Hyppää sisältöön

Kun sellun hinta romahti, Ville Länsimies alkoi aavistella pahinta – näin pienyrittäjä selviytyy Sunilan sellutehtaan kaatumisesta

Kotkassa sijaitsevan sellutehtaan lakkauttamisella onkin pelättyä pienempi vaikutus seudun muihin yrityksiin ja työpaikkoihin.

Sunilan sellutehtaan lakkauttamispäätös vaikuttaa alihankintayrityksiin Kotkan-Haminan seudulla ainakin toistaiseksi yllättävän vähän. Videolla kaksi asiantuntijaa kertoo syyn tähän. Video: Antro Valo / Yle, Vesa Grekula / Yle
Vesa Grekula

Sunilan sellutehtaan lakkauttaminen heijastelee pitkälti yli sadan alihankintayrityksen toimintaan Kotkan seudulla.

Stora Enso päätti syyskuun alussa lopettaa Sunilan noin 240 henkeä työllistäneen sellutehtaan.

Sellutehdas on työllistänyt myös pienyrityksiä, jotka ovat myyneet tehtaalle esimerkiksi suunnittelu-, siivous- sekä sähkö- ja lvi-alan huolto- ja asennuspalveluita.

Yksi niistä on kotkalaisen Ville Länsimiehen yli 15 vuotta toiminut yhden hengen insinööritoimisto. Yritys suunnittelee alihankkijana jatkossakin paperi-, sellu- ja kartonkitehtailla käytettävien koneiden osia – mutta ei enää Sunilalle.

Ville Länsimies insinööritoimistossaan Kotkassa.
Ville Länsimies on suunnitellut yli 15 vuotta metsäteollisuuden tarvitsemien koneiden ja laitteiden osia. Kuva: Antro Valo / Yle

Länsimies ehti tehdä Sunilan tehtaalle liki 20 eri suunnitteluprojektia vuodesta 2014 alkaen. Tälle vuodelle projekteja ei enää tullut. Länsimies sanoo aavistelleensa tulevaa.

– Kun sellun hinta romahti alkuvuoden aikana, niin kyllä se vähän ennakoi, että jotain tapahtuu.

”Pieni yritys ei voi olla yhden kortin varassa”

Sunilan sellutehdas ei ollut Ville Länsimiehelle ainoa asiakas.

– Täytyy olla useampi soppa, mihin saa lusikkansa laitettua. Pieni yritys ei voi olla yhden kortin varassa, se olisi liian iso riski, Länsimies sanoo.

Ville Länsimiehen tekemä 3D-malli,
Paperikoneen osan 3D-malli Ville Länsimiehen työpöydällä. Kuva: Antro Valo / Yle

Länsimiehen yrityksen menestykseen jatkossa vaikuttaa se, miten loput asiakkaat onnistuvat saamaan tuotteitaan kaupaksi.

– Toivottavasti asiakkaani saavat mahdollisimman paljon projekteja. Niistä yritän sitten saada oman siivuni, Länsimies naurahtaa.

Tilanne elää

Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor oy:n mukaan yritysten tilanne on parempi kuin aiemmin ennakoitiin.

– Liiketoimintaan totta kai on vaikutuksia, mutta ei niin suuria kuin pelkäsimme. Yritykset ovat onnistuneet muuttamaan liiketoimintaansa jo aiemmin ja varautumaan tilanteeseen, kuvailee yrityspalvelujohtaja Elina Reijasalo Cursorista.

Cursor kartoitti kesän ja alkusyksyn aikana tilanteen Kotkan seudun yrityksissä, jotka tekivät töitä Sunilan sellutehtaalle. Vain harvalle tehdas oli ainoa työllistäjä.

Kotkan-Hamnan seudun Kehittämisyhtiö Cursorin yrityspalvelujohtaja Elina Reijasalo istuu avokonttorin nojatuolissa pöydän äärellä.
Yrityspalvelujohtaja Elina Reijasalo Cursorista sanoo, että lakkautettavan Sunilan tehtaan alihankintayritysten tilanne voi vielä muuttua, vaikka nyt näyttääkin yllättävän hyvältä. Kuva: Vesa Grekula / Yle

Reijasalon mukaan pahimmassa tilanteessa olisivat yritykset, joilla ei olisi muita asiakkaita.

– Tällöin alihankkijoiden liiketoiminta olisi vakavasti vaarantunut ja olisimme todella voineet odottaa konkurssiaaltoa. Menetettyjen työpaikkojen määrä olisi ollut moninkertainen Stora Enson omien työntekijöiden lisäksi, arvioi Elina Reijasalo.

Vain yksi yritys ilmoitti Cursorille joutuvansa lopettamaan liiketoimintansa tehtaan lakkauttamisen takia. Yrityksen tiedot ovat Cursorin mukaan luottamuksellisia eikä se kerro julkisuuteen yrityksen kokoa tai henkilöstömäärää.

Cursorin yrityspalvelujohtaja Elina Reijasalo sanoo, että vaikka Sunilan tehtaan alihankintayritysten tilanne näyttää nyt jopa yllättävän hyvältä, tilanne voi vielä muuttua.

– Alkujärkytyksestä on selvitty, mutta toki vaikutuksia tulee myös viiveellä. Siksi yrityksille on annettava kaikki mahdollinen tuki. Olemme keskellä rakennemuutosta, Reijasalo korostaa.

Kotkassa on jo tehty äkillisen rakennemuutoksen suunnitelma, joka on toimitettu eri ministeriöille.

Voit keskustella aiheesta 29.9. kello 23.00 asti.

Suosittelemme