Hyppää sisältöön

Sairaalan vieressä olevaan ryteikköön rakennettiin paikka, joka saa sykkeen laskemaan ja hermot lepäämään

Kouvolassa sairaalan ja sote-keskuksen takana viimeistellään parhaillaan esteetöntä terveysmetsää. Kilometrin mittaisen metsäpolun varrella on myös taidetta sekä levähdyspaikkoja.

Kouvolaan rakennetaan terveysmetsää, jonka ulkoilureitti on tarkoitettu kaikkien käyttöön. Noin kilometrin mittainen reitti on esteetön ja sinne on suunnitteilla istuma- ja levähdyspaikkoja, sekä taidetta. Video: Kalle Purhonen / Yle
Stella Hag,
Maija Tuunila

Hiekkaisen aukion päässä häämöttää puinen silta, joka johtaa leveälle metsäpolulle. Polku saattaa kulkijan paikkaan, jossa syke laskee ja hermot lepäävät. Tämä paikka on terveysmetsä.

Kouvolalaisen sairaala- ja sote-keskuksen eli Ratamokeskuksen takana viimeistellään parhaillaan terveysmetsää ja luontopolkua, joiden tarkoituksena on tehostaa metsästä saatavia terveyshyötyjä.

Terveysmetsä Kouvolassa.
Luontopolku on leveä, ja sitä pitkin pääsee kulkemaan helposti pyörätuolilla ja lastenrattaiden kanssa. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Kouvolan hyvinvointikoordinaattori Tarja Ala-Mattilan mukaan idea syntyi vuonna 2020 keskellä koronapandemiaa.

– Ajattelimme silloin, että tämä metsä auttaa kriisistä elpymisessä. Tänne voi tulla todella helposti kokemaan metsän vaikutuksia.

Metsillä on tutkitusti paljon positiivisia vaikutuksia niin mielen kuin kehon terveyteen. Metsässä oleminen laskee sykettä, ja kävely sekä raitis ilma tekevät hyvää keholle.

Näistä hyödyistä pääsee nauttimaan uuteen terveysmetsään jo nyt. Virallisia puiston avajaisia vietetään 19. lokakuuta.

Kouvolan kaupungin hyvinvointikoordinaattori Tarja Ala-Mattila.
Kouvolan hyvinvointikoordinaattori Tarja Ala-Mattilan mukaan metsässä voi tuntea stressihormonien laskevan. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Esteettömyys ja saavutettavuus suunnittelun ytimessä

Ala-Mattila kertoo uuden terveysmetsän olevan paikka kaikille kouvolalaisille. Hänestä on tärkeää, että se sijaitsee keskellä kaupunkia.

– Metsä on saavutettavissa monelle ihmisryhmälle, jotka eivät muuten pääsisi metsään, kuten esimerkiksi ikäihmisille, joita asuu tässä lähellä paljon. Alueella on myös paljon lapsia ja koululaisia, ja polulle pääsee lastenvaunujen kanssa.

Kouvolan Ratamokeskus ja sen vierestä lähtevä ulkoilureitti.
Terveysmetsä sijaitsee aivan sairaalan ja sote-keskuksen vieressä. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Metsään pääsee helposti myös viereisestä Ratamokeskuksen sairaalasta.

– Tänne voi tulla, jos odottaa läheistä sairaalakäynniltä tai haluaa tuoda läheisen tänne pyörätuolilla, Ala-Mattila kuvailee.

Sijainnin lisäksi terveysmetsän saavutettavuutta lisää sen esteettömyys. Polku on leveä ja rakennettu niin, että se on helppokulkuinen myös liikuntaesteisille henkilöille. Reitillä ei ole myöskään korkeuseroja.

Eri kohderyhmille

Metsän ja polun rakentamisesta vastaavan Kouvolan kaupungin metsäinsinööri Kirsi Hokkasen mukaan myös reitin varrelle suunnitellut elementit on tehty erilaisia kohderyhmiä ajatellen.

– Polulla on tavallisten penkkien lisäksi myös seniorituoleja, jotka ovat vähän normaalia istumakorkeutta korkeampia ja käsinojallisia. Niistä on helppo nousta ylös.

Kouvolan kaupungin hyvinvointikoordinaattori Tarja Ala-Mattila ja metsäinsinööri Kirsi Hokkanen istumassa terveysmetsän levähdyspaikan keinussa.
Metsän keskelle rakentuu “keidas”. Se on hyvä paikka rauhoittumiselle ja pysähtymiselle. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Penkit ja muut kalusteet ovat Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun eli XAMKin opiskelijoiden suunnittelemia, ja ne on tehty kaupungin omasta puutavarasta kouvolalaisista metsistä tuodusta materiaalista. Polulla on myös Kouvolan ammattiopisto Edukon opiskelijoiden rakentamia hyönteishotelleja.

– Täällä on paljon sellaista, mistä lapset pitävät. Tässä me koko ajan koemme ja saamme niitä elämyksiä, joita itse metsä jo tuo.

Terveysmetsän kulkureitin varrella oleva penkki.
Terveysmetsän on suunnitellut Maisema-arkkitehti Emilia Hiltunen. Metsä on Hiltusen diplomityö. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Käytännöllisten elementtien, kuten penkkien, ohella polun varteen on saatu myös taidetta. Hyvinvointikoordinaattori Tarja Ala-Mattilan mukaan taiteella on myös paikkansa terveysmetsässä.

Ala-Mattilan mukaan taideteokset vahvistavat hyvän mielen kokemusta metsässä, vaikka ne ovatkin osittain vielä rakennusvaiheessa.

Suosittelemme