Hyppää sisältöön

”Vaatimattoman oloinen mies” jätti pienelle kunnalle miljoonan euron arvoisen yllätyksen

Askolan kunta on saamassa jättiperinnön, joka on käytettävä askolalaisten vanhusten hoitoon ja virkistyskäyttöön. Testamentti oli tehty jo 1990-luvulla, mutta kunta ei tiennyt siitä mitään.

Kuvassa on Suomen laki -teos avoinna perintökaaren kohdalta.  Aukeaman päällä kädet.
Perintöön sisältyy rahallisen omaisuuden lisäksi esimerkiksi metsä- ja peltopalstoja. Kuvituskuva. Kuva: Jarmo Koponen / Yle
Venla Rakkola

Askolan kunta on saamassa noin miljoonan euron arvoisen jättiperinnön. Testamentin tekijä on tänä keväänä menehtynyt askolalainen yksityishenkilö, kunta tiedottaa.

Askolan hallintojohtaja Tuija Saloranta sanoo Ylelle, että testamentti tuli yllätyksenä. Hänen mukaansa testamentti on tehty jo 1990-luvulla.

Testamentin laatijaa Saloranta ei erityisemmin tuntenut, vaikka ”pienessä maalaispitäjässä” he ovatkin tervehtineet kohdatessaan.

– Vaatimattoman oloinen mies. Kyllä tämä yllätti meidät, näin iso perintö. Olemme todella iloisia ja kiitollisia.

Askolan kunta on testamentin ainut perinnönsaaja. Perintöön sisältyy muun muassa rahaa sekä metsä- ja peltopalstoja.

Perintö on testamentin mukaan käytettävä askolalaisten vanhusten hoitoon ja virkistyskäyttöön. Testamentin laatija on myös halunnut, että sukuhaudoista pidetään huolta.

Ikäihmisille virkistäytymistä

Askolan kunta ei usein ole päässyt nauttimaan miljoonaperinnöistä. Hallintojohtaja Salorannan mukaan kuntaa muistetaan perinnöissä välillä, varsinkin jos lähiomaisia ei ole. Summat ovat kuitenkin paljon pienempiä.

Suuret, kunnalle testamentatut perinnöt eivät silti ole alueella täysin ennenkuulumattomia. Askolasta pohjoiseen sijaitseva Pukkilan kunta on aikoinaan saanut oman miljoonaperintönsä.

Vuonna 1962 kuollut Onni Nurmi testamenttasi koko omaisuutensa Pukkilalle. Omaisuuteen sisältyi yli 700 Suomen Kumitehdas Oy:n osaketta ja 60 kappaletta Nokia Osakeyhtiön osakkeita.

Vuonna 1997 näiden osakkeiden arvo oli jo noin 30 miljoonaa markkaa. Arvo on sittemmin moninkertaistunut. Myös nämä rahat oli testamentin mukaan ”käytettävä Pukkilan kunnan vanhainkodissa olevien vanhusten virkistykseksi”.

Askolan kunnassa ei ole vielä päätetty, mitä omilla perintörahoilla tehdään. Salorannan mukaan osa perinnöstä ainakin todennäköisesti sijoitetaan.

– Yritämme tehdä jotain ylimääräistä, jota kunta ei muuten pystyisi tekemään. Kenties jotain ikäihmisille suunnattuja tapahtumia, jotta he kokisivat saavansa virkistystä, hän pohtii.

Voit keskustella aiheesta 29.9.2023 kello 23:een asti.

Suosittelemme