Hyppää sisältöön

Lääkäri törmäsi mainokseen, jossa samasta työstä luvattiin 6 000 euroa enemmän kuin hänelle: ”Hirveän moni ei uskalla puhua tästä”

Vuokralääkärien palkat ovat julkisessa terveydenhuollossa usein huomattavasti korkeampia kuin samoissa tehtävissä olevien virkalääkäreiden. Tilanne huolestuttaa hyvinvointialueita.

Joonas Kiili, taustalla sairaala Nova.
Terveyskeskuslääkäri Joonas Kiilin mielestä nykytilanne, jossa vuokralääkäreille maksetaan huomattavan suuria korvauksia, rapauttaa terveydenhuoltojärjestelmää. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle
Saara Heiskanen,
Antti Palomaa,
Juulia Tillaeus
Avaa Yle-sovelluksessa

Terveyskeskuslääkäri Joonas Kiili törmäsi sosiaalisessa mediassa hämmentävään työpaikkailmoitukseen.

Lääkärin paikasta samassa terveyskeskuksessa Jyväskylässä tarjottiin paremmilla työehdoilla 6 000 euroa enemmän palkkaa kuin Kiili ansaitsee.

– Palkka on tuplasti sen verran, mitä oma peruspalkkani on, eikä siihen sisälly edes päivystysvelvollisuus. Onhan se absurdia, Kiili sanoo.

Kyseessä oli vuokratyöfirma Pisaran ilmoitus, jossa mainostettiin keikkalääkäreiden paikkoja Jyväskylän terveyskeskuksissa.

Palkka ilman päivystysvelvollisuutta oli ilmoituksen mukaan 12 000 euroa kuukaudessa, minkä lisäksi luvattiin 1 500 euron sitoutumisbonus.

Pylväsgrafiikka virkalääkärinä työskentelevän Joonas Kiilin ja työpaikkaillmoituksen mukaisen vuokralääkärin palkkaerosta. Virkalääkärin palkka on 6000 euroa ja vuokralääkärin palkka on 12 000 euroa.
Virassa työskentelevän Joonas Kiilin Ylelle ilmottama palkka verrattuna Pisaran työpaikkailmoituksessa kerrottuun vuokralääkärin palkkaan. Kuva: Miika Soininen / Yle

Vakituisena terveyskeskuslääkärinä työskentelevän Kiilin mielestä tilanne on järjenvastainen.

– Keikkalaisena tuleva lääkäri saa huomattavasti isompaa palkkaa kuin vakituinen lääkäri, joka tuntee työpaikan, hoitajat ja osan potilaista.

Keski-Suomen hyvinvointialue: ”Ei minkäänlaista sopimusta Pisaran kanssa”

Keski-Suomen hyvinvointialueella hämmästellään Pisaran julkaisemaa työpaikkailmoitusta.

Palvelujohtaja Jari Raudasojan mukaan hyvinvointialueella ei ole minkäänlaista sopimusta Pisaran kanssa.

– Firmalla ei ole meidän myöntämäämme valtuutusta tehdä tämän tyyppistä rekrytointikalastelua. Täysin asiatonta, provosoivaa ja vastuutonta toimintaa, Raudasoja kertoo sähköpostitse.

Yhtä Pisaran markkinoimista Jyväskylän terveysasemista hoitaa Raudasojan mukaan tällä hetkellä kokonaisuudessaan Pihlajalinna.

– Sen takia Pisaran rekrytointitoimet kuulostavat vielä erikoisemmilta, Raudasoja kirjoittaa.

Yle yritti kahden päivän ajan saada Pisaran edustajia kommentoimaan asiaa. Heitä tavoiteltiin useita kertoja puhelimitse, sähköpostein ja tekstiviestein, mutta yhteydenottoihin ei vastattu.

”Kandiopiskelija voi tienata enemmän kuin erikoislääkäri”

Joonas Kiili kertoo kohdanneensa samantyyppistä mainontaa siitä asti, kun omat lääketieteen opinnot olivat loppupuolella. Hän valmistui lääkäriksi viime keväänä.

Kiili on huomannut, että vuokratyöfirmat tarjoavat paikkoja jo viidennen vuoden kandiopiskelijoille, jotka ovat päteviä sijaistamaan terveyskeskuslääkäreitä.

