Maa- ja metsätalousministeriö valmistelee susiasetusta, jolla mahdollistetaan suden kannanhoidollinen metsästys.
Kannanhoidollisesta metsästyksestä on kirjaus hallitusohjelmassa.
Ministeriön valmistelun jälkeen asetus lähtee lausuntokierrokselle. Tavoitteena on, että asetus olisi voimassa jo muutaman kuukauden kuluttua eli tammikuussa 2024.
Ministeriön mukaan suurimmalle mahdolliselle metsästettävälle susimäärälle asetetaan kiintiö, minkä mukaan Suomen riistakeskus voi myöntää yksittäisiä lupia.
– Asetuksen perusteella riistakeskus voi myöntää hakemuksesta poikkeuslupia esimerkiksi niitä anoneille metsästysseuroille, kertoo erätalousneuvos Vesa Ruusila Maa- ja metsätalousministeriöstä.
Miten tahansa susia ei siis jatkossakaan pääse metsästämään, vaan myös kannanhoidollinen metsästys perustuu poikkeuslupiin.
Luonnonsuojeluliitto muistuttaa ongelmista
Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan suden metsästys ei voi olla mahdollista niin kauan kuin susi on Suomessa uhanalainen.
Liitto muistuttaa kannanotossaan, että suden kannanhoidollista metsästystä yritettiin vuonna 2022, mutta tuomioistuimet kumosivat susiluvat.
– Suden suojelutaso ei ole Suomessa suotuisa, joten kannanhoidollista kiintiömetsästystä ei voi nyt aloittaa. Jos yleiseen sudenmetsästykseen annettaisiin taas lupia, on mahdollista, että tuomioistuimet kumoavat ne, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Tapani Veistola.
Luonnonsuojeluliitto toteaa, ettei vastusta metsästystä, mutta metsästys ei saa vaarantaa uhanalaisia lajeja. Häiriöitä ja ongelmia aiheuttavat sudet voidaan aina poistaa riistahallinnon tai poliisin päätöksellä.
– Sen sijaan kannanhoidollinen metsästys voi lisätä ongelmia. Kun kannanhoidollista metsästystä tehtiin talvella 2015, susilaumat hajosivat ja nuoret sudet hajaantuivat pihoihin etsimään ruokaa, muistuttaa myös Luonnonsuojeluliiton suurpetoasiantuntija Riku Lumiaro.
EU-komissio vaikuttaa susiasiaan
Myös EU-komissio on ottamassa aktiivisempaa roolia susipolitiikkaan. Sen takia maa- ja metsätalousministeriössä valmistelussa olevaan laajempaan suden kannanhoitosuunnitelman päivitykseen otetaan aikalisä.
Päivitystä jatketaan EU-komission meneillään olevan tiedonkeruun ja sen johtopäätösten valmistuttua, koska sillä voi olla vaikutusta Suomen suurpetopolitiikkaan.
– Suden kannanhoitosuunnitelmassa luodaan perusteet susikannan hoidolle, vahinkojen vähentämiselle ja konfliktien lieventämiselle. Sitä ei kuitenkaan saateta loppuun ennen kuin saamme lisätietoa komission suunnitelmista, kertoo Vesa Ruusila.
Aiheesta voi keskustella 30. syyskuuta klo 23 asti.