Hyppää sisältöön

”Taidan olla ainoa, joka on voimakeinoin pystynyt pysäyttämään tämän miehen” – nyt puhuvat arkkipiispa ja Putinin muut vanhat suomalaiset tutut

Hirmuhallitsijaksi muuttunut Vladimir Putin avasi suomalaisille ovia Pietariin 90-luvulla. Suomessa hän kävi pääministerin mukana oopperassa ja pelasi arkkipiispan kanssa jalkapalloa.

Presidentti Halonen ajaa golf-autoa.
Presidentti Halonen ja presidentti Putin ajoivat golf-autolla Kultarannassa, kun Putin kävi ensimmäistä kertaa Venäjän presidenttinä valtiovierailulla Suomessa syyskuussa 2001. Putin tapasi Kultarannassa myös suomalaisia tuttujaan. Kuva: EPA
Tuomas Hyytinen,
Anne Orjala

Yle julkaisi äskettäin kotivideon Vladimir Putinista vierailulta Suomessa 1990-luvun alussa. Kansainvälistäkin huomiota herättänyt video paljasti, miltä Putin näytti ennen kuin hänestä tuli Venäjän johtaja, joka kontrolloi tarkasti imagoaan.

Kukaan ei aavistanut, että vähäpuheinen mies hyökkäisi brutaalisti Ukrainaan ja jättäisi synkän jäljen maailmanhistoriaan.

Mutta mitä Putin teki 1990-luvulla Suomessa ja miten hänet muistetaan? Yle selvitti asiaa haastattelemalla tuolloin eri yhteyksissä Putinia tavanneita suomalaisia. Kaikki heistä eivät halunneet puhua nimillään.

Putin vieraili Suomessa 1990-luvulla lähinnä Pietarin kaupungin seurueessa. Hän oli kaupunginjohtaja Anatoli Sobtšakin oikea käsi ja vastasi suhteista ulkomaille.

Erityisesti Turusta löytyy ihmisiä, joilla on henkilökohtaisia muistoja Putinista. Hän vieraili useasti Pietarin ystävyyskaupungissa.

Presidentti Halonen ja presidentti Putin keskustelevat Kultarannassa.
Presidentti Putin ja presidentti Halonen Kultarannassa syyskuussa 2001. Kuva: EPA

Venäjän uusi presidentti halusi tavata myös vanhoja Suomen-tuttujaan, kun hän oli ensimmäisellä valtiovierailullaan Suomessa syyskuussa 2001. Tarja Halonen oli valittu edellisenä vuonna Suomen presidentiksi.

Putin ja suomalainen seurue tapasivat Suomen presidentin kesäasunnolla Naantalin Kultarannassa. Putin oli kutsunut lähinnä turkulaisia.

Paikalla olivat arkkipiispa John Vikström, konsultti Anders Blom, toimitusjohtaja Esa Honka, suurlähettiläs Markus Lyra, paikallispoliitikko Aila Harjanne, sisäministeri Ville Itälä, tiedotussihteeri Matti Romppanen sekä nyt jo edesmenneet, kansanedustaja Jukka Mikkola ja kaupunginjohtaja Armas Lahoniitty.

Arkkipiispa John Vikström: ”Putin on ylpeillyt sillä, että on tullut Suomen arkkipiispan taklaamaksi”

Presidentti Putin esiintyy kuvissa mielellään urheilumiehenä, niin judotatamilla kuin jääkiekkokaukalossa. Hän on pelannut jääkiekkoa myös presidentti Sauli Niinistön kanssa.

Vuonna 1994 Putin pelasi jalkapalloa Pietarin joukkueessa arkkipiispa John Vikströmin joukkuetta Piispan Poikia vastaan Turussa.

Arkkipiispa on ainakin presidentti Putinin kertomassa tarinassa mies, joka mursi ottelussa hänen solisluunsa. Tiettävästi Putin on kehuskellut myös presidentti Haloselle tulleensa Suomen arkkipiispan taklaamaksi.

Vikström sanoo Ylelle, ettei tiedä onko hän syyllinen, mutta on ottanut syyn päälleen.

– Olen todennut, että taidan olla ainoa, joka on voimakeinoin pystynyt pysäyttämään tämän miehen, John Vikström vitsailee.

Pian 92-vuotias Vikström toimi Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispana vuosina 1982–1998.

