Hyppää sisältöön

FC Barcelona korruptioskandaalin ytimessä, kansalliskaarti teki uuden ratsian – miksi jättiseura maksoi miljoonia erotuomaripomolle?

Espanjalaissyyttäjien ja Euroopan jalkapalloliiton tutkinta FC Barcelonan sekä Espanjan erotuomarikomitean epäillystä korruptiosta jatkuu.

FC Barcelonan logo.
FC Barcelonaan liittyvä erotuomariskandaali puhuttaa jälleen Espanjassa. Kuva: Getty Images
Mika Halonen

Jo viime talvena espanjalaisen jalkapallon suurseura FC Barcelona joutui barcelonalaissyyttäjän ja Euroopan jalkapalloliiton Uefan tutkintaan.

Barcelonan syytettiin maksaneen 8,4 miljoonaa euroa Espanjan erotuomarikomitean entiselle varapuheenjohtajalle Jose Maria Enriquez Negreiralle.

Syyttäjän mukaan seura olisi tehnyt Negreiran kanssa suullisen sopimuksen, jotta Negreira suosisi Barcelonaa tuomaritoimintaan liittyvissä asioissa.

Barcelonan syyttäjänviraston nostamat kanteet kohdistuvat Negreiraan, FC Barcelonaan sekä seuran entisiin puheenjohtajiin Josep Maria Bartomeuhun ja Sandro Roselliin. Syytteisiin lukeutuvat ”korruptio”, ”luottamuksen rikkominen” ja ”väärien liiketietojen antaminen”.

Vyyhti alkoi, kun espanjalaismedia Ser Catalunya paljasti, että veroviranomaiset olivat tutkineet Negreiran Dasnil 95 -yhtiötä.

Nyt torstaina muun muassa Reuters ja BBC kertoivat, että Espanjan kansalliskaarti (Civil Guard) oli tehnyt ratsian Espanjan erotuomarikomitean tiloihin Madridissa. BBC:n mukaan tutkintaa johtava tuomari vaati erotuomarikomitealta tiettyjä asiakirjoja, mutta ei saanut niitä, jolloin poliisi päätti tutkia tilat.

Espanjalaisviranomaiset tutkivat Espanjan erotuomarikomiteaa ”mahdollisesta systemaattisesta korruptiosta”. Nyt FC Barcelona on joutunut epäillyn asemaan myös tässä erotuomarikomiteaa koskevassa tutkinnassa. Seuraa epäillään korruptiosta.

Espanjalaismedia raportoi, kuinka Espanjan kansalliskaarti (Civil Guard) teki ratsian Espanjan jalkapalloliiton (RFEF) tiloihin.
Espanjalaismedia raportoi, kuinka Espanjan kansalliskaarti (Civil Guard) teki ratsian Espanjan jalkapalloliiton (RFEF) tiloihin. Epäilty korruptiovyyhti on saanut Espanjassa nimen ”Negreira case”. Kuva: Europa Press / Getty Images

Barcelona oli maksanut 1,4 miljoonaa euroa vuosina 2016–18 Negreiran yhtiölle ja yli 7 miljoonaa euroa vuosina 2001–18 suoraan Negreiralle.

Barcelona ja sen puheenjohtaja Joan Laporta ovat kiistäneet kaikki syytteet. Barcelonan näkemyksen mukaan seura maksoi Dasnil 95:lle ”teknisestä konsultoinnista”, jotta se saisi videoraportteja erotuomaritoiminnasta. Barcelonan mukaan videomateriaalista on hyötyä valmennukselle. Tämä on Barcelonan mukaan yleinen käytäntö ammattilaisjalkapallossa.

– Tehdään selväksi, että Barca ei ole koskaan ostanut erotuomareita, eikä Barcalla ole koskaan ollut aikomusta ostaa, Laporta sanoi talvella.

Viime helmikuussa 18 La Ligan seuraa ilmaisia olevansa ”syvästi huolissaan” Barcelonan toiminnasta.

Heinäkuussa Uefa antoi Barcelonalle ”väliaikaisen luvan” pelata Mestarien liigassa kaudella 2023–24. Samalla Uefa ilmoitti, että se jatkaa yhä tutkimuksia, oliko Barcelona tehnyt maksuja saadakseen suotuisia tuomaripäätöksiä.

Suosittelemme