Hyppää sisältöön

Pesäpalloilija Joni Rytköstä epäillään nyt vakavasta eettisestä rikkomuksesta – puoli vuotta kestäneen seksuaalisen häirinnän kohteena alaikäisiä

Rytkösen epäillyt häirintätapaukset etenevät olympiakomitean hallinnoiman Urheilun eettisen kurinpitolautakunnan käsittelyyn. Rytkönen kommentoi tiedotteessa, ettei kyseessä oleva asia ole tapahtunut urheilun toiminnassa.

Pesäpalloilija Joni Rytkönen lyö palloa Itä-Länsi-ottelussa vuonna 2019.
Joni Rytkönen on pelannut pesäpallon arvo-ottelussa eli Itä–Lännessä. Tänä kesänä Rytköstä ei mailan varressa nähty, sillä Joensuun Maila hyllytti pelaajan toukokuussa. Kuva: All Over Press
Tanja Heikkonen,
Sanna Kähkönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pesäpalloilija Joni Rytkösen epäillyt häirintätapaukset etenevät Olympiakomitean hallinnoiman Urheilun eettisen kurinpitolautakunnan käsittelyyn.

Rytköstä koskevassa tutkinnassa selvitettiin epäiltyjä vakavia eettisiä rikkomuksia, joiden kohteena oli alaikäisiä henkilöitä. Suomen urheilun eettisen keskuksen eli Suekin mukaan tapauksessa on kyse seksuaalisesta häirinnästä.

Joensuun Mailan pelaajaa Joni Rytköstä koskeva asia oli kurinpitovaatimuksen esittäjän Juha-Mikko Hämäläisen harkinnassa. Asianosaisilta pyydettiin erilliset loppulausunnot.

Hämäläinen päätti tutkinta-aineiston pohjalta, että tapaus viedään Olympiakomitean hallinnoiman Urheilun eettisen kurinpitolautakunnan käsittelyyn.

– Tekotavan ohella tästä tekee vakavan eettisen rikkomuksen muun muassa se, että kohteena on ollut alaikäisiä henkilöitä ja toiminta on kestänyt noin puolen vuoden ajan, kurinpitovaatimusten esittäjä Hämäläinen toteaa Suekin tiedotteessa.

Urheilun eettisen kurinpitolautakunnan sihteeri Johannes Koskenniemi vahvistaa, että kurinpitovaatimus on saapunut lautakunnan käsittelyyn.

– Vaatimus ratkaistaan sääntöjemme mukaan. Se lähtee ensimmäisenä Rytköselle ja pyydämme häntä vastaamaan siihen. Se, kuinka asia käsitellään, riippuu osaltaan vastauksesta.

Asian käsittelyn aikataulu tarkentuu Koskenniemen mukaan syksyn aikana.

Rytkönen: Asia ei ole tapahtunut urheilun toiminnassa

Rytkösen asiamies, varatuomari Olli Rauste toimitti medialle perjantaina iltapäivällä Rytkösen tiedotteen.

Tiedotteessa Rytkönen kertoo, että kurinpitovaatimuksen esittäjä Juha-Mikko Hämäläisen kanssa on sovittu, että osapuolet pyytävät kurinpitolautakunnalta ensi vaiheessa pelkästään päätöstä siitä, kuuluuko asia lautakunnan käsiteltäväksi vai ei. Rytkönen toteaa tiedotteessa, että kurinpitosääntöjen mukaan lautakunnan käsiteltäväksi kuuluvat urheilutoimintaan kiinteästi liittyvät asiat eli kilpailut, harjoitukset, matkat ja muut urheiluun liittyvät tapahtumat.

– Kyseessä oleva asia ei ole tapahtunut missään edellä mainituista tapahtumista tai muutenkaan urheilutoiminnassa, tiedotteessa sanotaan.

Rytkönen kertoo, ettei kommentoi asiaa tässä vaiheessa enempää, koska tutkinta on kesken.

Myös poliisitutkinta käynnissä

Aiemmin tällä viikolla Yle kertoi, että Rytkösen tapauksesta on käynnissä myös poliisin esitutkinta. Asiasta tehtiin poliisille rikosilmoitus.

Poliisi ei ota kantaa epäiltyjen häirintätapausten määrään. Urheilun kurinpitomenettely ja poliisin esitutkinta eivät liity toisiinsa.

Rytkönen siirtyi Sotkamon Jymystä Joensuun Mailaan vuosi sitten.

Rytkösen seura Joensuun Maila tiedotti 16. toukokuuta, että pelaaja on epäiltynä häirintätapauksista. Seura siirsi tähtipelaajan pois kokoonpanosta.

Joensuun Mailan taustayhtiön Super-Joman hallituksen puheenjohtaja Joni Nousiainen kertoo Ylelle tekstiviestillä, että Rytkösellä on voimassaoleva pelaajasopimus, mutta Rytkönen ei ole tällä hetkellä mukana joukkueen eikä seuran toiminnassa. Nousiaisen mukaan Rytkösen jatkosta päätetään siinä vaiheessa, kun kurinpitolautakunta on tehnyt päätöksensä asiassa.

Rytkönen on pelannut Superpesiksessä vuodesta 2013 ja on voittanut kolme kertaa sarjan etenijäkuninkuuden. Rytkönen juhli Suomen mestaruutta kaudella 2020 Sotkamon Jymyn paidassa.

Juttua täydennetty 29.9. klo 16:42 Joni Rytkösen kommenteilla.

Suosittelemme