Hyppää sisältöön

Seppo-vuohi kakkaa katolta koirien päälle ja opettaa kilinsä pahoille tavoille – ja juuri siksi some rakastaa sitä

Sometähdeksi iittiläiseltä tilalta ponnistanut Seppo-pukki murtaa vanhentunutta vuohikuvaa ja riemastuttaa seuraajiaan jos jonkinlaisilla tempauksillaan.

Toimittaja Tuulianna Tola tutustui Seppo-pukin elämään, ja Seppo-pukki tutustui Tuuliannan korvakoruihin.
Tuulianna Tola
Avaa Yle-sovelluksessa

Eipä tiennyt suomenvuohi Seppo minkälaiseen sometähteyteen sen tie vielä veisi, kun se avasi ensimmäistä kertaa pienet kilinsilmänsä keväällä 2022.

Vain muutamaa kuukautta myöhemmin Sepon kasvattaja totesi, että aitauksestaan poishyppivän ja joka paikkaan karkaavan kilipukin paikka olisi varmaankin hieman vapaamman kasvatuksen paikassa.

Sellainen löytyikin Home Ranch -tilalta, pehtoori Joni Aaltosen hellästä huomasta.

– Meillä eläimet saavat olla juuri sellaisia kuin ovat. Seppokin saa täällä toteuttaa itseään ja persoonaansa, Aaltonen avaa kasvatusfilosofiaansa.

Perseilyllä tähdeksi

Persoonaansa ja keppostelevaa luonnettaan Seppo on todellakin saanut tilalla toteuttaa.

Ja aivan kuten moni somestrategi neuvoo, omana itsenään oleminen on ollut avain menestykseen. Sepon kohdalla taikasana on Aaltosen mukaan perseily.

– Seppo tuntuu olevan koko ajan pahanteossa.

Erityisesti Home Ranch -tilan Facebookissa superuositun Sepon hölmöilyt naurattavat ja viihdyttävät ihmisiä. Aaltoselta pyydetään jatkuvasti lisää videoita Sepon elämästä. Vikkelä vuohi ehtii joka paikkaan, eikä materiaalista ole pulaa: Seppo katolla, Seppo saunassa, Seppo hihnassa kävelylenkillä, Seppo nautojen aitauksessa ja Seppo keittiön pöydällä.

Aaltosen mukaan ihmiset kaipaavat ankeiden uutisten keskelle positiivisia asioita, ja niiden tarjoamisessa eläimet ovat hyviä.

– Eläimet tekevät kaikki asiat tosissaan, ne eivät pyri hauskuuttamaan, ja se taas naurattaa ihmisiä.

Aaltosen analyysin mukaan Seppo on syntynyt tähdeksi.

– Seppo on intona ja heti esittäytymässä, kun joku tulee paikalle. Muut vuohet saattavat mennä omiin touhuihinsa, mutta Seppo haluaa olla aina esillä ja siellä missä ihmiset ovat.

Seppo taitaa mediapelin kuin vanha tekijä.

Tätä henkilökuvaa tekemään lähetetty toimittaja ehtii juuri ja juuri kiskaista rannekorunsa Sepon suusta, mutta korvakorun kohdalla nopeus ei riitä. Sinne menee, parempiin suihin.

Vuohipukki lähikuvassa maatilan pihalla.
Seppo-vuohi panee suuhunsa kaiken mahdollisen vetoketjuista puutarhaletkuihin. Toistaiseksi sen hampaat ja suolisto ovat kestäneet maistelua hyvin. Kuva: Jari Pussinen / Yle

Ruokavarkaissa Lipposen kanssa

Sepon ehdotonta lempiruokaa on leipä, mutta muunlainenkin syötävä ja juotava toki maistuu. Toisinaan Seppo livahtaa repimään rehusäkkejä auki hyvän ystävänsä minipossu-Lipposen kanssa, ja toisinaan se varastaa pöydältä niin isäntäväen kuin vierailijoidenkin ruuat.

Kerran vuohipukki hörppäsi kunnon kulauksen talomaalia. Partahan siinä toki sotkeentui, mutta toisin kuin voisi kuvitella, Sepon suolisto selvisi yllättävän vähillä vaurioilla.

– Pari päivää oli vatsa ruikulilla, kertoo päätään pudisteleva Aaltonen.

Kaksi minipossua katsoo kohti kameraa maatilan pihalla.
Sepon paras ystävä Lipponen ja rouvansa Lyyli auttavat mielellään Seppoa ruokavarkauksissa. Kuva: Jari Pussinen / Yle

Isyydestä ratkaisu levottomuuteen?

Kun Seposta tuli jokin aikaa sitten isä, Aaltonen elätteli toiveita että vuohiherra alkaisi kantaa vastuuta. Toive ei toteutunut ihan toivotunlaisesti. Seppo on toki kantanut vastuunsa, mutta lähinnä kaikenlaisten koiruuksien opettamisesta Mortti-kilille. Nyt isä ja poika kiipeilevät yhdessä katoilla, ja pojasta on kehkeytymässä isänsä kaltainen veijari.

Kuinka pehtoorin hermot kestävät nyt ja jatkossa, kun ilkikurisia vuohia onkin kaksi?

Aaltosta kysymys lähinnä naurattaa.

– Maailmassa on suurempiakin ongelmia kuin Sepon pelleilyt.

Kuten monet muutkin somevaikuttajat, myös Seppo pyrkii pöllyttämään vanhoja käsityksiä ja oletuksia maailmasta.

Aaltosen mukaan monilla on väärä kuva vuohista pelkkinä päällekäyvinä puskijoina.

– Seppo rikkoo ennakkoluuloja osoittamalla, että vuohet ovatkin aikamoisia huumoritapauksia.

Sepon huumoripitoiseen arkeen pääset kurkistamaan tästä:

Suosittelemme