotitalojen kauppamäärien pudotukseen vaikuttaa myös se, että esimerkiksi perheasuntoa suunnitellessa, hinnaltaan kalliimman omakotitalon sijaan valitaan herkemmin esimerkiksi iso kerrostaloasunto. Se heijastelee taloudellista epävarmuutta.

Millaisia ajatuksia artikkeli herätti? Voit keskustella aiheesta lauantai-iltaan 30. syyskuuta klo 23:een saakka.

Suosittelemme