Hyppää sisältöön

Autojen salakuljetus Venäjälle

Yle tutki lähettimien avulla, miten kalliita henkilöautoja kuljetetaan Suomen kautta myytäväksi Venäjälle. Laiton autovienti rikkoo EU:n asettamia talouspakotteita.

Svenska Ylen tekemä tutkimus vie suomalaissatamilta tuhansia kilometrejä eteenpäin Venäjän moottoritielle.

Paljastuu, että Suomi on tärkeä kauttakulkumaa laittomassa kansainvälisessä autokaupassa. Voit katsoa koko dokumentin MOT-ohjelmana suomeksi tai Spotlight-ohjelmana ruotsiksi Areenasta.

Saamme vihjeen, jonka mukaan henkilöautoja lastataan rahtialuksiin Saksassa, kuljetetaan Suomeen ja salakuljetetaan edelleen Venäjälle.

Venäjälle on edelleen laillista viedä joitain tavaroita. Suuri osa niistä kuljetetaan Suomen satamien kautta.

Epäilemme, että Kotkan sataman kautta viedään myös uusia henkilöautoja Venäjälle, vaikka se on kiellettyä.

Uusille hienoille autoille on Venäjällä edelleen kysyntää. Lännen pakotteista huolimatta venäläiset haluavat kuluttaa ​​kuten ennenkin.

Suurin osa uusista autoista tuodaan Venäjälle Kazakstanista ja Armeniasta. Näillä mailla ei ole pakotteita Venäjää kohtaan.

Ukrainalle pakotteet merkitsevät paljon.

– Pakotteet voivat eristää Venäjän ja pienentää sen mahdollisuuksia rahoittaa sotaa ja aseiden valmistusta, sanoo Ukrainan Suomen-suurlähettiläs Olga Dibrova.

Tutkimme lähettimillä pakotteiden kiertämistä

Haluamme testata, rikkovatko autokauppiaat EU-pakotteita myymällä uusia autoja Venäjälle Suomen kautta.

Suunnitelmamme on kiinnittää pieniä lähettimiä uusiin, Venäjän rajan ylittäviin henkilöautoihin.

Vaalimaalla seuraamme autokuljetusta, joka on menossa kohti Venäjän rajaa.

Kuljetuksen kyydissä on tummansininen BMW X3 ja valkoinen Lexus RX350. Kyydissä saattaa olla kolmaskin auto.

Onnistumme kiinnittämään lähettimet kahteen autoon. Sovelluksen kautta voimme seurata niiden liikkeitä.

Venäjän rajan yli kulkevien tavaroiden määrä on vähentynyt dramaattisesti EU-pakotteiden käyttöönoton jälkeen. Tullilla on sen vuoksi enemmän aikaa tarkastuksiin. Silti jokaista kuorma-autoa ja konttia ei tutkita.

– Meillä on kansainvälinen verkosto, joka antaa tietoa lähettäjä- ja vastaanottajamaiden yrityksistä. Mutta emme voi tutkia jokaista kuormaa, koska silloin liikenne ja kauppa pysähtyvät, Tullin valvontaosaston johtaja Sami Rakshit kertoo.

Autoja kuljetetaan 5000 kilometriä Venäjän läpi

Autot, joihin olemme laittaneet lähettimet, voivat olla virallisesti matkalla Keski-Aasiaan. Autojen kuljettaminen Venäjän kautta esimerkiksi Kazakstaniin on ollut laillista, mutta autojen jääminen Venäjälle on laitonta.

Tulli on kuitenkin havainnut tapauksia, joissa kuorma-auton kuljettajalla oli kaksi erilaista tulliasiakirjaa.

– Meille näytettiin asiakirja, jonka mukaan lähetys oli menossa Kazakstaniin, mutta autossa oli myös toinen asiakirja Venäjän tullille. Tuo asiakirja osoitti, että lähetys oli menossa Venäjälle.

Lähettimien kiinnittämistä seuraavana päivänä autot ylittävät Venäjän rajan Vaalimaalla.

Autot menevät ensin Pietariin. Alueella toimii huolintayritys, joka auttaa asiakkaitaan tavaroiden tullaamisessa.

Muutamaa päivää myöhemmin autot jatkavat Moskovaan. Alue näyttää olevan uusien autojen keräyspiste. Yhteyshenkilömme ei löydä lähettimillä varustettuja autoja.

