– Näinkö tässä käy, että päädyn paikallislehden pikku-uutiseen, joka kertoo, kuinka mies ampui eksänsä, Leea ajatteli.
Hetkeä aikaisemmin ex-mies oli soittanut Leealle ja uhannut ampua tämän.
Mies omisti useita aseita, ja Leea tiesi, että mies saattoi joskus ajaa töihin hirvikivääri takakontissaan.
Nyt Leea seisoi kotinsa yläkerrassa ja katsoi ikkunasta, kuinka ex-mies ajoi pihaan.
Alhaalla pihalla mies yritti useaan kertaan saada puhelimella yhteyden Leeaan, kolkutti ovea ja soitti ovikelloa. Lopulta mies ajoi pois.
Aluksi Leea ei aikonut kertoa tapahtuneesta kenellekään. Häntä hävetti ja pelotti.
Kesti muutaman viikon, ennen kuin Leea soitti poliisille, joka kehotti tekemään rikosilmoituksen.
Rikosilmoituksen vastaanottanut poliisi kuitenkin vähätteli Leean kertomusta ja arveli eksän vitsailleen. Poliisi suositteli sovittelemaan asian, ja Leea päätti noudattaa neuvoa.
Nyt viisi vuotta myöhemmin Leea katuu päätöstään, koska sovittelu ei mennyt odotusten mukaan.
Leean nimi on muutettu asian arkaluonteisuuden vuoksi. Leean henkilöllisyys on Ylen tiedossa. Yle on nähnyt Leean ja hänen ex-miehensä sovittelusta tehtyjä viranomaisasiakirjoja.
Hallitus aikoo luopua lähisuhdeväkivallan sovittelusta
Joka kolmas suomalaisnainen on joutunut puolison tai ex-puolison väkivallan uhriksi.
Vuonna 2021 viranomaisten tietoon tuli yli 11 000 lähisuhdeväkivallan uhria. Yli 2 400 tapausta ohjattiin sovitteluun, vaikka kansainväliset ihmisoikeuselimet ovat suositelleet Suomelle jo vuosia lähisuhdeväkivallan sovittelusta luopumista.
Sovittelussa rikoksen tai riidan osapuolet käyvät läpi tapahtunutta vapaaehtoisten sovittelijoiden välityksellä. Sovittelusopimus voi johtaa syyttämättäjättämispäätökseen.
Nyt Petteri Orpon (kok.) hallitus suunnittelee, ettei perhe- ja lähisuhdeväkivaltaa enää soviteltaisi.
Leea: ”Minussa aktivoitui vanha, alistuva rooli”
Ensimmäinen sovittelukerta sovittiin tammikuulle.
Ennen sitä rikosuhripäivystyksen työntekijä oli kertonut Leealle, ettei sovittelu ole välttämättä hänen tapauksessaan paras vaihtoehto.
Leea ja tämän entinen puoliso odottivat sovittelutoimistoon pääsyä kerrostalon rappukäytävässä, mutta sovittelijat eivät saaneet ovea auki, sillä he eivät muistaneet ovikoodia.
Sovittelu peruttiin ja siirrettiin helmikuuhun. Silloin se järjestyi. Sovittelutoimiston huoneessa Leean ex-mies vältteli Leean katsetta ja tuijotti kenkiään.
Leea kertoi toivovansa, että mies myöntäisi uhanneensa tappaa hänet muutamaa kuukautta aikaisemmin.
Leean mukaan mies kiisti väitteen ja väitti Leean uhanneen miehen uutta kumppania väkivallalla. Mies jatkoi, miten parin yhteisen lapsen metsästysharrastus päättyisi, jos hän saisi tuomion.
Leea koki, että mies käytti heidän yhteistä lastaan pelinappulana.
– Siinä kohtaa minussa aktivoitui sellainen vanha, alistuva rooli. Se olo, että minä en pärjää tuolle ihmiselle, Leea muistelee.
