Hyppää sisältöön

Venäjän pääkonsulin parkkiruutu Turun Sairashuoneenkadulla poistetaan käytöstä lähiaikoina

Turun kaupunki on tarjonnut diplomaateille tarkoitettua pysäköintiä vieraanvaraisuuden eleenä, mutta Venäjän konsulaatin sulkemisen myötä se poistetaan käytöstä.

Bilar står parkerade vid en gata i Åbo. Närmast kameran finns en svart bil och en trafikskylt som förbjuder parkering förutom för bilar med CD-skylt.
Turussa Sairashuoneenkadulla sijaitseva parkkiruutu herätti keskustelua viime syksynä, kun parkkiruudun päälle maalattiin Ukrainan lippu. Kuva: Andy Ödman/Yle
Pietari Matilainen,
Maria Lammassaari

Venäjän pääkonsulaatti Turussa suljettiin lauantaina, ja Yle Åbolandin tietojen mukaan myös Venäjän pääkonsuli on muuttamassa pois Sairashuoneenkadun virka-asunnostaan. Tämän myötä kadulta katoaa myös keskustelua herättänyt parkkiruutu.

– Kaupunki on tarjonnut paikkaa vieraanvaraisuudesta, mutta nyt asiasta on keskusteltu ja liikennemerkki, joka kieltää pysäköinnin muilta kuin CD-kilvillä varustetuilta ajoneuvoilta, tullaan poistamaan, kertoo Turun kaupungin kansainvälisten asioiden päällikkö Mika Akkanen Yle Åbolandille.

Tällä hetkellä Sairashuoneenkatu 10:n pysäköintipaikkoja voivat käyttää vain CD-kilvillä varustetut ajoneuvot. Nämä kilvet annetaan ulkomaanedustustojen ja niiden henkilökunnan ajoneuvoille.

Ett porträtt av en man.
Kaupunki päättää itse, tarjotaanko ulkomaisille edustustoille pysäköintiä, sanoo Turun kaupungin kansainvälisten asioiden päällikkö Mika Akkanen. Kuva: Lucas Ekblad / Yle

Akkanen huomauttaa, että ei ole itsestäänselvyys, että kaupunki tarjoaisi ulkomaisille edustustoille omia parkkipaikkoja.

– Kaupunki päättää itse parkkipaikoistaan. Päätökset tällaisista erikoisparkkipaikoista eivät tule ylhäältä päin, joten voimme nyt myös itse päättää CD-parkkipaikan poistamisesta, Akkanen sanoo.

Akkasen mukaan kaupunki tarjoaa erikoispysäköintiä ulkomaiselle edustustolle, jos se koetaan tarpeelliseksi.

Sairashuoneenkadun diplomaattipysäköinnistä on keskusteltu siitä lähtien, kun parkkiruudun päälle maalattiin Ukrainan lippu viime vuonna. Akkanen myöntää, että Turun kaupunki on säännöllisesti saanut kyseisestä parkkiruudusta palautetta.

– Negatiivista palautetta on tullut aika ajoin. Ennen kaikkea ihmiset ovat kysyneet, miksi me annamme tämän paikan Venäjän valtiolle, Akkanen kertoo.

Tarkkaa päivää parkkiruudun poistumiselle ei vielä ole tiedossa.

– Se tapahtuu lähiaikoina, Akkanen sanoo.

Artikkelin Ryska diplomatparkeringen på Lasarettsgatan i Åbo försvinner - ”Folk har frågat varför vi ger en sådan plats åt den ryska staten” on kirjoittanut Yle Åbolandin Pietari Matilainen ja suomentanut Maria Lammassaari.

Suosittelemme