Hyppää sisältöön

Hovioikeus tuomitsi yllättäen johtoryhmän jäseniä Ålands Postin tullisotkussa – pienensi yhtiön yhteisösakkojen määrää

Käräjäoikeus määräsi aikaisemmin vääristä tullauksista Ålands Postin 100 000 euron yhteisösakkoihin ja vapautti yhtiön kuusi vastuuhenkilöä syytteistä. Hovioikeus muutti tuomioita.

Turun hovioikeuden julkisivu.
Turun hovioikeus antoi tuomionsa Ålands Postenin rikosasiassa perjantaina 29.9.2023. Kuva: Carl Fahllund.
Johanna Lehtola,
Maria Lammassaari

Turun hovioikeus on päätynyt tuomitsemaan kaksi ihmistä Ålands Postin tapauksessa, jossa yhtiön kautta kulki väärien tullausten kautta tavaraa. Lisäksi hovioikeus muutti Ålands Postille määrättyjen yhteisösakkojen määrää alemmaksi.

Ahvenanmaan käräjäoikeus tuomitsi kaksi vuotta sitten yhtiön salakuljetuksesta ja törkeästä veropetoksesta 100 000 euron yhteisösakkoon ja korvamaan yli 1,4 miljoonaa euroa vääristä tullauksista. Tuolloin käräjäoikeus kuitenkin vapautti kuusi vastuuhenkilönä ollutta Ålands Postin johtohenkilöä syytteistä. Syytteessä oli myös yhtiön toimitusjohtaja.

Tapauksessa ulkomaalainen yritys osti kolmannesta maasta muun muassa lääkkeiksi, dopingaineiksi ja ravintolisiksi luokiteltuja tuotteita ja tuotteet kulkivat Ålands Postin kautta väärien tullauksien avulla. Näin tavaroista ei maksettu asiaankuuluvia tullimaksuja ja veroja. Yhtiössä tuotteet tullattiin oikeuden mukaan väärin, muun muassa vitamiineiksi.

Neljän henkilön syytteet hylättiin

Hovioikeus tuomitsi käräjäoikeuden tapaan Ålands Postin salakuljetuksesta, mutta muutti yhteisösakon määrää. Hovioikeus tuomitsi Ålands Postin 75 000 euron yhteisösakkoon ja korvaamaan yli 1,4 miljoonaa euroa rikoshyötynä saamansa varat takaisin. Lisäksi hovioikeus katsoi, että kaksi johtoryhmään kuulunutta henkilöä syyllistyivät salakuljetukseen, törkeään veropetokseen ja törkeään dopingrikokseen.

Toiselle hovioikeus määräsi vuoden ja kuuden kuukauden ehdollisen vankeustuomion ja toiselle vuoden ehdollisen vankeustuomion. Yhtiö ja kaksi syytteessä ollutta määrättiin maksamaan valtiolle myös oikeudenkäyntikuluja useiden tuhansien eurojen edestä.

Henkilöistä yksi oli pakkauksen ja ja jakelun liiketoiminta-alueen johtaja, ja toinen kaukokuljetusyksikön päällikkö ja samalla tullimiesten lähin esimies. Hovioikeus katsoi henkilöiden olleen työtehtäviensä myötä tietoisia tilanteesta ja Ålands Postin tekemistä vääristä tullauksista.

Neljä muuta syytteessä ollutta henkilöä vapautettiin syytteistä. Heille taas valtio maksaa oikeudenkäyntikuluja ja muita kuluja kymmenien tuhansien eurojen arvosta.

Hovioikeuden tuomiosta voi hakea valituslupaa vielä Korkeimmasta oikeudesta.

Suosittelemme