Hyppää sisältöön

Hersyvä hetki kesken haastattelun Tampereen areenan kulisseissa – tuleva päävalmentaja bongasi Leijonakuninkaan: ”Kato, Jukka”

Leijonien päävalmentajaksi ensi keväänä nouseva Antti Pennanen kertoi tärkeästä keskustelusta Jääkiekkoliiton kanssa.

Jukka Jalonen ja Antti Pennanen tuulettavat vaihtoaitiossa.
Jukka Jalonen ja Antti Pennanen pääsivät juhlimaan samassa tiimissä aikuisten ja nuorten MM-kultaa. Kuva: Tomi Hänninen
Matti Lehtisaari,
Mika Halonen,
Jussi Saarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen jääkiekkoliitto vahvisti torstaina, että Antti Pennanen, 44, on Leijonien seuraava päävalmentaja.

Pennanen kuvaili Yle Urheilulle ottavansa pestin vastaan nöyrin ja kiitollisin mielin. Pennanen seuraa tehtävässä Jukka Jalosta, joka väistyy tehtävästään ensi vuoden keväällä.

– Jääkiekkoliiton kanssa käyty prosessi herätti luottamusta. Keskustelut lähipiirini kanssa lisäsivät luottamustani ottaa pesti vastaan. Olen toki todella onnellinen, Pennanen kuvaili tunnelmiaan.

Pennasen mukaan neuvottelut Jääkiekkoliiton kanssa etenivät nopeasti.

– En muista tarkkaan, milloin prosessi alkoi, mutta prosessi on ollut nopea. Toki olin Jääkiekkoliitossa töissä jo ennen Ilves-pestiäni, joten tunnen Jääkiekkoliiton ihmiset. Tunnen talon tavat, Pennanen sanoi.

Pennanen kuvaili Jääkiekkoliiton kanssa käytyjä keskusteluita.

– On keskusteltu pelistä ja pelaamisesta, johtamisesta sekä johtamisen filosofiasta. Ja toki myös pelaajakehitystyöstä, miten A-maajoukkueen päävalmentaja pystyy olemaan siinä tukemassa.

Pennanen kuvaili rekryrointiprosessia ammattimaiseksi.

– Lisäksi on keskusteltu minulle tärkeästä asiasta, eli arvoista, ja mihin suuntaan Jääkiekkoliitto haluaa mennä sillä puolella. Käytiin tosi laajat keskustelut, Pennanen kertasi.

Antti Pennanen drar upp riktlinjer.
Antti Pennanen valmensi Suomi-nutussa viimeksi U20-Leijonia. Kuva: Pasi Mennander / Finlands ishockeyförbund

Pennanen on 44-vuotias, mutta silti jo kokenut ja menestyksekäs jääkiekkovalmentaja.

– En ole iällä pilattu, mutta olen valmentanut jo yli 20 vuotta. Olen saanut olla viimeiset 10 vuotta menestyneissä joukkueissa, se on toki antanut itseluottamusta, Pennanen kertasi.

Jukka Jalosen näkeminen sai leveän hymyn Pennasen kasvoille

Kesken Yle Urheilun haastattelun syntyi huvittava tilanne, kun Leijonien nykyinen päävalmentaja Jukka Jalonen käveli Pennasen ohi. Jalonen oli Tampereella, sillä hän toimi C Moren asiantuntijana kauden ensimmäisessä Tampereen paikallisottelussa, jossa Ilves voitti Tapparan 5–3.

Pennanen oli juuri vastaamassa, mitä muutoksia hän tekisi Leijoniin, mutta keskeytti vastauksensa nähdessään Jalosen.

– Kato, Jukka menee siinä, Pennanen sanoi ja virnisti perään leveästi.

Vielä tämän kauden ”Leijonakuninkaana” jatkava Jalonen on johtanut Leijonat kolmesti MM-kultaan ja kerran olympiakultaan. Pennanen oli Jalosen apuvalmentajana voittamassa MM-kultaa 2019 ja nuorten MM-kultaa 2016.

Mutta mitä muutoksia Pennanen tekisi Suomen maajoukkueeseen?

– Tulee ehkä liian aikaisin, en lähde ottamaan vielä kantaa. Maajoukkue on menestynyt loistavasti, eikä siihen tarvitse hirveästi tehdä muutoksia, Pennanen kuittasi.

Juuri Leijonien uudeksi päävalmentajaksi nimetty Antti Pennanen repesi nauruun bongattuaan Jukka Jalosen.

Jalonen sai Pennaselta suitsutusta työstään.

– Jukka (Jalonen) on tehnyt erinomaista työtä. Arvostan häntä suuresti valmentajana. Ei kannata lähteä täyttämään hänen saappaitaan, vaan koettaa rakentaa viereen omat saappaat, Pennanen tähdensi.

Pennasen ympärillä on riittänyt viime päivinä tohinaa, mutta hän kiisti, että seurajoukkuetyöt Ilveksen penkin takana olisivat häiriintyneet.

– Olemme hävinneet muutaman ottelun, mutta tällä ei ole ollut siihen vaikutusta. Ne syyt ovat jossakin ihan muualla. Tänä iltana näimme, millainen Ilves on parhaimmillaan, Pennanen viittasi paikallisottelun voittoon Tapparasta.

Antti Pennanen.
Antti Pennanen uskoo, ettei hänen tuleva Leijonat-pestinsä vaikuta Ilveksen kauteen. Kuva: Mika Kylmäniemi / All Over Press

Mikä oli Jukka Jalosen rooli valinnassa?

Julkisuudessa on puitu tällä viikolla paljon myös sitä, mikä oli Jukka Jalosen rooli seuraajansa valinnassa. Jääkiekkoliitolta on puuttunut varsinainen huippu-urheilujohtaja, joten pesti on jaettu Leijonien päävalmentajan Jalosen, alle 20-vuotiaiden päävalmentajan sekä nuoisomaajoukkueiden managerin Kimmo Oikarisen kesken.

Yksittäistä huippu-urheilujohtajaa ei ole nimetty sen jälkeen, kun Rauli Urama lähti TPS:n palvelukseen vuonna 2020.

Sekä Jalonen että Pennanen kiistivät tiukasti, että Jalonen olisi valinnut Pennasen seuraajakseen.

– En ole kertaakaan jutellut Jalosen kanssa, Pennanen latasi Iltalehdelle.

Jalonen kommentoi asiaa kieli keskellä suuta ennen Tampereen paikallisottelua C Morelle.

– Olen kuunteluoppilaana, kuten muutkin tällä hetkellä. Alkuvaiheessa olin mukana, nyt katsotaan, mihin pojat ja tytöt päätyvät, Jalonen kommentoi valintaprosessia.

Jalonen oli siis alkuvaiheessa mukana kartoittamassa seuraajaansa, mutta sittemmin päävalmentajavalintaa ovat pohtineet esimerkiksi STT:n mukaan varsinkin Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Sami Kauhanen sekä suomalaiset leijonaikonit Jere Lehtinen ja Saku Koivu. Lehtinen toimii myös Leijonien general managerina.

Suosittelemme