Jalkapllojoukkue poseeraa ryhmäkuvassa nurmella.
Arkkipiispa John Vikström lahjoitti tämän kuvan presidentti Putinille Kultarannassa vuonna 2001. Ottelu arkkipiispan ja Pietarin joukkueen välillä käytiin Turussa vuonna 1994. Vladimir Putin on kuvan keskellä eturivissä. Hänen vasemmalla puolellaan on arkkipiispa Vikström ja oikealla puolella Turun kaupunginjohtaja Juhani Leppä. Oikeassa laidassa eturivissä on Ylen Länsi-Suomen toimituksen päällikkö Juhani Lavén. Kuva: Bo Strandén

Turun ottelussa mukana olleet eivät muista Putinin loukkaantumista.

– Hän salasi sen, toimi siinä suhteessa kuin agentti, Juhani Lavén sanoo. Hän oli tuolloin Ylen Länsi-Suomen toimituksen päällikkö Turussa.

– Putin ei ollut taitava pelaaja, mutta nopeakinttuinen ja ärhäkäs, Lavén muistelee.

Syksyllä 2001 John Vikström tapasi Putinin Kultarannassa. Siellä muisteltiin myös vuosien takaista jalkapallo-ottelua.

– Silloin Putin innostui ja nousi seisomaan keskelle lattiaa, Vikström kertoo.

Putin pyysi Vikströmiä tunnustelemaan solisluutaan ja sanoi, ettei se ole vieläkään kunnossa.

Pääministeri Esko Aho: En tiennyt, että tapasin Putinin

Putinin matalasta profiilista 90-luvulla kertoo se, että osalle haastatelluista on valjennut vasta myöhemmin, että he ovat tavanneet Putinin.

Näin kertoo Ylelle myös vuosina 1991–1995 pääministerinä toiminut Esko Aho. Hän muistelee nyt, että Putin oli kahdesti mukana pääministerin tapaamisissa Helsingissä ja Pietarissa.

– En muista hänen sanoneen mitään eikä minulle jäänyt mitään mielikuvaa hänestä, Aho kertoo.

Vuonna 1994 pääministeri ja pietarilaisten seurue matkustivat junalla Helsingistä Tampereelle oopperaan.

– Muistaakseni se oli Patarouva, Karita Mattila oli pääosassa, Aho kertoo.

Putin istuu junavaunussa.
Pietarin pormestari Anatoli Sobtšak ja apulaiskaupunginjohtaja Vladimir Putin junassa matkalla Tampereelle vuonna 1994. Kuva on julkaistu Esko Ahon kirjassa 1992 – Suomen valinnat aavekissan varjossa (Otava). Kuva: Esko Ahon kotialbumi

Junassa otetusta kuvasta Aholle varmistui myöhemmin, että mukana oli myös Venäjän tuleva presidentti. Kaupunginjohtaja Sobtšak oli seurueessa se henkilö, jonka uskottiin voivan nousta Venäjän johtoon.

Voidaan vain arvailla, tähtäsikö Putin jo tuolloin Venäjän huipulle. Hän lienee ollut ainakin kunnianhimoisempi kuin hänen esiintymisestään äkkipäätä olisi voinut päätellä.

Vladimir Putin kuvattuna KGB-upseerina.
Vladimir Putin toimi KGB:n tiedustelu-upseerina Itä-Saksassa asemapaikkanaan Dresden vuosina 1985–1990. Kuva: AOP

Taustakeskusteluissa kuvaillaan, että entisenä Neuvostoliiton turvallisuuspalvelu KGB:n agenttina Putin osasi myös olla erottumatta joukosta.

Toinen tuon ajan suomalaispoliitikko kertoo, että Putinissa näkyivät muutoinkin entisen agentin piirteet. Hän näytti tarkkailevan ja rekisteröivän, mitä puhutaan.

Vaikutti siltä, että Putin halusi myös pitää tilanteet kontrollissaan. Kun moni nautti alkoholia ”Pohjanmaan kautta”, Putin joi vettä. Hän oli totinen eikä kertonut vitsejä.

Vahva isänmaallisuus välittyi hänen mukaansa Putinista jo tuolloin.

Putinissa ei kuitenkaan näkynyt minkäänlaisia viitteitä tulevasta aggressiosta. Päinvastoin vaikutti siltä, että hän haki yhteyttä länsimaalaisuuteen ja piti Suomea ystävänään.

– Hän tuntui aivan erilaiselta ihmiseltä kuin nyt, poliitikko kertoo.

Suurlähettiläs Markus Lyra: Putin oli täsmällinen ja tehokas

Putinia parhaiten tuntevaksi suomalaiseksi on kuvailtu Turun entistä kaupunginjohtajaa Juhani Leppää. Hän kieltäytyi Ylen haastattelusta.

Putinin kanssa oli paljon tekemisissä myös Suomen Moskovan-suurlähettiläänä 1990-luvulla toiminut Markus Lyra.

Hän tutustui Putiniin toimiessaan pääkonsulina Pietarissa 1990-luvun alussa, kun Putinista tuli kaupunginjohtaja Anatoli Sobtšakin oikea käsi.

