Hyppää sisältöön

EU:n jäsenmaat ovat lähellä historiallista sopua maahanmuutosta – Puola ja Unkari vastustavat

Saksa ja Italia pääsemässä yhteisymmärrykseen uudesta sääntelypaketista.

Britannian rajavartioston Englannin kanaalista pelastamia siirtolaisia kumiveneessä Doverissa.
Britannian rajavartiosto pelasti nämä siirtolaiset Englannin kanaalista heinäkuussa 2021. Kuva: Vickie Flores / EPA
Yle–STT
Avaa Yle-sovelluksessa

EU:n jäsenmaat ovat päässeet viime päivinä lähelle historiallista sopua mittavasta maahanmuuttouudistuksesta, jota on valmisteltu suurten siirtolaismäärien saapuessa Etelä-Euroopan rannikolle.

Torstaina sisäministerien kokouksessa keskusteltiin maahanmuuton ulkoisesta ulottuvuudesta eli esimerkiksi kolmansien maiden kanssa solmittavista sopimuksista siirtolaisvirtojen ehkäisemiseksi.

Maahanmuuttopaketista puuttuu enää yksi palanen, joka koskee kriisiasetusta. Asetuksella säädellään sitä, kuinka paketin muista asetuksista voidaan poiketa.

Saksa keskeisessä roolissa

Maahanmuuttouudistuksen valmistelussa vastakkain ovat olleet etenkin Saksa ja Italia. Maiden välinen kiistakapula on Välimerellä seilaavat järjestöjen pelastusalukset, Euronews-uutissivusto raportoi.

Italian hallituksen mukaan nämä alukset ovat “vetäviä tekijöitä”, jotka houkuttelevat suurempia määriä turvapaikanhakijoita uhrarohkeaan merimatkaan. Saksa taas vastustaa tällaista luonnehdintaa kutsuen aluksia korvaamattomiksi ihmisten pelastamisessa.

Saksa on kuitenkin valmis tukemaan torstaina esitettyä kompromissiehdotusta, maan ulkoministeri Nancy Faeser kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan. Italian mukaan se tarvitsee lisää aikaa perehtyäkseen viimeisimpään ehdotukseen.

EU:n 27 jäsenmaasta ainoastaan Puola ja Unkari ovat sanoneet vastustavansa nyt viimeisteltävää maahanmuuton uudistuspakettia.

Pelkkä jäsenmaiden hallitusten välinen sopu ei riitä paketin hyväksymiseen, vaan jäsenmaiden on hiottava paketti lopulliseen muotoonsa Euroopan parlamentin ja EU-komission kolmikantaneuvotteluissa.

Suosittelemme