Hyppää sisältöön

Roman Eremenko palaa kahdeksan vuoden jälkeen Olympiastadionille – Ylen toimittajan kysymys pelikengistä nauratti entistä Huuhkajat-pelaajaa

Roman Eremenkon edustama FC Honka kohtaa lauantaina jalkapallon Suomen Cupin finaalissa Ilveksen. Hyvin moni asia on muuttunut sen jälkeen, kun Eremenko on viimeksi pelannut Olympiastadionin nurmella.

Roman Eremenko.
Roman Eremenkoa hymyilytti Suomen Cupin ennakkolehdistötilaisuudessa. Kuva: Lehtikuva
Samu Saatsi,
Simo Leinonen

Kahdeksan vuotta on pitkä aika, varsinkin ammattilaisjalkapalloilijan uralla. Sen verran on vierähtänyt Espoon FC Hongan Roman Eremenkon viimeisimmästä kerrasta Helsingin Olympiastadionilla.

– Tämä näyttää hyvältä, en olekaan nähnyt tätä sitten viime kerran, kun pelasin täällä, Eremenko kertoo Yle Urheilulle katsellen ”Stadikan” katsomoihin.

Eremenkon edustama FC Honka kohtaa huomenna lauantaina jalkapallon Suomen Cupin loppuottelussa Tampereen Ilveksen. ”Viime kerralla” Eremenko puolestaan tarkoittaa kesäkuussa 2015 pelattua EM-karsintapeliä Unkaria vastaan. Vieraiden 1–0-voittoon päättyneen kamppailun jälkeen tuolloinen päävalmentaja Mixu Paatelainen irtisanottiin maajoukkueen peräsimestä.

Nykyisin Huuhkajilla pyyhkii aika paljon mukavammin kuin tuolloin.

– Toivottavasti loppuotteluun tulee väkeä. En toki usko, että niin paljon kuin mitä viimeksi täällä oli. Olen katsonut Huuhkajien matseja, täällä on ollut todella hyvä meininki, Eremenko sanoo.

Eremenko itse ei ole ollut maajoukkueen mukana hetkeen, pelattuaan syyskuussa 2016 viimeisen maaottelunsa. Sen jälkeen Eremenko antoi Mestarien liigan ottelun jälkeen dopingtestin, mistä todettiin hänen käyttäneen kokaiinia. Hänet asetettiin kahden vuoden kilpailukieltoon.

– Se oli iso virhe, joka opetti minua rankalla kädellä, entinen maajoukkuekeskikenttäpelaaja kuvailee.

-
Roman Eremenko (kuvassa keskellä) on viimeksi nähty Olympiastadionin nurmella kesäkuussa 2015 Unkaria vastaan. Kuva: All Over Press

Ei mikään Messin määrä pokaaleja

Eremenkon uran suunnan muuttanut käänne toi hänet lopulta takaisin kotimaahan. Nyt Hongan riveissä pelatessa ensimmäisenä mielessä on lauantain loppuottelu Ilvestä vastaan. Ensimmäinen pokaali Suomen kentillä olisi iso asia.

– Tämä on meille hyvä tilaisuus ottaa pokaali. Henkilökohtaisestikaan niitä ei tulee uran aikana liikaa kenellekään. Paitsi jollekin Messille tai muille isoille staroille, Eremenko toteaa naurahtaen.

Hän ehkä hieman vähättelee omia saavutuksiaan. Pelinrakentaja on Venäjän ja Ukrainan mestari. Palkintokaapista löytyy myös yksi Venäjän cup-mestaruus sekä neljä Ukrainan Super Cupia (Ukrainan mestarin ja cup-voittajan välinen ottelu).

– Se on kuitenkin harvinaista, siksi lauantaina on oltava kaikki pelissä, hän sanoo.

Nuoremmille joukkuekavereilleen hän haluaa kuitenkin korostaa juuri mestaruuksien voittamisen poikkeuksellisuutta. Vielä hän ei ole ehtinyt.

– En ole vielä ehtinyt sanoa sitä, ehkä huomenna treeneissä on pakko. Ajattelin itsekin nuorempana, että ”kyllähän sitä vielä ehtii”, mutta ei niitä mestaruuksia uran aikana hirveästi tule.

