Loppukesä.
Kokoomuksen omassakin väessä alkaa kuplia levottomuus. Puolueen presidenttiehdokasta ei näy, ei kuulu.
Hallitusneuvottelut venähtivät pitkiksi. Keskustelu perussuomalaisten ministereiden vanhoista rasistisista viesteistä vei pääministeri Petteri Orpon aikaa oman puolueen asioilta. Kesälomat alkoivat.
Kansanedustaja Pauli Kiuru pyörittää viestipalvelu X:ssä omaa kyselyään presidenttiehdokkaasta. Helsingin Sanomain kyselyssä useampi kansanedustaja tukee ehdokkaaksi Antti Häkkästä kuin Alexander Stubbia. Osassa puolueen piireistä haikaillaan jäsenäänestystä ehdokkaasta.
Jotkut kokoomuslaiset pohtivat, että puheenjohtaja Orpo antaa ratkaisun venyä liian pitkälle.
Monet silti yhä olettavat, että EU-yliopiston professori Firenzestä, Alexander Stubb olisi Petteri Orpon ehdotus kokoomuksen presidenttiehdokkaaksi – jos Stubb vain suostuisi.
Viimein maanantaiaamuna 14. elokuuta kokoomuksen puoluehallitus kokoontuu kuulemaan, ketä puheenjohtaja ehdottaa pyydettäväksi presidenttiehdokkaaksi. Kokous on Bottalla, pohjalaisten osakuntien hallitsemassa Ostrobotnia-talossa. Siellä sijaitsee myös kokoomuksen puoluetoimisto.
Häkkänen lähtee, Valtonen jää
Antti Häkkänen, puolustusministeri ja kokoomuksen varapuheenjohtaja, poistuu kokouksesta reilu tunti sen alkamisen jälkeen, ennen presidenttiehdokkuuden käsittelyä. Hän sanoo, että jäävää itsensä keskustelusta.
Kokousväestä osa noteeraa, että yksi Häkkäsen avustaja jää seuraamaan keskustelua. Ministereiden avustajilla on puhe- ja läsnäolo-oikeus.
Kokoushuoneeseen jää toinen varapuheenjohtaja, ulkoministeri Elina Valtonen. Hänenkin nimensä on pyörinyt ehdokasspekulaatioissa, mutta Valtosen oma harkinta ei ole niin pitkällä kuin Häkkäsellä.
Kahta viikkoa aikaisemmin Häkkänen oli kertonut Luumäellä turvallisuuspolitiikan Kotkaniemi-foorumissa, että hänellä oli presidenttiehdokkuus ”vakavassa harkinnassa”.
Antti Häkkänen siis käytännössä ilmoitti, että ehdokkuus kiinnostaa. Häntä kannattaa muutama puolueen piireistä, muun muassa suuri Uudenmaan piiri. Muutamat kokoomuslaiset arvelevat, että ilmoitus tuli myös siltä varalta, että Alexander Stubb kieltäytyisi.
Jotkut tulkitsivat Häkkäsen samalla muistuttaneen aikeestaan olla pelipaikoilla, jos puolueessa alkaa tulevaisuudessa kamppailu vallasta. Toiset taas arvioivat, että kyse oli aidosti ja ensi sijassa halusta presidentiksi.
Joka tapauksessa neuvoa-antava jäsenäänestys presidenttiehdokkuudesta olisi helposti myös konservatiivi Häkkäsen ja liberaali Valtosen varjonyrkkeilyä johtoasemasta Petteri Orpon kauden jälkeen. Sellaista Orpo tuskin haluaisi.
Ulkoministeri Elina Valtonenkin oli kuitenkin varmuudeksi lähtökuopissa, jos Stubb ei lähtisi ehdolle tai puolue päätyisi jäsenäänestykseen.
Orpo turvasi selustansa
Ylen lähde kokoomuksen kyselyn teettämisestä
Puoluehallitus ja muut kokoukseen läsnäolo-oikeudella osallistuvat jäävät kuulemaan, ketä Petteri Orpo esittää.