– Ajattelin, että kaveriinhan pitää tutustua, ja kutsuin hänet lounaalle. Hän kertoi avoimesti taustastaan, esimerkiksi että on ollut KGB:n edustajana DDR:ssä.

Varapormestarina Putin hoiti kaupungin ulkomaansuhteita. Lyran tehtäviin puolestaan kuului pitää huolta siitä, että suomalaisfirmoja kohdellaan oikeudenmukaisesti. Kiireinen Sobtšak kehotti suomalaisia yleensä kääntymään Putinin puoleen.

– Näin ollen tapasin häntä hyvin usein.

Lyra siirtyi suurlähettilääksi Moskovaan vuonna 1996. Hän törmäsi tuolloin Venäjän presidentinhallinnossa työskentelevään Putiniin sattumalta kadulla.

Miehet päättivät tavata. Putin tuli lähetystölle saunaan ja syömään illallista. Vastaavankaltaisia tapaamisia heillä oli Moskovassa muutamia.

Lyra vieraili myös FSB:n päämajassa Moskovassa vuonna 1998, kun Putinista oli tullut Venäjän turvallisuuspalvelun johtaja.

– Se oli viimeinen pidempi tapaaminen, Lyra muistelee.

Kolmen kuvan kollaasi Vladimir Putinista. Ensimmäisessä hän pelaa jääkiekkoa, toisessa Putin on sukellusveneen ohjaamossa ja kolmannessa paidattomana pitelee suurta ahventa kädessään.
Putin on rakentanut mielikuvaa kaiken osaavasta machomiehestä. Kuvissa Putin pelaa jääkiekkoa Sotšissa vuonna 2021, sukeltaa Suursaaren lähellä 2019 ja kalastaa Siperiassa 2017. Markus Lyran mukaan Putinin kova fyysinen kunto oli silmiinpistävää jo 1990-luvulla. Kuva: Alexei Nikolsky, Alexei Druzhinin / AOP

FSB:stä Putin siirtyi pääministeriksi vuonna 1999. Lyra kuvailee 90-luvun Putinia miellyttäväksi, ystävälliseksi ja suoraksi. Putin ei näyttäytynyt henkilönä, joka myöhemmin ryhtyisi länsivastaiseksi ja hallitsisi maataan kovin ottein.

– En havainnut hänessä mitään outoja piirteitä.

Lyra muistelee, että Putin oli ainoa merkittävä venäläispolitiikko, joka vastavuoroisesti tarjosi myös hänelle lounaita. Erityisen puheliaaksi Putinia ei voinut kutsua.

– Hän oli vähän niin kuin suomalainen, ettei paljoa sanonut. Sitten jos kysyi, hän vastasi.

Hän kuvaa tuolloista Putinia täsmälliseksi, tehokkaaksi ja luotettavaksi. Sobtšak oli ”taivaanrannanmaalari ja lupasi ummet lammet”, mutta Putin oli erilainen.

– Putin ymmärsi, miten länsimainen systeemi toimii. Sain sen käsityksen, että hän ymmärsi, miten Venäjänkin pitäisi toimia.

Jeltsin puhuu ja Putin kuuntelee. Miehillä on tummanharmaat puvut. Jeltsinin kravatissa on ruutukuviota, Putinin kravatissa pilkkukuviointi. Taustalla kabinetissa näkyy joulukuusi ja Venäjän lippu.
Presidentti Boris Jeltsin ilmoitti 31. joulukuuta 1999 eroavansa virastaan ja että pääministeri Vladimir Putin nimitetään virkaatekeväksi Venäjän federaation presidentiksi. Putin valittiin presidentiksi vaaleissa maaliskuussa 2000. Kuva: epa/All Over Press

Toimitusjohtaja Esa Honka pehmitti Putinia saunassa ja porealtaassa

Putin kiinnosti suomalaista bisnesväkeä, koska tiedettiin, että hän avaa ulkomaalaisille ovia Pietarissa. Putin saunoi mielellään, toisin kuin monet ulkomaalaiset.

Hansaprintin toimitusjohtaja Esa Honka vei Putinin yhtiön saunaan Turussa vuonna 1992, kun hän halusi edistää bisneksiään Pietarissa.

Hansaprint painoi Pietarin puhelinluetteloita, ja nyt yhtiö halusi luetteloihin myös Pietarin kartat.

Paikalla olivat myös Venäjän pääkonsuli ja Turun kaupunginjohtoa, mutta saunaan menivät vain Honka ja Putin.

Miehet puhuivat saunassa saksaa, jota Putin osasi hyvin työskenneltyään Itä-Saksassa.