Vaikeat vastustajat vastakkain

Miesten Suomen Cupissa on cup-mestaruuden lisäksi voittajalle tarjolla paikka europeleihin. Voittajaseuralle on siis luvassa palkintorahaa monin tavoin, mikä on suomalaisessa jalkapallossa erittäin tärkeä elinehto kehittymiselle.

Mikä sitten kokeneen Eremenkon mielestä tekee Hongasta voittajan?

– Meillä on paljon hyviä pelaajia ja silloin kun olemme pelin päällä, niin meitä vastaan on vaikea pelata. Yritämme olla lauantaina sellaisessa kunnossa, hän vastaa.

Hän ei ylenkatso finaalivastustaja Ilvestä.

– Sekin on vaikea joukkue pelata vastaan. Kohtasimme viimeksi reilu kuukausi sitten. Ilves on kamppailuvoimainen ja mielestäni fyysisesti vahva joukkue. Heilläkin on useita teräviä pelaajia hyökkäyksessä, joten finaalista tulee varmasti hyvä matsi.

-
Lauri Ala-Myllymäen (oik.) edustama Ilves haastoi Roman Eremenkon Hongan viimeksi kuukausi sitten. Kuva: Matti Raivio/All Over Press

Paluukaudet Suomen kentille olleet kaksijakoiset

Eremenkolle tämä kausi on ollut toinen Suomessa kentille paluun jälkeen. Hän ehti olla liki kaksi kokonaista vuotta pelaamatta, kunnes palasi jalkapallonurmelle viime kaudella Helsingin IFK:n riveissä. Tästä kaudesta Espoossa taituri on saanut kertomansa mukaan eri tavalla irti.

– Olen nauttinut tästä kaudesta. Alkuni tähän kauteen oli vaikea, sillä en ollut aivan huippukunnossa. Mutta, kesä-heinäkuussa aloin olla siinä, missä halusinkin. Sen jälkeen on ollut kivaa, Hongan riveihin toukokuun alussa liittynyt Eremenko kuvailee.

Viime kausi HIFK:ssa oli koko helsinkiläisseuralle hankala. Seuraorganisaatio oli sekavassa tilassa ja pelikentällä kilpipaidat ajautuivat sarjan heittopussiksi. Kauden päätteeksi HIFK putosi Ykköseen.

Eremenkolta ei irtoa laajaa kuvailua vaikeasta kaudesta.

– Sanotaan, että minusta itsestäni oli kiva päästä pitkästä aikaa pelaamaan jalkapalloa. En ollut päässyt kuitenkaan pitkään aikaan pelaamaan. Jätetään se siihen.

Kuten todettua, moni asia muuttuu jalkapalloilijan uralla kahdeksassa vuodessa. Yksi asia on kuitenkin Eremenkolla kaikkien käänteiden aikana pysynyt jaloissa.

Nimittäin Adidaksen legendaarinen kenkämalli, joka kelpasi ”Kuninkaallekin”. Jari Litmasenkin ikoniseksi tekemä Copa Mundial -malli on enää käytössä harvoilla ammattilaisfutareilla. Eremenko ei ole halunnut kengistä luopua.

– Olen kokeillut muita nappiksia, mutta ne sattuvat. Palaan siis aina takaisin Copa Mundialeihin, Eremenko nauraa haastattelun päättyessä.

Toimittajan kysymys pelikengistä sai Roman Eremenkon nauramaan.

Jalkapallon miesten Suomen Cupin finaali pelataan Helsingin Olympiastadionilla lauantaina kello 16.00 alkaen. Loppuottelussa kohtaavat Espoon FC Honka ja Tampereen Ilves. Voittaja vie cup-mestaruuden lisäksi 50 000 euroa palkintorahaa sekä yhden Suomen maapaikoista tulevan kesän europeleihin.

Naisten Suomen Cup huipentuu Olympiastadionilla sunnuntaina kello 15.00, kun KuPS ja HJK kohtaavat finaalissa.

Suosittelemme