Hyppää sisältöön

Suomalaiset epäilevät sekä hallituksen toimintakykyä että opposition vaihtoehtoja

Luottamus Orpon hallitukseen on heikompaa kuin Rinteen hallitukseen kesällä 2019 ja Sipilän hallitukseen kesällä 2015.

Orpo ja Purra.
Lähes puolet suomalaisista arvioi, että Orpon hallitus hajoaa ennen kevään 2027 eduskuntavaaleja. Kuvassa eturivissä pääministeri Petteri Orpo (kok.) ja valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) eduskunnassa 7.9.2023. Kuva: Silja Viitala / Yle
Pekka Kinnunen

Suomalaiset suhtautuvat epäilevästi sekä hallituksen kykyyn hoitaa maan asioita että opposition kykyyn tarjota vaihtoehtoja hallituksen politiikalle.

Lähes puolet suomalaisista arvioi, että maan nykyinen hallitus hajoaa ennen seuraavia tavanomaisia eduskuntavaaleja. Vajaa kolmannes uskoo hallituksen pysyvän pystyssä koko vaalikauden ajan eli kevään 2027 eduskuntavaaleihin saakka.

Hallituspuolueiden kannattajista hieman yli viidennes epäilee, että Petteri Orpon (kok.) hallitus ei kestä kasassa koko vaalikautta.

Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) tutkimuksen on toteuttanut Kantar Public. Tutkimukseen haastateltiin yhteensä 1 013 henkilöä ja haastattelut tehtiin 16.–20.9.2023.

Orpon neljän puolueen hallitus aloitti työnsä 20. kesäkuuta. Hallituksen alku oli hankala, kun rasismikeskustelu horjutti hallitusta koko kesän. Syyskuun alussa hallitus sai kuitenkin edelleen eduskunnan enemmistön tuen.

Alle joka kolmas luottaa hallituksen kykyihin

KAKSin tutkimuksessa yhdeksän prosenttia vastanneista arvioi Orpon hallituksen kykyä hoitaa maan asioita erittäin hyväksi ja kaksikymmentä prosenttia melko hyväksi.

Orpon oikeistohallitukseen uskovat eniten kokoomuksen kannattajat, joista 70 prosenttia arvioi hallituksen kykyä hoitaa maan asioita erittäin tai melko hyväksi. Perussuomalaisista hallituksen kykyihin luottaa erittäin tai melko vahvasti 60 prosenttia.

Luottamus Orpon hallitukseen on alkumetreillä hieman vähäisempää kuin usko Antti Rinteen (sd.) hallitukseen vuonna 2019 ja Juha Sipilän (kesk.) hallitukseen vuonna 2015.

Rinteen keskustavasemmistolaisen hallituksen kykyyn hoitaa maan asioita luotti hallituksen alkuvaiheessa 35 prosenttia ja sen taitoja epäili jo lähtötilanteesa 27 prosenttia vastanneista.

Sipilän porvarihallituksen kykyihin luotti alussa 41 prosenttia ja epäilijöitä oli 28 prosenttia vastanneista.

Rinteen ja Sipilän hallituksia koskeneissa tutkimuksissa haastattelut tehtiin jo kesäkuussa, kun hallitukset olivat juuri aloittaneet työnsä.

Orpon hallituksella vastassa vahva oppositio

Kaikista vastaajista lähes joka toinen epäilee Orpon hallituksen kyvykkyyttä. Tutkimukseen vastanneista 23 prosenttia arvioi Orpon hallituksen kykyä hoitaa maan asioita erittäin huonoksi ja 25 prosenttia melko huonoksi.

Oppositiopuolueiden kannattajista kolme neljästä (76 %) vastaa, että hallituksen kyky hoitaa maan asioita on erittäin tai melko huono.

Luottamus hallitukseen on heikointa opposition vasemmalla laidalla. Vasemmistoliittolaisista 89, sosiaalidemokraateista 84 ja vihreistä 81 prosenttia ei usko hallituksen kykyyn hoitaa asioita.

Keskustan kannattajista lähes joka toinen arvioi hallituksen kyvykkyyttä melko tai erittäin huonoksi. Keskustalaisista vajaa kolmannes luottaa Orpon hallituksen taitoihin hoitaa maan asioita.

Tutkimuksessa opposition kykyihin luotetaan hieman enemmän kuin hallituksen. Luottamus opposition kykyyn tarjota vaihtoehtoja hallitukselle ei nouse tutkimuksessa kuitenkaan erityisen korkeaksi.

Kaikista vastanneista 31 prosenttia uskoo opposition kyvyn tarjota vaihtoehtoja maan hallitukselle erittäin tai melko hyväksi, mutta 38 prosenttia epäilee opposition kyvykkyyttä.

Vasemmistoliiton, SDP:n ja vihreiden kannattajien usko oppositioon on vahvin. Keskustan tukijoista kaksi viidestä epäilee opposition taitoja.

Luottamus opposition kykyihin on lähes samalla tasolla kuin Rinteen hallituksen aloittaessa taivaltaan kesällä 2019, jolloin oppositiossa olivat muun muassa kokoomus ja perussuomalaiset.

Keskustalaiset toivovat hallituksen kestävän

Kaikista vastanneista 39 prosenttia odottaa, että hallitus kaatuisi mahdollisimman nopeasti. Lähes joka toinen vastaaja haluaa kuitenkin hallituksen pysyvän pystyssä.

Hallituksen kaatumista toivotaan innokkaimmin vasemmistoliiton, SDP:n ja vihreiden joukoissa.

Oppositiopuolue keskustan kannattajista yli puolet eli 59 prosenttia toivoo että hallitus pysyisi pystyssä, koska eduskuntavaaleissa kansalaiset antoivat tukensa hallituspuolueille.

Voit keskustella tästä artikkelista 1.10.2023 kello 23:en saakka.

Suosittelemme