Hyppää sisältöön

Perheenäiti huomasi kukka-amppelin kadonneen terassilta – pian hän selvitti muidenkin pihoista tavaroita vieneen varkaan henkilöllisyyden valvontakameran ja somen avulla

Suonenjokelaisen perheen pihasta oli kadonnut monenlaista tavaraa, joiden anastajan perheen äiti selvitti. Tekijä on nyt vangittuna useista omaisuusrikoksista.

Kuvassa kartalla Suonenjoki, jonka lähelle karttaan merkitty myös Kuopio.
Varkaus tapahtui Pohjois-Savossa Suonenjoella.
Jenni-Maarit Koponen

Torstaina 14. syyskuuta suonenjokelainen Minna huomasi, että terassilta oli kadonnut amppelikukka. Tästä alkoi tapahtumasarja, joka päätyi useiden omaisuusrikoksien selviämiseen. Asian arkaluontoisuuden vuoksi haastateltava esiintyy pelkällä etunimellään. Tapahtumaketjusta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Hämmästynyt Minna tarkasti, onko mitään muuta hävinnyt. Minnan lapset huomasivat, että terassilta oli viety perheen isän kumisaappaat. Myös alumiinitikkaat, lasten onget ja Minnan sateenvarjo olivat kadonneet.

– Ei mitään arvokasta ollut viety, mutta kukka-amppelia hoksasin ensimmäisenä kaivata.

Minna päätti tarkistaa perheen pihalla nauhoittavasta valvontakamerasta, olisiko varas tallentunut kuviin. Varas näkyi aamuyöllä tallentuneissa kuvissa itse teossa tunnistettavan autonsa kanssa. Minna kirjoitti havainnoistaan paikalliseen sosiaalisen median ryhmään ja pyysi havaintoja yksityisviesteillä muilta.

– Tuli useampia viestejä, että muiltakin on viety tavaraa ja sama auto on nähty muuallakin pyörimässä. Ihmiset pyysivät, voisinko tehdä jotakin sille, että tavaran häviäminen loppuisi.

Minnan perhe sai kadonneet tavarat takaisin

Kahden päivän päästä Minna kysyi vielä somessa, olisiko varkaan käyttämästä autosta tuoreita havaintoja. Hän pyysi jälleen tietoja yksityisviestein, jottei kukaan lähtisi syyttelemään julkisesti väärää ihmistä. Minna itse tiesi valvontakameran kuvien perusteella myös, minkä näköinen henkilö oli kyseessä.

Minna sai lisävinkkejä autosta ja sen olinpaikasta. Minnan puoliso ja puolison veli lähtivät jututtamaan oletettua varasta.

– Se selvisi nopeasti. Miehellä oli jopa samat vaatteet päällä kuin valvontakameran kuvissa. Suojaisa piha oli ollut täynnä tavaraa.

Kohtaaminen sujui olosuhteisiin nähden hyvin. Tässä vaiheessa Minnan puoliso soitti poliisit paikalle. Poliisi on tutkinut tekijää useista omaisuusrikoksista. Pohjois-Savon käräjäoikeus vangitsi epäillyn 21. syyskuuta. Tekijää epäillään muun muassa postilähetysten varastamisesta.

Minnan perhe sai omaisuutensa takaisin saman tien.

– Varas palautti tässä yhteydessä meiltä viemänsä tavarat. Paitsi sateenvarjon, jota en juuri ehtinyt kaivatakaan. Käytännössä toki poliisi ensin listasi kaiken tavaran kirjoihinsa.

Minnan perhe ei ole tapauksesta vihainen, eikä Minna usko, että tekijä oli pahantahtoinen.

Suosittelemme