Hyppää sisältöön

Mikko Heino osti lipun Lippupisteestä ja joutui maksamaan melkein 10 euroa palvelumaksua – selvitimme, miksi

TPS:n ja Porin Ässien väliseen jääkiekko-otteluun lippua ostanut Mikko Heino ihmetteli, miksi lipun hintaan tulee erilaisia kuluja lähes kymmenen euron edestä.

Kuvakaappaus Lippu.fi-palvelun maksutapahtumasta. Kuvassa näkyvät 3€, 5€ ja 1,5€ lisämaksut.
Kuvakaappaus Lippu.fi-palvelun maksutapahtumasta. Kuva: Miia Anttila / Yle
Jenni Joensuu

Helsinkiläinen Mikko Heino hämmästyi tällä viikolla, kun hän oli ostamassa lippua TPS:n ja Porin Ässien väliseen jääkiekko-otteluun, joka pelataan tänään Turussa.

Heino jakoi viestipalvelu X:ssä (entisessä Twitterissä) kuvan ostotapahtumasta. 28 euron lippuun tuli yhteensä melkein 10 euroa erilaisia kuluja: 5 euron maksutapamaksu, 3 euron palvelumaksu ja 1,5 euron tilausmaksu.

– Ärsyttää ihan hillittömästi nämä lippukauppojen kusetukset. Eikö näitä voisi kieltää lailla, Heino kirjoitti.

Heino oli maksanut Lippupisteestä ostetun lipun Edenredin kulttuurisetelillä ja luottokortilla. Toimitustapana oli sähköpostiin toimitettava pdf-lippu.

Kysyimme Lippupisteen toimitusjohtaja Ari Palhamolta erilaisten lisäkustannusten muodostumisesta ostotapahtuman yhteydessä. Hän vastasi Ylelle sähköpostitse.

1. Maksutapamaksu maksetaan ainoastaan kulttuurisetelillä maksaessa.

– Kaikki muut maksutavat ovat meillä veloituksettomia. Tämä johtuu kulttuurisetelitoimijoiden perimistä korkeista verkkokaupan kustannuksista.

2. Maksuilla katetaan tapahtumajärjestäjien välityskustannukset.

– Lippuyhtiöt toimivat aina tapahtumalippujen välittäjänä tapahtumanjärjestäjien lukuun.

– Tapahtumalippujen välittämisessä toimialalla on vallitsevana tapana eritellä nämä välityskustannukset itse lippuun. Tämä pitkälti jo siksi, että lippuyhtiöiden perimistä maksuista tapahtumanjärjestäjät eivät joudu maksamaan tekijänoikeus- tai muita vastaavia korvauksia.

3. Välityskustannukset koostuvat yleensä kahdesta maksusta: palvelumaksusta ja tilausmaksusta.

– Lipun hinta sisältää palvelumaksun, joka on lippukohtainen. Tilausmaksun määrä voi vaihdella lippujen toimitustavan mukaan, ja siksi sitä ei voi hinnoitella valmiiksi lipun hintaan.

Jos siis ostat vaikka 10 lippua, lisätään loppulaskuun 10 palvelumaksua. Tilausmaksuun ei vaikuta tilauksen sisältämien lippujen määrä.

TPS juhlimassa maalia kotiyleisön edessä.
Lippupisteen toimitusjohtajan mukaan lisämaksut ovat Suomessa verrattain matalia. Kuva: Tero Wester / AOP

Ari Palhamon mukaan tapahtumalippujen välitystoiminta toimii pitkälti samoilla periaatteilla koko läntisen maailman alueella.

– Ymmärrän hyvin, että nämä kuluttajan kannalta turhat erittelyt aiheuttavat välillä hämminkiä.

Palhamo kertoo, että eri toimialoilla on erityisehtoja maksuluokkien suhteen.

– Lippuja ulkomailta ostaneet ovat saattaneet huomata, että meillä Suomessa nämä maksut ovat verrattain matalia. Esimerkiksi lentoyhtiöt perivät maksutapamaksun myös luottokorteilla maksaessa.

Minkälaisia ajatuksia juttu herättää? Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella 30.9. kello 23:een asti.

Suosittelemme