Hyppää sisältöön

Mukkulan ostoskeskuksen tuhopoltto vei viisi vuotta sitten yrittäjiltä kaiken – otimme selvää, mitä heille kuuluu tänään

Raju tulipalo tuhosi ostoskeskuksen idänpuoleisen osan Lahden Mukkulassa viisi vuotta sitten.

Useat yrittäjät menettivät tulipalossa liiketilansa. Kaikki ovat selvinneet ja jatkaneet toimintaansa.
Tuija Veirto

Mukkulan kaupunginosan asukkaat Lahdessa saivat syyskuun 28. päivänä viisi vuotta sitten karun herätyksen. Lähiön ostoskeskuksessa riehui raju tulipalo.

Taloudelliset vahingot olivat mittavat, henkilövahingoilta säästyttiin. Tulipalo paljastui tuhopoltoksi.

Kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta, kun tuli teki ostoskeskuksessa tuhojaan. Samassa kiinteistössä kebab-pizzeria roihahti liekkeihin pari vuotta aiemmin. Myös juhannuksena vuonna 1992 ostoskeskuksessa paloi.

Mukkulan ostoskeskuksen palosta 2017 kuva, missä paljon jälkeistä tuhoa kuvassa.
Ostoskeskuksen palaneesta osasta jäi jäljelle hiiltyneitä rakenteita. Paikalla on nykyään hiekkakenttä. Uudisrakentajaa ei ole löytynyt. Kuva: Tinka Heino

Pinja Kuituniemi oli vanhempiensa kukkakaupassa töissä, kun Mukkulassa paloi ensimmäisen kerran. Vuoden 2016 tulipalo ei vaikuttanut kukkakaupan toimintaan, mutta vuoden 2018 tulipalo oli tuhoisia. Se ei kuitenkaan vienyt yrittäjältä toimintakykyä.

– Tiesin, että vakuutuksesta ei tule korvauksia muutamaan vuoteen. Oli pakko keksiä jotain.

Tinka Heino ja Pinja Kuituniemi kukkakaupan tiskin edessä. Etualalla seisovalla Tinkalla on kädessään kukkakimppu ja Pinjalla rusetti.
Kukkakauppias Pinja Kuituniemi on löytänyt uudet tilat naapurikiinteistöstä. Tytär Tinka Heino on myös saanut alan koulutuksen. Kuva: Tuija Veirto / Yle

Kuituniemi osti tutulta torikauppiaalta vanhaksi jääneen kioskin ja jatkoi aluksi siinä. Kolme vuotta sitten hän pääsi ostoskeskuksessa naapurikiinteistön vapautuneisiin tiloihin.

Vanhasta liikkeestä muistoksi jäi vanhempien raunioista löytynyt seinäkello.

– Se oli jotenkin säästynyt.

Yrittäjät tukivat toisiaan

Parturi-kampaamoa kollegansa kanssa ostoskeskuksessa pitänyt Leena Timonen joutui monen muun tavoin seuraamaan kauempaa, kun tuli tuhosi työtilat.

– Kollega oli matkoilla, onneksi sain hänet tavoitettua ennen asiakkaita.

Myöhemmin palopaikalla näky oli surullinen.

– Kävin läpi monenlaisia tunteita kauhusta vihaan ja suruun.

Timonen sai hetken ajan kriisiapua, mutta päätti lopulta, ettei tarvitse sitä. Selviytymisessä auttoi, että yrittäjät tukivat toisiaan.

– Kaikki ovat päässeet jaloilleen. Osa on perustanut yrityksen. Kahdesta en tiedä, mutta kuvittelisin, että hekin ovat työllistyneet, vaikka eivät ehkä ole enää samoissa ammateissa.

Hän jäi kaipaamaan Mukkulasta kyläyhteisön henkeä. Yhteisö oli tiivis ja lämmin ja kaikki tervehtivät toisiaan.

Parturi Leena Timonen seisoo sylissään violetti ruukkuorkidea. Takana peili, ympärillä parturi-kampaamon välineistöä.
Leena Timonen työskentelee tällä hetkellä vuokratuolilla Lahden keskustassa sijaitsevassa parturi-kampaamossa. Kuva: Tuija Veirto / Yle

Yrittäjäpariskunta päätti olla antamatta periksi

Jouan Khuristanin ja Maria Kaddashin ensimmäinen yhteinen yritys oli toiminut Mukkulassa vain viitisen kuukautta, kun se hävisi liekkeihin.

Välimerellistä ruokaa tarjoavan ravintolan tilat oli juuri saatu kuntoon ja toiminta hyvään vauhtiin. Asiakkailta tuli kiitosta.

Tuhopolton aiheuttamat taloudelliset menetykset olivat mittavat, kun vakuutuskaan ei ollut vielä voimassa. Jaksaminen oli koetuksella.

– Mietimme, että jatkammeko Lahdessa toimintaa enää ollenkaan. Päätimme kuitenkin, että emme anna periksi. Asiakkaatkin toivoivat, että etsisimme uuden paikan.

Uudet tilat löytyivät Lahden keskustasta, vanhalta linja-autoasemalta.

– Tuli tunne, että okei, tämä on meidän paikka, kertoo Jouan Khuristan.

Vastoinkäymisiä riitti. Heti perään iski korona rajoituksineen, mutta pariskunta tuki toisiaan.

Joskus, jos jossain tuntuu savun tai palaneen hajua, ikävät muistot tulevat Maria Kaddashin mieleen. Hän ajattelee, että sekin kuuluu elämään.

– Tämä jää meidän tarinaamme loppuelämäksi. Ei sitä unohda, mutta kyllä siitä on yli päästy.

Suosittelemme