Hyppää sisältöön

Vahvistus! Antti Pennanen Leijonien päävalmentajaksi: ”Unelmia, jotka nyt käyvät toteen”

Antti Pennanen on Leijonien seuraava päävalmentaja. Sopimus on mallia 2+1 vuotta.

Antti Pennanen nuorten maajoukkueen harjoituksissa.
Antti Pennanen pukeutui Jääkiekkoliiton varustukseen viimeksi 2020–2022, kun hän valmensi Nuoria Leijonia. Kuva: Pasi Mennander / Finlands ishockeyförbund
Mika Halonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen jääkiekkoliitto on vahvistanut, että Antti Pennanen on Leijonien seuraava päävalmentaja. Hän korvaa tehtävässä Jukka Jalosen, joka luotsaa Leijonia vielä tämän kauden loppuun. Pennanen aloittaa päävalmentajana ensi kevään Tšekissä pelattavien MM-kisojen jälkeen.

Pennasta pidettiin jo pitkään vahvimpana kandidaattina Jalosen seuraajaksi.

44-vuotiaan Pennasen sopimus Leijonissa kattaa kaudet 2024–26 ja sisältää option kaudesta 2026–27. Sopimus on siis mallia 2+1.

– On hienoa, että saimme asiat nopeasti sovituksi Pennasen ja Ilveksen kanssa. A-maajoukkue saa Pennasesta kokeneen ja menestyneen valmentajan, joka tuntee maajoukkuevalmennuksen lainalaisuudet ja toimintaympäristön entuudestaan, Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Sami Kauhanen iloitsee tiedotteessa.

Pennanen kertoo tiedotteessa, että tuleva työ Leijonien päävalmentajana on kunnia-asia.

– A-maajoukkueen päävalmentajuus ja valmentaminen talviolympialaisissa ovat molemmat unelmia, jotka nyt käyvät toteen. Tehtävään kuuluu myös paljon muuta: keskustelimme prosessin aikana pelin ja urheilun lisäksi paljon muun muassa yhteiskunnallisista asioista, jotka ovat minulle tärkeitä.

Antti Pennanen Ilveksen valmentajana.
Antti Pennanen aloitti Ilveksessä syksyllä 2022. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press

Ilves joutuu luopumaan

Pennanen aloitti Ilveksen päävalmentajana SM-liigassa syksyllä 2022. Nyt Ilves ja Pennanen ovat purkaneet kautta 2024–2025 koskeneen sopimuksensa.

– Leijonien päävalmentajan rooli on arvostetuin ja kovin mahdollinen päävalmentajapesti Suomessa. Viime syksynä Pennasen kanssa neuvotellessamme sovimme, että tällaisen mahdollisuuden avautuessa asiat ovat neuvoteltavissa ja järjestettävissä yhteistyössä, kommentoi Ilves-Hockey Oy:n toimitusjohtaja Risto Jalo.

Ilveksen urheilujohtaja Timo Koskela sanoo, että Ilveksen näkökulmasta oli hyvä asia, kun päätös Leijonien uudesta päävalmentajasta tehtiin näin hyvissä ajoin.

– Antti on pitänyt meitä ajan tasalla omalta osaltaan Leijonien päävalmentajan valintaprosessista. Seuralla on selkeä sisäinen suunnitelma, jonka mukaan se lähtee nyt etenemään prosessissaan seuraavan päävalmentajan kartoittamisen kanssa. Vastaavasti Antti saa täyden rauhan keskittyä viemään työnsä loppuun Ilveksessä kaudella 2023–2024.

Ilveksen tiedotteessa Pennanen korostaa, että ensi kesään asti hänen keskittymisensä on täysin Ilveksen tekemisessä, SM-liigassa ja CHL:ssä.

– Arvostukseni Ilvestä kohtaan on todella suuri. Seuran antama tuki ja apu tämän prosessin aikana on ollut todella ainutlaatuista. Meillä on käynnissä työ, jonka haluan saattaa omalta osaltani loppuun niin hyvin kuin mahdollista.

Antti Pennanen hymyilee.
Antti Pennanen kiitteli Ilveksen tukea. Kuva: All Over Press

Näin Pennasen ura on edennyt

Valmentajauransa alussa Pennanen valmensi HPK:n B- ja A-nuoria. Sitten hän toimi HIFK:n ja KalPan valmennustiimeissä.

Pennasen ensimmäinen päävalmentajapesti aikuisten tasolla oli Mikkelin Jukureissa Mestiksessä 2013–2016.

Vuonna 2016 Pennanen oli Jalosen apuvalmentajana, kun Nuoret Leijonat voitti MM-kotikisoissa kultaa.

Pennanen teki läpimurtonsa viimeistään kaudella 2018–19, kun hän luotsasi sensaatiomaisesti HPK:n Suomen mestariksi.

Pennanen oli mukana Jukka Jalosen valmennustiimissä apuvalmentajana A-maajoukkueessa kausina 2018–2020.

Pennanen toimi Nuorten Leijonien päävalmentajana 2020–2022. Lokakuussa 2022 Pennanen siirtyi Tampereen Ilveksen päävalmentajaksi vuoteen 2025 jatkuvalla sopimuksella.

Antti Pennanen tuulettaa nuorten MM-kotikisoissa 2016.
Antti Pennanen ja Jukka Jalonen luotsasivat Nuoret Leijonat MM-kultaan Helsingissä 2016. Kuva: Tomi Hänninen

Uutta päävalmentajaa kartoittivat muun muassa Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Sami Kauhanen sekä leijonaikonit Jere Lehtinen ja Saku Koivu. Lehtinen on myös Leijonien general manager.

Yle Urheilun asiantuntija Topi Nättinen huomautti, että Pennanen on kasvanut Jalosen valmentamaan jääkiekkoon.

– Kyllähän se olisi hölmöä, jos Jukka Jalosen perinteen täysin hukattaisiin. Suomalainen jääkiekko on löytänyt Jalosen alaisuudessa menestysreseptin. Nyt sukupolvi on vaihtumassa. He ovat kasvaneet meidän pelin kehykseen. Uusi valmentaja varmasti tuo muutoksia ja hänen pitää myös niitä tuoda. Varmasti Pennasen jääkiekko on kuitenkin hyvin lähellä jaloslaista jääkiekkoa. Pennanen on hyvin läheltä katsonut Jalosta myös valmentajana, Nättinen kuvaili.

Ylen asiantuntija Ismo Lehkonen spekuloi, että sukupolven vaihtumisen myötä Pennanenkin voi joutua tekemään muutoksia pelaamiseen. Lehkonen uskoo, että Pennanen näkee myös tällä hetkellä ison kuvan jääkiekossa.

– Pennanen on fiksu kaveri, joka ymmärtää jääkiekon menevän kovaa vauhtia eteenpäin. Hän yrittänee löytää uusia etuja muihin maihin nähden. Pennasella on jopa rohkeutta kokeilla.

Lue lisää: Antti Pennanen joutuu tiukkaan paikkaan Leijonien päävalmentajana – Ismo Lehkonen väläyttää isoa muutosta

Suosittelemme