Muutamaa viikkoa myöhemmin valkoinen Lexus löytyy autoliikkeestä Pushkinkadulla, Tomskin kaupungista Siperiassa. Auton hinta on noin 100 000 euroa.

Lähettimen avulla näemme, että sininen BMW liikkuu Tomskissa. Päättelemme, että se on myyty ja uusi omistaja on ottanut auton käyttöön.

Kartassa on merkattuna reitti, joka kulkee reittiä: Vaalimaa, Pietari, Moskova, Nižni Novgorod, Jekaterinburg ja Tomsk. Karttaan on myös merkattu korostusvärillä Suomi ja Kazakstan.
Henkilöautot matkaavat Venäjän läpi Tomskiin Siperiassa. Kuva: Maija Hurme / Yle, Otso Ritonummi / Yle

Kuka on myynyt autot Tomskiin ja tekee bisnestä kuljettamalla autoja 5000 kilometriä Venäjän halki?

Salakuljetusta on vaikea havaita

Suomen viranomaisten on vaikea saada kiinni laittomasti Venäjälle tavaroita vieviä yrityksiä.

Mukana olevien yritysten ketju voi olla pitkä, mutta kuljetusyrityksillä on siinä avainrooli. Ne mahdollistavat salakuljetuksen Venäjälle.

Suomeen on rekisteröity useita venäläisomisteisia kuljetusyrityksiä, jotka ajavat suomalaisista satamista Vaalimaan raja-asemalle. Yritykset ovat herättäneet myös alan ammattilaisten huomion.

– Ulkopuolisen silmissä näyttää siltä, ​​että niiden toiminta on kasvanut jyrkästi. Paljon enemmän kuin suomalaisilla yrityksillä, sanoo Harri Sandell. Hän on yrittäjä ja kuljetusalan toimialajärjestön SKALin hallituksen jäsen.

Selvityksemme osoittaa, että ainakin kolmella venäläisellä kuljetusyrityksellä menee todella hyvin. Liikevaihto ja kannattavuus ovat kasvaneet jyrkästi EU:n Venäjä-vastaisten pakotteiden myötä.

Yksikään venäläisistä kuljetusyrityksistä ei halunnut antaa haastattelua kertoakseen liiketoiminnastaan ​​ja siitä, mistä kannattavuuden kasvu johtuu.

Lexus kulkee Atlantin yli Suomen kautta Siperiaan

Seuraamamme valkoinen Lexus on ollut myynnissä venäläisellä autosivustolla jo tämän vuoden helmikuussa. Auto oli silloin aivan uusi, sillä oli ajettu vain 27 kilometriä. Ilmoituksen kuvat oli otettu Kanadassa.

Kuva takaluukussa olevasta rekisterikilvestä auttaa löytämään auton edellisen omistajan.

Auton ensimmäinen omistaja Kanadassa on yksityishenkilö, jonka nimi vaikuttaa venäläiseltä. Muutama päivä auton ostamisen jälkeen hän on myynyt sen kanadalaiselle vientiyritykselle Deluxauto Incorporatedille.

Kanadalainen vientiyritys kiistää myyvänsä autoja Venäjälle, kun taas Tomskin automyyjä vahvistaa, että valkoinen Lexus tulee Kanadasta.

Venäjään kohdistuu pakotteita, joten emme tee yhteistyötä kyseisen maan kanssa.

Deluxauto Incorporated, vientiyhtiö, Kanada

Valkoisen Lexuksen tuominen ei ollut ongelma. Kuljetukseen osallistui ainakin neljä yritystä.

DeLux-Auto Logistic, automyyjä, Venäjä

Sekä Kanadalla että Yhdysvalloilla on samanlaiset pakotteet Venäjää vastaan ​​kuin EU:lla, joten uusien autojen vienti näistä maista Venäjälle on myös kielletty.

Ulkoministeri Valtonen: Ei pitäisi olla mahdollista

Personporträtt av Elina Valtonen

Sen ei pitäisi olla mahdollista. Meidän kaikkien on kannettava vastuumme, tehostettava toimintaamme ja estettävä pakotteiden kiertäminen.

Elina Valtonen, ulkoministeri (kok.)

Testi lähettimillä osoittaa, että Suomi on luksusautojen viennin kauttakulkumaa Venäjälle.

Katso MOT: Autojen salakuljetus Venäjälle Yle Areenasta

Artikkelia voi kommentoida tiistaihin kello 23.00:een asti.