Hyppää sisältöön

Katso, miten kotikaupunkisi liikuntapaikkojen maksut muuttuvat – tällaisia korotuksia Suomen suurimmat kaupungit suunnittelevat

Yhä vähenevässä määrin Suomen suurimmissa kaupungeissa lasten ja nuorten harjoitusvuorot ovat maksuttomia.

Inkeroisten uimahalli.
Esimerkiksi uimahallilippuihin on tullut viime vuosina korotuksia useissa Suomen suurissa kaupungeissa. Kuva Kouvolasta Inkeroisten uimahallista. Kuva: Kalle Purhonen / Yle
Roope Visuri

Jyväskylän kaupunki nousi aiemmin syyskuussa otsikoihin, kun kaupungissa luovutaan alle 18-vuotiaiden harjoitusvuorojen maksuttomuudesta. Esimerkiksi Helsingin Sanomat kirjoitti, kuinka salibandyssa pelaajan kausimaksu voi nousta esimerkiksi 50 eurolla.

Salibandyseura O2-Jyväskylän toiminnanjohtaja Krista Karhunen kertoi lehdelle, että Jyväskylän kaupungin leikkaukset aiheuttavat seuralle noin 25 000 euron lisäkustannukset.

Jyväskylän kaupungin ratkaisu on kuitenkin osa isompaa trendiä Suomen suurimmissa kaupungeissa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kunnille tekemästä tiedonkeruusta selvisi vuosi sitten, kuinka aikaisempaa useampi suuri kaupunki perii maksuja koulujen liikuntasalien käytöstä lasten ja nuorten harjoitusvuoroilla.

Suomessa suuriksi kaupungeiksi määritellään yli 50 000 asukkaan kaupungit. Vuonna 2020 samassa tiedonkeruussa Suomessa oli 11 suurta kaupunkia, joissa oli lapsille ja nuorille maksuttomat harjoitusvuorot koulujen liikuntasaleissa. Tänä vuonna niitä on enää yhdeksän, kun kolmen vuoden aikana Jyväskylän lisäksi jo aiemmin Kouvola oli poistanut maksuttomuuden.

Joukko on pienentymässä enää kahdeksaan, kun Turku kertoi jo keväällä laittavansa vuodesta 2025 alkaen liikuntapaikkansa maksullisiksi lapsille ja nuorille.

Turun kaupungin liikuntalautakunnan puheenjohtajan Sini Häkkisen (kok.) mukaan säästöjä ei tällä uudistuksella kuitenkaan haeta. Häkkisen mukaan kaupunki laittaa käyttötalouteensa kaksi miljoonaa euroa lisää ja satsaa sitä kautta enemmän liikuntaan.

Turku kompensoi maksulliseksi muuttumista niin sanotulla harrastekortilla. Siinä Turun kaupunki antaa vuosittain jokaiselle 7–19-vuotiaalle turkulaiselle etusetelin turkulaisen seura- ja yhdistystoiminnan ohjatun sekä säännöllisen liikuntaharrastuksen maksuihin.

Lisäksi Turku nostaa tukeaan yksityisissä liikuntapaikoissa harrastamiselle. Aiemmin Turku on kuitannut 50 prosenttia, mutta vuodesta 2025 alkaen se on 70 prosenttia.

– Meillä tulee olemaan laskennallisesti noin 30 prosenttia liikuntapaikkojen hinnat lapsille ja nuorille. Pyrimme harrastekortilla siihen, että sillä kuitattaisiin nousseita hintoja. Lopullinen tavoite on, että harrastamisen nettokulut laskisivat. Päällimmäinen tavoite on, että yhä useampi turkulainen lapsi ja nuori aloittaisi liikuntaharrastuksen, Häkkinen sanoo.

Osassa kaupunkeja hinnat nousevat

Kotkassa korotetaan liikuntapaikkojen hintoja viidellä prosentilla aikuisten seuratoiminnassa, sillä kaupunki tarvitsee lisätuloja taloutensa tasapainottamiseksi. Kouvolassa aikuisten taksoja ja maksuja on suunnitelmisssa korottaa keskimäärin kymmenellä prosentilla.

Espoossakin kerätään lisää maksutuloja talouden sopeuttamisohjelmassa. Espoon liikuntalautakunnan puheenjohtajan Leo Heiskasen (SDP) mukaan uimahallilippujen hinnat ovat varmaankin nousemassa.

– Uimahallien maksuja on nostettu meillä todella vähän, jos katsotaan useamman vuoden mittapuulla ja verrattuna muihin. Hinnat nousevat maltillisesti, Heiskanen kuvailee ja sanoo, että ei haluaisi uimahallihintojen nousevan Helsingin ja Vantaan yli.

Heiskanen myöntää näkevänsä ristiriidan siinä, että samaan aikaan puhutaan liikkumaan rohkaisemisesta ja nostetaan liikuntapaikkamaksuja.

– Kun valtuustosta tulee raamit, niiden sisällä on pakko toimia. Jos pitää x miljoonaa euroa leikata, niin jostain on leikattava tai sitten nostettava maksuja. Emme halua lakkauttaa toimintoja. Mieluummin tehdään maltillisia korotuksia, Heiskanen sanoo.

Suomen suurimmassa kaupungissa Helsingissä lähtökohtana on, että liikuntamaksut eivät nousisi.

Liikunnasta vastaavan kulttuuri- ja vapaa-ajan apulaispormestari Paavo Arhinmäen (vas.) mukaan hallituksen kaavailut arvonlisäveron nostamisesta voivat kuitenkin vielä pakottaa nostamaan hintoja. Liikuntapalveluissa arvonlisävero on ollut 10 prosenttia, mutta se olisi nousemassa nyt 14 prosenttiin.

– Arvonlisäverokorotus menee suoraan lippujen hintoihin. Viime vuonna tehtiin maltillisia korotuksia, joilla pyrittiin kattamaan kohonneita energia- ja muita kustannuksia, Arhinmäki selvittää Helsingin kaupungin tilannetta ja viittaa esimerkiksi uimahallimaksuihin.

Kuuntele Urheiluhullut-jakso: Vaalit ohi, urheilun ja liikunnan voi taas unohtaa

Suosittelemme