– On erikoista, että kandi voi tienata vuokratyöntekijänä samassa työpaikassa huomattavasti enemmän, kuin virassa oleva yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kiilin mukaan mainosten perusteella näyttää siltä, että vuokralääkäreille tarjotaan usein yli 10 000 euron palkkaa. Hän pitää summia poskettomina, mutta korostaa, että ei kritisoi tarjouksiin tarttuvia lääkäreitä.

Hän kertoo tehneensä periaatepäätöksen, ettei työskentele vuokratyöfirmoille.

– Se tuntuu minusta eettisesti väärältä. En halua olla osallisena toiminnassa, jonka koen rapauttavan terveydenhuoltojärjestelmää.

Joonas Kiili kertoo, mikä häntä huolestuttaa tilanteessa eniten. Video: Jarkko Riikonen / Yle

Kiiliä ihmetyttää, miten yhteiskunta kestää nykyisen kehityksen. Hän uskoo nykytilanteen kannustavan lääkäreitä siirtymään julkiselta puolelta yksityiselle, koska palkka ja työehdot ovat huomattavasti paremmat.

– Lääkäreitä on julkisella puolella vakityössä koko ajan vähemmän. Heidän työkuormansa kasvaa, ja sitä paikataan palkkaamalla vuokralääkäreitä kovalla hinnalla. Eihän mikään terveydenhuollon budjetti kestä sitä, Kiili sanoo.

Vuokralääkärien korkeat palkkiot puhuttavat ympäri maata

Vuokralääkärien korkeat palkkiot ovat herättäneet keskustelua eri puolilla maata viime aikoina.

Useilta hyvinvointialueilta kerrotaan Ylelle, että ostopalveluna työskentelevistä lääkäreistä saattaa joutua maksamaan huomattavasti enemmän verrattuna virkasuhteessa työskentelevään lääkäriin.

Esimerkiksi Etelä-Karjalan hyvinvointialue maksaa Mehiläiselle kolmen silmälääkärin työpanoksesta 315 000 euroa kuussa.

– Se on suurin hinta, jonka minä tiedän, sanoo, Etelä-Karjalan hyvinvointialueen terveydenhuollon ja kuntoutuksen toimialuejohtaja Juhani Grönlund.

Koko summa ei mene lääkäreille, koska yhtiö ottaa omansa välistä.

– Emme tiedä, paljonko firma maksaa lääkärille, Grönlund sanoo.

Grönlundin mukaan toisen tarjouskilpailuun osallistuneen yrityksen tarjous oli vielä kovempi.

Hän kertoo, että hyvinvointialue maksaa omille erikoislääkäreilleen kaikkine korvauksineen 10 000–15 000 euroa.

Mehiläisen mukaan sen ja Etelä-Karjalan hyvinvointialueen sopimuksen mukaiset tehtävät on jaettu 22 silmälääkärin kesken. Yhtiö arvioi, että näiden lääkäreiden työpanos on enemmän kuin kolmen virka-aikaisen silmälääkärin verran. Yhtiö ei osaa sanoa, kuinka paljon enemmän työpanos on.

Mehiläinen ei kerro, miten suuri osa 315 000 eurosta menee lääkäreiden palkkoihin ja miten suuri osa jää yhtiölle muuhun käyttöön.

Juhani Grönlund kertoo, miksi silmälääkärien työpanoksesta maksetaan Etelä-Karjalassa niin paljon. Video: Jarkko Riikonen / Yle, Mikko Savolainen / Yle

Myös Pirkanmaalla vuokralääkäreille maksetaan paikoin selvästi enemmän kuin omalle väelle, mutta Etelä-Karjalan silmälääkäreiden hinnoissa tuskin aivan liikutaan.

– Se kuulostaa aika huikealta, sanoo Pirkanmaan hyvinvointialueen henkilöstöjohtaja Taina Niiranen.

Pirkanmaan hyvinvointialue pyrkii sitouttamaan omia virkalääkäreitä muun muassa rekrytointipalkkioiden avulla.

– Emme me tuohon varmaan pystyisi, että maksaisimme noin isoja palkkoja kuin tuossa puhutaan, Niiranen sanoo.

Pirkanmaalta on aiemmin uutisoitu muun muassa psykiatripulasta. Sen vuoksi hyvinvointialue ostaa yksityiseltä puolelta sekä psykoterapiaa että lääkärikäyntejä. Ostopalvelutuotanto maksaa vähintään tuplasti omaan tuotantoon nähden.

