Hyppää sisältöön

Aino Jäälinoja on istunut yliopiston aulassa tiistaista lähtien – saa mielenosoittamisesta opintopisteitä

Lapin yliopiston valtaukseen osallistuvat opiskelijat voivat hakea opintopisteitä Valtauksen ja kansallisvaikuttamisen dramaturgiat-kurssin kautta.

Rovaniemellä yliopiston valtaamisesta saa opintopisteitä - miksi?
Maija-Liisa Juntti
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa yliopistojen valtauksiin osallistuvista opiskelijoista edistää samalla omia opintojaan. Esimerkiksi Lapin yliopistossa taiteiden tiedekunnan opiskelijoilla on mahdollisuus saada mielenosoittamisesta opintopisteitä.

Kuvataidekasvatusta opiskeleva Aino Jäälinoja on istunut yliopiston aulassa tiistaista lähtien ja myös yöpynyt kampuksella.

– Olen sekä osallistunut valtaukseen että ollut järjestämässä tätä ja ehdottomasti aion hakea opintopisteitä, kun mahdollisuus on, Jäälinoja sanoo.

Opintopisteitä voi hakea osallistumalla Valtauksen ja kansalaisvaikuttamisen dramaturgiat -kurssille. Sen suoritettuaan opiskelija hahmottaa, miten valtaus järjestäytyy, osaa nimetä valtauksessa tapahtuvia kansalaisvaikuttamisen muotoja, tunnistaa valtauksen keskeiset tavoitteet ja hahmottaa niiden välisiä suhteita sekä ymmärtää, millä tavoin taide ja aktivismi voivat kietoutua yhteen ja kykenee soveltamaan oppimaansa muihin kansalaisvaikuttamisen muotoihin.

Maksimissaan viiden opintopisteen kurssin takana on Lapin yliopiston kuvallisen viestinnän apulaisprofessori Mari Mäkiranta, joka pitää yliopistojen mielenosoitus-aaltoa taidokkaasti järjestettynä solidaarisena liikkeenä.

– Kansalaisvaikuttaminen on yksi keskeinen toiminnan tapa demokraattisessa yhteiskunnassa.

Vastaava myös Taideyliopistossa

Mäkiranta sai idean Taideyliopistosta, jossa teatteritaiteen opiskelijoille tarjottiin hänen mukaansa mahdollisuutta saada mielenosoituksesta opintopisteitä. Hän on saanut kiinnostuneilta kysymyksiä siitä, miten kurssi voitaisiin saada muihinkin yliopistoihin.

– Tämä on erilainen tapa vaikuttaa. Tämä vaatii mielikuvitusta, rohkeutta ja instituutioiden ulkopuolelle asettumista, joka ei koskaan ole helppo tehtävä.

Mäkirannan mielestä korkeakoulut ovat tukeneet perustellusti opiskelijoiden mielenilmausta.

– Yliopiston sydämen muodostavat opiskelijat ja opiskelijoiden hyvinvointi. Leikkaukset, joita ollaan kohdistamassa opiskelijoihin vaarantaa sitä hyvinvointia entisestään.

Solidaarisuuden ele opiskelijoille

Mäkiranta muistuttaa, että nyt järjestetyt mielenosoitukset ovat väkivallattomia ja rauhanomaisia, ja että niissä opetellaan myös tasa-arvoa.

– Nyt on kyse koulutuksen tasa-arvosta ja pääsystä sivistykseen tasa-arvoisesti eli hyvin keskeisistä yhteiskuntaa muokkaavista ja rakentavista asioista on kyse.

Opiskelijat saivat tiedon opintopistemahdollisuudesta torstaina ja kyselyjäkin on Mäkirannan mukaan tullut.

– En kuitenkaan ajattele sitä vain määränä, vaan myös solidaarisuuden eleenä. Minusta meidän opettajien pitää tukea tätä ja olla yhteisrintamassa opiskelijoiden kanssa.

Mielenilmaukset saavat jatkoa

Opiskelija Aino Jäälioja pitää tärkeänä, että yliopisto on osoittanut tukensa valtaukselle.

– On siistiä, että yliopisto haluaa toimillaan kannustaa aktivismiin ja demokratian pysymiseen pystyssä.

Jäälinoja uskoo, että opiskelijat pitävät jatkossakin ääntä ja että mielenosoituksilla on vaikutusta päätöksentekoon.

– Uskon että on ja luulen, että on pakkokin olla. Uskon, että tämä jatkuu tästä viikosta eteenpäinkin. Hiljaa ei aiota olla.

Rovaniemellä Lapin yliopistossa mielenilmaus päättyi torstaina.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 29.9. kello 23 saakka.

Suosittelemme