Hyppää sisältöön

Ukrainalaiset eivät halua presidentinvaaleja sotaoloissa – USA:n entinen Ukrainan-lähettiläs: ”He ovat jo osoittaneet pyrkivänsä demokratiaan”

Ukrainalaisen vaaliasiantuntijan mukaan maassa vallitsee yhteisymmärrys siitä, että poliittiset pelit pitää jättää sodan jälkeiseen aikaan.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vierekkäin Valkoisen talon edessä.
Presidentti Volodymyr Zelenskyi kävi viime viikolla Yhdysvalloissa. Ylen haastattelemat asiantuntijat eivät näe, että Joe Bidenin hallinto painostaisi Ukrainaa järjestämään vaalit sodan aikana. Kuva: Saul Loeb / AFP
Maxim Fedorov

KIOVA Sotaa käyvässä Ukrainassa pitäisi perustuslain mukaan järjestää presidentinvaalit puolen vuoden päästä. Nyt maassa keskustellaan siitä, tarvitaanko vaaleja ollenkaan sodan aikana.

Vettä myllyyn heitti yhdysvaltalainen republikaanisenaattori Lindsey Graham, joka sanoi vieraillessaan Kiovassa elokuun lopussa, että Ukrainassa täytyy järjestää vaalit Venäjän hyökkäyksestä huolimatta. Grahamin mukaan vapaat ja rehelliset vaalit auttaisivat Ukrainaa demokratian kehityksessä.

Ukrainalaiset eivät tälle ajatukselle lämpiä. Elokuussa julkaistun kyselyn mukaan vain hieman yli 12 prosenttia vastaajista järjestäisi presidentinvaalit sotaoloissa.

Peruslaki kieltää vain parlamenttivaalien järjestämisen sotatilan aikana, ja tämän vuoden vaaleja onkin siirretty hamaan tulevaisuuteen. Erillinen laki sotatilasta kieltää sen sijaan kaikkien tasojen vaalit ja kansanäänestykset niin kauan kuin maassa on sota.

Vaalikampanjointi ei ole etusijalla

Syyskuussa 100 ukrainalaista kansalaisjärjestöä allekirjoitti vetoomuksen sotatilan aikana pidettäviä vaaleja vastaan.

– Vaalit ja täysimittainen hyökkäys eivät sovi yhteen. Tämä idea on erittäin vaarallinen, se johtaa vaalien legitimiteetin näivettymiseen ja jopa koko valtion destabilisointiin, sanotaan vetoomuksessa.

Yksi allekirjoittajista on Opora-niminen järjestö, joka on vuodesta 2005 valvonut vaaliprosessia ja kehittänyt demokraattisia instituutioita Ukrainassa. Järjestön perustaja ja poliittisten ohjelmien koordinaattori Olha Aivazovska sanoo, että vaaleihin liittyy laillisia ja poliittisia ongelmia sekä niiden järjestämiseen haasteita.

– Ensinnäkin Ukraina ei voi rikkoa omaa lainsäädäntöään vain todistaakseen jotakin jollekulle. Toiseksi kaikkien valtionelinten täytyy keskittää huomionsa lain edellyttämien tehtävien hoitamiseen poikkeusoloissa eikä vaalikampanjointiin, Aivazovska luettelee laillisia ongelmia.

Ukrainalainen vaaliasiantuntija pitää luonnollisena, että sanavapautta rajoitetaan sodan aikana.

Suurin poliittinen haaste liittyy hänen mukaansa sanavapauden rajoittamiseen sodan aikana. Se tekee lähes mahdottomaksi aidon poliittisen keskustelun ja kampanjoinnin. Kilpailua vaikeuttaisi myös se, että muilla ehdokkailla ei olisi sodan oloissa samanlaista näkyvyyttä kuin presidentti Volodymyr Zelenskyillä.

– Sen lisäksi Venäjä voi käyttää tilaisuutta hyödykseen ja iskeä kiilaa ukrainalaisen yhteiskunnan yhtenäisyyteen.

Moni ukrainalainen ei pääsisi uurnille

Arvioiden mukaan jopa seitsemän miljoonaa ukrainalaista on tällä hetkellä sotapakolaisina ulkomailla. Heidän tavoittamisensa vaaleissa olisi poikkeuksellisen haastavaa.

