Hyppää sisältöön

Tappara taipui ja lippuja saa sittenkin heiluttaa koko paikalliskamppailun ajan – kokeilu jakaa fanit kahteen leiriin

Tapparan epävirallinen faniryhmä on kertonut, ettei aio heiluttaa fanilippuja luvasta huolimatta. Taustalla on halu antaa muille katsojille mahdollisuus seurata ottelua ilman näköesteitä.

Tapparan kannattajat heiluttavat katsomoon jaettuja lippuja ennen SM-liigan viidennen finaalin alkua.
Näin liput liehuivat Tampereen areenassa ennen viime kauden viidettä finaaliottelua. Torstain paikallispelissä lippuja voi heiluttaa myös pelin tiimellyksessä. Kuva: Tomi Hänninen / Chilipictures
Manu Saarela

Näyttävien sinioranssien kannattajalippujen liehuminen Tapparan fanipäädyssä pelitaukojen aikana on ollut jo pitkään tuttu näky.

Tähän asti tamperelaisseura on sallinut kotipeleissään lippujen heiluttamisen ainoastaan pelikatkoilla, jotta muille katsojille ei syntyisi näköhaittaa pelin ollessa käynnissä.

Torstain paikalliskamppailussa Ilvestä vastaan vanha käytäntö muuttuu. Tappara sallii kannattajalippujen heiluttamisen molemmissa päädyissä myös ottelun ollessa käynnissä.

Kyseessä on kokeilu, Tappara kertoo tiedotteessa.

– Haluamme kehittää ottelutapahtumaamme entisestään kohti Euroopan parasta ottelutapahtumakokemusta ja tällä kannattajalippukokeilulla pyrimme löytämään lopullisen ratkaisun valinnastamme lippujen suhteen, Tapparan kehitys- ja tapahtumajohtaja Aki Hautamäki kertoo tiedotteessa.

Viime kaudella erimielisyyttä fanilipuista

Ilves on suhtautunut myötämielisemmin lippujen liehuttamiseen kotipeleissään kuin kilpakumppaninsa. Kun Ilveksen fanit yrittivät viime kaudella tuoda kauden toiseen Tapparan isännöimään paikallispeliin keltavihreitä kannattajalippuja, liput kiellettiin.

Tapparan mukaan edeltävässä paikallisottelussa Ilves-fanit olivat heiluttaneet lippujaan pelin ollessa käynnissä, siksi niitä ei annettu viedä halliin.

Tämän jälkeen osa Ilves-faneista päätti boikotoida kaikkia Tapparan järjestämiä paikallispelejä, kunnes muun muassa kannattajalippujen heiluttaminen sallittaisiin pelikatkojen lisäksi myös kesken pelin.

Boikotti näkyi ja kuului edeltävän kauden viimeisessä paikalliskamppailussa, kertoo Tapparaa kannattava Markus Nurmi.

– He (Ilves-fanit) jättivät vallan tulematta siihen matsiin. Heidän päädyssään ei ollut ketään, Nurmi sanoo.

Mies katsoo kameraan. Taustalla on koivuja.
Markus Nurmi pohtii, onko Tapparan lippukokeilun taustalla halu houkutella vastustajajoukkueen kannattajat otteluun. Nurmi kokee, ettei kokeilu kuitenkaan ole riitelyn arvoinen asia, vaikka se onkin aiheuttanut eriäviä mielipiteitä fanien keskuudessa. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Nurmi uskookin, että Tapparan torstaisella kokeilulla on taloudellinen taka-ajatus.

– Vähän vaikuttaa siltä, että kokeilu otettiin sen takia, että saadaan vastapäädynkin kaverit peliin. Ei jää tyhjiä paikkoja halliin, Nurmi miettii.

”Näyttäähän se aika hemmetin tyhmältä”

Tapparan epävirallinen kannattajaryhmä Sinioranssit Tampere kertoi keskiviikkona Facebookissa, ettei aio liehuttaa lippuja pelin tiimellyksessä, vaikka lupa siihen nyt löytyykin.

Taustalla on halu antaa muille katsojille mahdollisuus seurata ottelua ilman näköesteitä.

Markus Nurmen mukaan otteluissa käy yhä enemmän ihmisiä, joita kiinnostaa ensisijaisesti kannattaminen. Käynnissä oleva ottelu ei ole kaikille varsinainen pääasia.

Lippujen heiluttamisesta onkin ollut eripuraa Tapparan kannattajien keskuudessa, Nurmi kertoo.

– On porukkaa, minä mukaan lukien, jotka olisivat halunneet liput liehumaan meidänkin päädyssä, Nurmi sanoo.

Nurmen mielestä kokeilu ei kuitenkaan tule otolliseen aikaan. Hänen mielestään lippujen heiluttamista pelin aikana pitäisi kokeilla jonkun muun kuin paikallisottelun aikana. Tällöin istumapaikkoja on enemmän vapaana ja halutessaan voi siirtyä sivuun istumaan, jos näköhaitta on liian suuri.

Kokeilulla on Nurmen mukaan toinenkin huono puoli.

Jos vierasjoukkue Ilveksen fanipäädyssä liehuvat faniliput, mutta kotijoukkue Tapparan päädyssä ei, herää kysymys, kannustetaanko toisessa päädyssä ollenkaan, Nurmi sanoo.

– Näyttäähän se aika hemmetin tyhmältä. Pitää toivoa, että tulee paljon pelikatkoja, niin saadaan meidänkin liput näkyviin.

Suosittelemme