– Ihan tavanomaista small talkia. Jotain hän kertoi Saksan ajasta, mutta ei niinkään sitä KGB-puolta, Honka kertoo.

Sitten toimitusjohtaja vei Putinin porealtaaseen ja antoi lasin samppanjaa.

– Sanoin, että nostan altaan lämpötilaa, joka nyt on 37 astetta, puoli astetta joka viides minuutti, kunnes hän antaa luvan. Silloin hän naurahti. Kun olin puoli astetta nostanut, hän sanoi, että kyllä te saatte ne kartat.

Illallispöytään istuttiin kylpytakeissa ja tehtiin sinunkaupat.

– Hän oli totinen ja vakava, ei hän vitsejä kertonut. Vähän vetäytyvä, enemmän kuunteleva kuin aloitteen tekijä, Honka kuvaa silloista Putinia.

Mies puhuu hotellin juhlasalissa.
Hansaprintin toimitusjohtaja Esa Honka (2. vas.) puhuu Pietarin Astoria-hotellissa Pietarin yrityspuhelinluettelon julkistamistilaisuudessa 1990-luvun alussa. Vladimir Putin on kuvan oikeassa laidassa. Kuva: Esa Honka

Kaikkiaan Honka tapasi Putinia kymmenisen kertaa, yleensä Pietarissa puhelinluetteloja julkaistaessa. Viimeisen kerran Honka kohtasi Putinin vuonna 2001 Kultarannassa, jonne Putin kutsui suomalaisia tuttujaan.

Honka muistelee, että Kultarannassa Putin kertoi luopuneensa kesäpaikastaan Karjalan kannaksella, koska ei voinut olla siellä enää rauhassa. Paikalle tuli aina presidentin esikuntaa satamäärin.

Toinen bisnesmies kertoo, että Putinin kanssa ei koskaan tiennyt, toteutuuko tapaaminen. Putin oli myös lyhytsanainen eikä viljellyt korulauseita.

Taustakeskusteluissa Putinia kuvataan myös joukkuepelaajaksi ja joukkueen johtajaksi. Hänen sanotaan inhoavan eniten petosta, sitä että joku toimii toisin kuin puhuu. Putin muistaa kaverinsa hyvässä ja pahassa.

Venäjän presidentti istuu pöydän takana tummassa puvussa ja viininpunaisessa kravatissa. Taustalla näkyy kaksi Venäjän lippua seinää vasten.
Presidentti Putin piti 24. helmikuuta 2022 televisiopuheen, jossa hän ilmoitti Venäjän aloittaneen ”sotilaallisen erikoisoperaation” Ukrainassa. Kuva: Venäjän presidentin lehdistötoimisto / Stella Pictures / AOP

Suomalaistutut yllättyneitä Putinin muutoksesta

Entinen Moskovan-suurlähettiläs Markus Lyra kertoo, että diplomaattipiireissä uskottiin 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa, että Putin voisi olla johtaja, joka uudistaa Venäjää länsimaiseen suuntaan.

Tuolloin Lyra ei olisi osannut kuvitella, miten Putin myöhemmin toimii.

– Tämä muutos on yllättänyt täysin. Olen ajatellut niin, että ehkä hän sitten kuitenkin pettyi länsimaihin ja alkoi ajatella, että Venäjää kohdellaan epäoikeudenmukaisesti, ja se katkeroitti hänet.

Vladimir Putin ja Kim Jong-un katsovat toisiaan.
Presidentti Putin ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un tapasivat syyskuussa 2023 Venäjän Kaukoidässä sijaitsevassa Vostotšnyin avaruuskeskuksessa. Kuva: Vladimir Smirnov / AFP

Arkkipiispa Vikström kertoo Putinin olleen avoin ja miellyttävä keskustelukumppani, kun he tapasivat Kultarannassa 2001. Syvällisempiä tai hengellisiä keskusteluja he eivät kuitenkaan käyneet.

– En tiedä, mitä on ollut aikaisemman pinnan alla.

Vikström ei tiedä mitä sanoisi Putinille nyt, jos he tapaisivat uudelleen.

– Minusta olisi vaikea käydä mitään järkevää keskustelua hänen kanssaan tässä tilanteessa.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin 1. lokakuuta kello 23:een asti. Keskustelu vaatii Yle Tunnuksen.

Katso myös:

Yle julkaisi äskettäin kotivideon Vladimir Putinista vierailulta Suomessa 1990-luvun alussa. Tässä näkyy katkelmia kahdesta pingisottelusta. Putinin parina pelaa Pietarin kaupunginjohtajana tunnettu Anatoli Sobtšak, harjoitteluvastustajinaan kaksi henkivartijaa.

Suosittelemme