Hyppää sisältöön

120-vuotias kirjakauppa sai kesällä kymmenen kertaa enemmän kävijöitä kuin koko kunnassa asuu ihmisiä – ja tämä on vasta alkua

Yksi Suomen vanhimmista kirjakaupoista sai kesällä yli 50 000 vierailijaa Ruovedellä. Nyt toiminta laajenee entisestään.

Lähes 120-vuotias, oranssin värinen puutalo, jonka etuseinässä lukee kirjakauppa. Taustalla sininen taivas.
Vinhan kirjakauppa sijaitsee aivan Ruoveden keskustassa. Arkistokuva vuodelta 2022. Kuva: Sanni Isomäki / Yle
Anu Leena Hankaniemi

Yksi Suomen vanhimmista kirjakaupoista avasi keväällä ovensa uudelleen Ruovedellä. Ruovesi on yli 4 000 asukkaan kunta Pohjois-Pirkanmaalla.

Vinhan kirjakauppa on toiminut Ruovedellä samalla nimellä vuodesta 1903 lähtien. Neljässä polvessa toiminut sukuyritys myytiin lopulta vuonna 2022, kun kirjakauppaa pyörittänyt Kauppisten suku päätti lopettaa.

Lisää: Kirjakauppiaita neljässä polvessa – liki 72 vuoden työuran tehnyt Pirkko Kauppinen muistaa kaupalta niin sodan, juhlat kuin koskettavat keskustelutkin

Uusiksi kirjakauppiaiksi ilmaantuivat helsinkiläiset Pasi Vainio ja Mikko Vartiainen. Molemmilla on pitkä tausta kirja-alalla.

Pasi Vainio ja Mikko Vartiainen seisovat vielä rakenteilla olevalla terassilla. Taustalla näkyy Vinhan kirjakaupan oranssi lautaseinä. Vainiolla on kädessään höylä.
Pasi Vainio (vas.) ja Mikko Vartiainen seisoivat viime keväänä vielä rakenteilla olevalla terassilla. Ensimmäinen kesä oli menestys kävijöiden määrässä. Kuva: Sanni Isomäki / Yle

Toiminta laajenee

Ensimmäinen kesä oli yllätys uusille omistajille. Kirjakaupassa, antikvariaatissa, galleriassa, kirjakahvilassa ja tapahtumissa kävi kuluneen kesän aikana yli 50 000 vierailijaa, kerrotaan kirjakaupan tiedotteessa.

Nyt omistajat aikovat laajentaa toimintaa. Vinhan kirjakauppa vuokraa viereisen Ritoniemen kartanon navetan yläkerran ja viereisen piha-alueen.

Vanhan navetan yliset täynnä ihmisiä kuuntelemassa lavalla istuvia ihmisiä Ruovedellä.
Ritoniemen navetan ylisillä järjestettiin jo tänä kesänä yksittäisiä tapahtuma. Vuokrasopimuksen myötä navettaan rakennetaan myös pysyvä uudistuva näyttely, joka kertoo Vinhan kirjakaupan ja Ruoveden historiasta. Kuva: Vinhan kirjakauppa

Navetan ylisillä järjestetään jatkossa erilaista kirjallisuusohjelmaa, taidenäyttelyitä, konsertteja, tansseja, iltamia ja markkinoita.

Jo tänä vuonna luvassa on Vinhan joulumarkkinat.

Lisäksi tulossa on pysyvä uudistuva näyttely, joka kertoo Vinhan kirjakaupan ja Ruoveden historiasta.

Toimittaja Kai Pohjanen vieraili keväällä Ruovedellä tutustumassa Vinhan kirjakaupan historialliseen tunnelmaan. Video: Kai Pohjanen / Yle

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit keskustella aiheesta perjantaihin 29.9. kello 23:een saakka.

Suosittelemme