Hyppää sisältöön

Laura Huhtasaari lakkauttaisi Euroopan parlamentin – Nils Torvalds tyrmää: Kuolleena syntynyt ajatus

Entiset ja nykyiset europarlamentaarikot väittelivat Ylen A-Talkissa EU:n mahdollisesta laajentumisesta ja siitä, miten se muuttaa unionia.

Lotta Sillanmäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Eduskunnan EU-asioita käsittelevän suuren valiokunnan varapuheenjohtaja ja entinen europarlamentaarikko Laura Huhtasaari (ps.) haluaa Euroopan unionin uudistuvan radikaalisti, jotta sen laajentuminen olisi mahdollista.

– EU on pytinki, joka paisuu kuin pullataikina. Tulee hirveästi meppejä, on Euroopan parlamentti, joka edustaa EU:n kansalaisia ja EU:n neuvosto, joka edustaa maiden hallituksia, mutta kyllähän sekin edustaa EU:n kansalaisia, Huhtasaari sanoi A-Talkin suorassa lähetyksessä.

Huhtasaaren mukaan EU:n budjetti ja tulonsiirrot tulisi uudistaa siten, ettei rahaa jaettaisi jäsenvaltioille nykyiseen tapaan esimerkiksi maataloustukien muodossa.

Lisäksi Huhtasaari haluaisi luopua kokonaan Euroopan parlamentista

– Emme tarvitse sitä. Mielestäni riittäisi komissio ja Euroopan unionin neuvosto. Se olisi yksinkertaisempaa ja halpaa, kun se tuntuu nyt paisuvan.

Entinen europarlamentaarikko ja suuren valiokunnan jäsen Merja Kyllönen (vas.) ihmettelee Huhtasaaren halua poistaa demokraattinen elementti kokonaan.

Myös europarlamentaarikko Nils Torvalds (r.) tyrmää idean.

– Ajatus siitä, että romutettaisiin Euroopan parlamentti, se on kuolleena syntynyt.

Torvalds kuitenkin myöntää, että parlamentin toimintaa tulee miettiä, jos europarlamentaarikkoja tulee lisää.

EU:n komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen toi esille vision unionin laajentumisesta puheessaan toissa viikolla. EU on myöntänyt Ukrainalle ehdokasmaan aseman ja pohtii jäsenyysneuvottelujen aloittamista. Lisäksi jäsenyyttä tavoittelevat esimerkiksi useat Länsi-Balkanin maat, kuten Montenegro, Serbia ja Pohjois-Makedonia.

Katso A-Talkin koko lähetys Yle Areenasta.

Suosittelemme