Hyppää sisältöön

Tekoäly ja satelliittipaikannus parantavat laivojen kulkua ja näkyvyyttä – jäänmurtaja Sampo auttoi tutkimuksessa

Järjestelmän avulla pystytään tunnistamaan, missä kannattaa ajaa, vaikka lunta tulisi vaakatasossa.

Kemin matkailun jäänmurtaja Sampo Veitsiluodon satamassa.
Matkailujäänmurtaja Sampo kulki tutkimusaikana reiteillään varustettuna muun muassa kameroilla. Arkistokuvassa Sampo Kemin satamassa. Kuva: Juuso Stoor / Yle
Sari Pöyhönen

Suomessa on selvitetty Euroopan avaruusjärjestö ESA:n rahoittamassa projektissa, voiko laivojen navigointia parantaa tekoälyn avulla. Tutkimuksessa käytettiin apuna matkailujäänmurtaja Sampoa Kemistä ja Ehrensvärd-lauttaa Suomenlinnasta.

– Ideana oli, että pystyisimme automaattisesti tunnistamaan jäähän murrettuja uomia. Jos on vaikkapa todella sumuinen keli tai tulee lunta vaakatasossa, niin järjestelmä pystyy avustamaan siinä, missä uoma oikeasti menee ja missä kannattaa ajaa, kertoo vanhempi tutkija Mika Saajasto Maanmittauslaitoksesta.

Laivojen ja merenkulun näkyvyys jääoloissa ja lumisateessa on heikkoa, näköhavainnot tehdään nykyään miehistön voimin. Tutkimuksessa selvisi, että teknologia eli tekoäly, sensorit ja satelliittipaikannus auttavat parantamaan perinteisten miehitettyjen laivojen tilannetietoja etenkin talvella. Asiaa on tutkittu maailmalla vasta vähän.

Testattu teknologia edistää myös tulevaisuuden itseohjautuvien laivojen liikennettä.

Infrapunakamerat parantavat laivojen toimintakykyä

Esimerkiksi infrapunakameran avulla miehistö voi saada paremman näkyvyyden pimeään aikaan myös kovassa lumisateessa.

– Kameroiden havaintoja voidaan hyödyntää parantamaan alusten tilannetietoa jääoloista. Tekoälymenetelmät osoittautuivat toimivan hyvin jäähän rikottujen uomien tunnistamisessa. Infrapunakameroiden käyttämisen aluksilla voi odottaa parantavan niiden toimintakykyä hämärän ja pimeän aikana, kertoo tutkimusryhmäpäällikkö Martta-Kaisa Olkkonen Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksesta tiedotteessa.

Jäänmurtaja Sampo auttoi tutkimuksessa siten, että siihen oli kiinnitetty tutkimuslaitteita, muun muassa kaksi kameraa sekä vastaanotin. Sampo kulki normaalia reittiään Perämeren turistikierroksilla tutkijat mukanaan.

Suomenlinnan lautta kulki laitteiden kera niin ikään normaalia kulkureittiään.

Tutkimukseen osallistui tutkijoita Maanmittauslaitoksesta ja Aalto-yliopistosta sekä merenkulkualan tilannetietoisuuteen erikoistunut startup-yritys Fleetrange Oy.

Suosittelemme