Bottan edustalla jalkakäytävällä päivystää joukko toimittajia ja kuvaajia.
Orpo varmisti viiden nimen kyselyllä, että Stubb on oikea valinta
Petteri Orpo ei mennyt kokoukseen tyhjin käsin.
Orpo oli pyytänyt puoluetoimistoa tilaamaan kyselyn mahdollisten kokoomusehdokkaiden menestymisen mahdollisuuksista muiden puolueiden ehdokkaita vastaan. Kokoomus on aiemminkin teettänyt kyselyitä päätöstensä tueksi.
Yksi Ylen lähteistä tulkitsee, että Orpo halusi näin turvata myös oman selustansa. Häkkäselläkin oli tukijansa, oli hyvä olla kättä pidempää Stubbin kokemukseen ja kampanjointikykyyn nojaavien perustelujen lisäksi.
Puolueessa oli seurattu tarkasti tiedotusvälineiden ostamien presidenttikyselyjen tuloksia. Tilanne ei näyttänyt kokoomuksen osalta loistavalta. Puolueen mahdolliset ehdokasnimet eivät olleet kyselyissä kolmen kärjessä, mutta Alexander Stubb pärjäsi parhaiten.
Stubb jakaa mielipiteitä kokoomuksessa. Kaikki eivät pidä hänen tyylistään tai nopeudestaan tehdä päätöksiä. Pääministeriajalta riippana on arvioita liian rennosta esiintymisestä, ylimielisyydestä ja puutteista asiaosaamisessa.
Stubb äänestettiin puoluekokouksessa ulos puheenjohtajan paikalta ja valtiovarainministerin hommista vuonna 2016. Tilalle nousi Petteri Orpo.
Kokoomus tilasi kyselyn Taloustutkimukselta. Se tehtiin heinäkuun puolivälissä internet-kyselynä. Noin tuhannen vastaajan kysely selvitti suomalaisten mielipidettä, ei pelkästään kokoomuslaisten.
Yle on saanut tietoja kyselyn sisällöstä ja toteuttamistavasta kokoomuslähteistä, mutta kokoomus ei anna julkisuuteen tarkkoja lukuja kyselystä.
Kokoomus testasi kyselyssään viittä nimeä presidenttiehdokkaaksi. Tarkoitus oli selvittää, kuka heistä todella pärjäisi parhaiten vaaleissa – etenkin ratkaisevalla toisella kierroksella.
Nimet olivat Alexander Stubb, Antti Häkkänen, Elina Valtonen, Risto E.J. Penttilä ja Petri Sarvamaa.
Penttilä on konsulttiyhtiö ja ajatuspaja Nordic West Officen toimitusjohtaja ja Sarvamaa europarlamentaarikko.
Kyselyssä ei ollut nimenä mukana suurlähettiläs Mikko Hautalaa tai eduskunnan varapuhemies Paula Risikkoa. Aiemmin yllätykseksi huhutun Hautalan tähti ei ollut lähtenyt nousuun muissa kyselyissä, eikä puolueessa juuri kukaan liputtanut hänen puolestaan aktiivisesti. Risikko oli kieltäytynyt ehdokkuudesta.
Kalvosulkeiset puoluehallituksessa
Bottalla istunut puoluehalllitus saa eteensä kalvosulkeiset: kooste tiedotusvälineiden teettämien kyselyjen tuloksista sekä oman kyselyn tulokset.
Kokoomusnimistä Alexander Stubb on suosituin kokoomuksen oman kyselyn yleisessä osassa.
Ero Antti Häkkäseen tai Elina Valtoseen ei ole kuitenkaan kovin suuri. Ei lähelläkään sitä luokkaa kuin kyselyn ykkösen, Pekka Haaviston etumatka Stubbiin. Häntäpäässä Risto E.J. Penttilä on Petri Sarvamaata houkuttelevampi vaihtoehto kyselyn vastaajille.
Sen sijaan vastaukset siihen, kuinka mielellään ihmiset voisivat ketäkin äänestää sekä vaalien toista kierrosta matkiva kyselyn osa osoittivat selvemmin, että Stubbilla olisi kokoomusnimistä parhaat mahdollisuudet menestyä presidenttikisassa.
