Hyppää sisältöön

Mies nälkiinnytti koiria Turussa – oikeus tuomitsi eläintenpitokieltoon ja ehdolliseen vankeuteen

Mies nälkiinnytti kaksi koiraa, joista toinen kuoli. Syyttäjä vaati elinikäistä eläintenpitokieltoa, mutta oikeus päätyi kymmenen vuoden koiranpitokieltoon.

Varsinais-Suomen käräjäoikeuden sisäänkäynti aurinkoisena päivänä.
Varsinais-Suomen käräjäoikeus arkistokuvassa. Kuva: Mikael Piippo / Yle
Yle–STT

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi perjantaina ehdolliseen vankeuteen ja eläintenpitokieltoon miehen, joka nälkiinnytti kaksi koiraansa Turussa.

Ensimmäinen koirista kuoli tammikuussa 2021 nälkiintymisen, kuivumisen ja paksusuolen verenkiertohäiriön aiheuttamaan shokkitilaan ja sydänpysähdykseen. Koira oli kuollessaan noin vuoden ja neljän kuukauden ikäinen.

Koiralla todettiin erittäin pitkälle edennyt ja vakava-asteinen nälkiintyminen. Syytteen mukaan eläin oli äärimmäisen alipainoinen, ja sen sisäelimet ja lihakset olivat voimakkaasti surkastuneet. Ennen kuolemaansa koira oli syönyt nälkäänsä sohvaa. Koiran paksusuolesta löydettiin runsaasti vaahtomuovia.

Syyttäjän mukaan pitkälle edennyt nälkiintymistila aiheutti koiralle pitkäaikaista voimakasta kärsimystä.

Syyttäjä vaati elinikäistä eläintenpitokieltoa

Miehen toinen koira löytyi helmikuussa 2022 miehen asunnosta sairaalloisen alipainoisena, nälkäisenä ja janoisena. Koiralla ei ollut ruokaa tai juomaa tarjolla, sen kynnet olivat hoitamatta ja leikkaamatta, sillä oli hammaskiveä, sen iho hilseili ja turkki oli likainen.

Syyttäjän mukaan asunnossa oli runsaasti koiran jätöksiä ja asunto oli muutenkin epäsiisti. Mies ei myöskään ollut huolehtinut koiran päivittäisestä ulkoiluttamisesta, syyttäjä sanoi.

Syyttäjän haastehakemuksen perusteella koira vietiin hoitoon ja sen paino saatiin nousemaan.

32-vuotias mies myönsi esitutkinnassa laiminlyöneensä koirien hoitamista ja tunnusti syyllistyneensä asiassa rikokseen. Hän kuitenkin kiisti toimineensa tahallisesti tai törkeästi. Mies sanoi antaneensa kummallekin koiralle ruokaa päivittäin ja kertoi, että molempien koirien kohdalla syöminen oli ollut ”vähäistä” ennen tilanteen paljastumista viranomaisille.

Oikeus katsoi miehen syyllistyneen kahteen törkeään eläinsuojelurikokseen. Tekojen törkeyttä lisäsi se, että mies oli ensimmäisen koiran kuoleman jälkeen sanonut, ettei hänellä ole muita koiria. Tosiasiassa toinen koira oli ollut miehen vanhemmilla hoidossa, ja mies oli ottanut sen takaisin itselleen ensimmäisen koiran kuoleman jälkeen.

Mies tuomittiin yhdeksän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen sekä koiria koskevaan kymmenen vuoden eläintenpitokieltoon. Syyttäjä oli vaatinut miehelle elinikäistä, ainakin koiria koskevaa eläintenpitokieltoa.

Suosittelemme