Etelä-Savossa päätettiin luopua vuokratyöstä kokonaan

Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisa teki tämän viikon maanantaina päätöksen, että se pyrkii lopettamaan vuokratyön käyttämisen palveluissaan.

Eloisan hyvinvointialuejohtaja Santeri Seppälän mukaan ratkaisun avulla haetaan säästöjä ja tähdätään palvelujen turvaamiseen.

– Hintaerot ovat omasta mielestäni monessa palvelussa täysin kohtuuttomia ja siihen pitää löytää ratkaisuja, Seppälä toteaa.

Vuokratyöstä luopuminen ei kuitenkaan ole Seppälän mukaan helppoa. Hyvinvointialueilla on lakisääteinen velvollisuus palveluiden tuottamiseen, ja vuokralääkäreistä luopuminen voi tarkoittaa sitä, että alueen asiakkaat on ohjattava toiseen palvelupisteeseen.

Seppälän mielestä nykytilanne voi pahimmillaan johtaa siihen, että tietyt ammattiryhmät ovat puhtaasti ostopalveluna koko Suomessa.

– Se voi johtaa hyvinkin toksiseen hinnoitteluun. Sitä pitää pystyä kaikin keinoin välttämään, kun julkinen talous on näin tiukilla.

Lääkäriliitto: Kehitys on mennyt väärään suuntaan

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Janne Aaltonen kertoo tunnistavansa ilmiön. Vuokralääkärien korkeammat palkat ovat hänen mielestään perusteltuja, jos vuokratyötä tehdään ylimääräisenä keikkatyönä oman päivätyön lisäksi.

Normaalissa päivätyössä korkeampi palkkaus on Aaltosen mielestä kyseenalaisempaa.

– Varsinkin, kun vuokratyötä tekevät ovat yleensä nuorempia, vähemmän koulutettuja ja huonommin paikallisia olosuhteita tuntevia henkilöitä. Ymmärrän, että siitä syntyy oikeudenmukaisuushaaste ja tasa-arvokysymys, Aaltonen sanoo.

Hän pitää julkisuudessa esillä olleita palkkioita huomattavan korkeina ja poikkeuksellisina.

– Ilmiö on uusi. Kehitys on mennyt väärään suuntaan.

Aaltonen pitää kuitenkin harvinaisena lääkäreiden siirtymistä virkatyöstä vuokratyöhön korkeamman palkan vuoksi.

Vuokratyötä tehdään hänen mukaansa yleensä uran alkuvaiheessa, kun ei vielä tarkkaan tiedetä, minkälaista työtä halutaan tehdä.

– Periaatteessa voi ajatella, että korkeampi palkka houkuttelisi ihmisiä, mutta työhyvinvoinnissa ja ihmisen arvoissa on yleensä muitakin elementtejä kuin palkka.

”Monen isot tienestit ovat tässä mallissa kiinni”

Terveyskeskuslääkäri Joonas Kiilin mielestä tilanteen ratkaiseminen ei voi olla kiinni yksittäisistä lääkäreistä ja heidän omastatunnostaan. Hän kertoo keskustelleensa asiasta muutamien kollegoidensa kanssa.

– He ovat tunnistaneet tilanteen älyttömyyden. Ymmärrettävästi hirveän moni ei halua keskustella tästä sen pelossa, mitä kollegat ja ystävät ajattelevat. Monen isot tienestit ovat kiinni tässä nykymallissa.

Kiilin mielestä hyvinvointialueiden päättävissä elimissä tai valtion tasolla pitäisi tehdä linjaus, ettei ostolääkäripalveluita käytetä. Vaihtoehtoisesti niille pitäisi hänestä luoda järkevät kattohinnat.

Nykyisen hallituksen päätökset esimerkiksi yksityisille terveyspalveluille maksettavien Kela-korvausten korottamisesta vievät Kiilin mielestä täysin väärään suuntaan.

– Sieltä ei saada merkittävää lisätehoa, mutta lisätään kustannuksia. Ja toisaalta lisätään julkisen puolen ahdinkoa, jos luodaan motiivi lääkäreille siirtyä paremman palkan perässä yksityiselle. Noidankehä on valmis.

Artikkelia täydennetty 29.9.2023 klo 10.24: Lisätty Mehiläisen tietoja ja arvioita sen sopimuksesta Etelä-Karjalan hyvinvointialueen kanssa.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 29.9.2023 klo 23.00 asti.

Suosittelemme