Stubbin, Häkkäsen ja Valtosen kannatusta testattiin erikseen Mika Aaltolaa, Pekka Haavistoa, Jussi Halla-ahoa ja Olli Rehniä vastaan. Stubb pärjäsi kolmesta kokoomuslaisesta parhaiten.
Tosin kaikki kokoomuslaiset hävisivät kyselyssä vaalien toista kierrosta jäljittelevät kaksintaistelut muita paitsi perussuomalaisten Jussi Halla-ahoa vastaan. Halla-ahon kaikki kokoomuslaiset voittivat selvin luvuin.
Puoluehallituksessa ei järin kommentoida kyselyä.
Sen sijaan käydään laaja, parin, kolmen tunnin keskustelukierros. Silmämääräisesti arvioiden jokainen puoluehallituksen jäsen käyttää puheenvuoron.
Myös neuvoa-antava jäsenäänestys mainitaan joissakin puheenvuoroissa. Muutamissa puheenvuoroissa pohditaan Häkkästä ehdokkaana.
Yksi Ylen lähteistä arvioi, että kysely täytti tarkoituksensa puoluehallituksessa. Petteri Orpo pystyi osoittamaan dataa Stubbin tueksi. Se vaimensi intoa tuoda esiin Häkkäsen ehdokkuutta.
Kysely ei tietenkään yksin ratkaissut kokoomuksen presidenttiehdokasta.
Kyselyn teettäminen kuitenkin osoittaa, kuinka varman päälle Petteri Orpo halusi pelata. Kyselyllä varmistettiin, ettei vastauksista tai luvuista löydy Stubbin ehdokkuutta kyseenalaistavaa viestiä.
Petteri Orpo: ”Alexander Stubb on selkeä nimi”
Viimein toimittajien ja kuvaajien odotus palkitaan. Petteri Orpo tulee ulos Bottalta alkuiltapäivästä.
Puolueen puheenjohtajana Orpo kertoo, että puoluehallitus on hyväksynyt hänen esityksensä. Kokoomus pyytää Alexander Stubbia presidenttiehdokkaaksi.
– Puoluehallituksella ja allekirjoittaneella pitää olla kokonaisarvio tilanteesta. Se, joka perustuu tutkimustietoon, dataan, gallupeihin. Se perustuu ehdokkaiden ansioluetteloihin, osaamiseen, kykyyn suoriutua tehtävästä, kilpailijatilanteeseen, kykyyn tehdä kampanjaa, Orpo luettelee.
– Nämä kun vetää yhteen, silloin Alexander Stubb on selkeä nimi.
Kukaan puoluehallituksen jäsenistä ei tehnyt vastaehdotusta Orpon esitykseen. Jäsenäänestystä ei tule.
Paria tuntia myöhemmin Antti Häkkänen tiedottaa viestipalvelu X:ssä, että hän tukee Orpon päätöstä presidenttiehdokkaan valinnassa.
Häkkänen ei aio asettua ylimääräisessä puoluekokouksessa lokakuussa ehdokkaaksi äänestykseen.
Kaksi päivää myöhemmin, keskiviikkona 16. elokuuta on Alexander Stubbin vuoro hymyillä salamavalojen välkkeessä. Stubb ilmoittaa suostuvansa kokoomuksen presidenttiehdokkaaksi.
Kuukauden kuluttua siitä, kun Petteri Orpo oli virallisesti kertonut päätyneensä Stubbiin ehdokkaana, Yle julkistaa Taloustutkimuksella teettämänsä presidenttikyselyn. Alexander Stubb on pompannut kyselyssä kakkoseksi Pekka Haaviston kantaan.
Lopputulos ratkeaa ensi talven vaaleissa.
Voit keskustella kokoomuksen ehdokasvalinnasta presidentinvaaleihin maanantaihin 2.10.2023 kello 23 saakka. Napauta keskustele-painiketta jutun jälkeen.