– Edellisten vaalien korkein äänestysluku ulkomailla oli 75 000, ja nyt on kyse miljoonista. Pelkästään Puolassa pitäisi avata sata kertaa enemmän äänestyspaikkoja kuin mitä siellä oli ennen sotaa, Aivazovska selittää.

Myös kampanjointiin liittyy monia kysymyksiä, esimerkiksi kuinka vaalimainokset tavoittaisivat ulkoukrainalaiset tai miten ehdokkaat pääsisivät tapaamaan äänestäjiään muissa maissa.

Huomattava osa ukrainalaista äänestäjistä on tällä hetkellä Venäjän miehittämillä alueilla eikä pääse äänestämään ollenkaan. Myös rintamalla taistelevien sotilaiden äänestäminen tuo oman haasteensa.

Vladimir Zelenskij
Edellisiä presidentinvaaleja käytiin Ukrainassa keväällä 2019. Kuvassa vaalivoittaja Volodymyr Zelenskyi äänestämässä ensimmäisellä kierroksella. Kuva: imago images / Xinhua/ All Over Press

Sähköinen äänestys ei Aivazovskan mukaan ratkaise asiaa, sillä ukrainalaiset eivät vielä luota siihen tarpeeksi. He eivät myöskään luota siihen, että tuomiovalta rankaisee mahdollisen vaalivilpin tekijät.

Dija-sovellus ei ole sekään ratkaisu, sillä sen rekisteri on digikehityksen ministeriön hallussa eikä vaalilautakunnan, Aivazovska sanoo.

Myöskään Venäjän uhkaa ei vaaliasiantuntijan mukaan saa aliarvioida. Venäjä voi häiritä sähköistä äänestystä hakkeroimalla järjestelmää sekä fyysistä äänestystä vaikkapa tekemällä massiivisen ohjusiskun vaalipäivänä.

Painostusyritykset poliittista peliä

Yhdysvaltain entinen Ukrainan-lähettiläs John E. Herbst ei näe, että länsi painostaisi Ukrainaa järjestämään presidentinvaalit ennen kun sota on ohi.

– Kyllä Lindsey Graham, joka varmasti ymmärtää Venäjän hyökkäyksen amerikkalaisille intreisseille aiheuttaman uhan, kannatti vaalien pitämistä. Jotkut ovat sitä mieltä, että senaattori halusi Ukrainan vastaavan tällä tavalla Yhdysvaltain sisällä kuultavaan kritiikkiin, ettei Ukraina ole demokraattinen maa.

Herbst oli lähettiläänä Ukrainassa vuosina 2003–2006. Nykyään hän johtaa Euraasia-osastoa amerikkalaisessa Atlantic Council -ajatushautomossa ja käy Ukrainassa työn merkeissä. Viimeksi hän kävi Kiovassa syyskuun alussa.

– Ei ukrainalaisten tarvitse pitää vaaleja näin vaikeissa oloissa. He ovat jo ainakin pari kymmentä vuotta osoittaneet pyrkivänsä demokratiaan, Herbst toteaa.

Amerikkalaisdiplomaatti John Herbst pohtii Zelenskyin asemaa sodan aikana ja sen jälkeen.

Olha Aivazovska ei myöskään näe painostuksen merkkejä lännen suunnalta.

– Kyse on pikemminkin tietyistä poliittisista piireistä, jotka haluaisivat leikata Ukrainalle annettavaa tukea ja käyttävät argumenttina sitä, että Ukraina ei muka ole demokratia, koska ei järjestä vaaleja, sanoo Aivazovska.

Hän lisää, että mahdollisista painostusyrityksistä huolimatta tärkeintä on yhteiskunnan yhteisymmärrys siitä, että nyt ei ole aika vaaleille.

– Ukrainalaiset ovat sitä mieltä, että poliittisten virkojen tavoitteleminen tai muutenkin suurta suosiota nauttivan presidentin uudelleenvalinta vaaleilla on väärin samaan aikaan, kun sotilaitamme kuolee rintamilla.

Suosittelemme