Leea kertoo, ettei kyennyt siinä tilanteessa ajattelemaan enää järkevästi, eikä siksi saanut kysyttyä, milloin miehen väittämä uhkaus olisi tapahtunut. Leea sanoo, ettei itse ollut uhkaillut uutta kumppania.
Leealle tuli tunne, että hänen piti paeta. Hän allekirjoitti sovintosopimuksen ja luopui vaateistaan.
Ministeri: Tulevaisuudessa lähisuhdeväkivallasta ei voi selvitä sovittelulla tuomiotta
Sovitteluasioista vastaavan sosiaaliturvaministerin Sanni Grahn-Laasosen (kok.) mukaan lähisuhteissa tapahtuva väkivalta on suomalaisen tasa-arvon musta piste.
– Ei voi olla tilannetta, että Suomessa sovittelulla voi selvitä tuomiotta lähisuhdeväkivallasta, Grahn-Laasonen sanoo.
Myös ihmisoikeusjärjestö Amnestyn sukupuoleen ja seksuaalisuuteen perustuvan syrjinnän asiantuntija Pia Puu Oksanen pitää tilannetta kestämättömänä.
– Nämä ovat tyypillisesti naisiin ja tyttöihin kohdistuvia rikoksia, ja ne ikään kuin siivotaan pois rikosprosessia kuormittamasta.
Helmikuussa julkaistun Sanna Marinin (sd.) hallituksen tilaaman tutkimuksen mukaan lähisuhdeväkivallan sovittelu toimii pääsääntöisesti hyvin. Kansalaisjärjestöt ovat kuitenkin arvostelleet tutkimusta sen aineiston suppeudesta.
YK:n naisten syrjinnän poistamista käsittelevä komitea (CEDAW) on jo vuosia suositellut, että Suomi lopettaa sovittelun lähisuhdeväkivaltatapauksissa.
Komitea nosti asian täytäntöönpanon nopeutettuun seurantaan lokakuussa 2022. Aikaa suositusten täytäntöönpanon raportoimiseen Suomella on jäljellä enää vuosi.
Ministeri Grahn-Laasonen kertoo, että ministeriö alkaa valmistella lähisuhdeväkivallan sovittelusta luopumista nopealla aikataululla.
– Tarkoitus on ehtiä vuoden sisällä tekemään tarvittavat lainsäädäntömuutokset, Grahn-Laasonen sanoo.
Lähisuhdeväkivallan sovittelusta luopumisen taustalla on uhrin ja naisten aseman suojeleminen, ministeri kertoo.
Hallitusohjelmaan on kirjattu, että sovittelusta luovuttaisiin pääsääntöisesti. Grahn-Laasonen menisi vielä pidemmälle ja luopuisi siitä kokonaan.
Leea kokee, ettei sovittelu ollut oikeudenmukainen
Leea on tyytyväinen, että teki rikosilmoituksen ja veti rajan sille, miten entinen puoliso voi kohdella häntä.
Mutta hän kokee, ettei sovittelu ollut oikeudenmukainen.
Leeaa harmittaa, että sovittelijat eivät reagoineet, kun ex-mies alkoi syyttää Leeaa väkivallalla uhkailusta ja käytti Leean mielestä parin yhteistä lasta pelinappulana.
Leea toivoo, että sovittelijat olisivat nähneet selkeämmin suhteen sisäiset valtasuhteet.
Nyt Leea ajattelee, että hänen olisi pitänyt keskeyttää sovittelu. Sovittelun molemmilla osapuolilla on oikeus keskeyttää sovittelu missä vaiheessa tahansa.
Uudestaan hän ei sovitteluun enää menisi.
– Siitä jäi häpeää, epäonnistumisen tunnetta. Tunnetta siitä, että minua ei kuulla eikä nähdä. Ja tunnetta siitä, että toinen valehtelee ihan röyhkeällä tavalla ja se uppoaa sovittelijoihin.