Hyppää sisältöön

Barents Observer: Myös Norja sulkee rajansa alle 10-paikkaisilta venäläisautoilta

Pohjois-Norjan Storskogin raja-asema pistää puomit kiinni ostosreissuilla käyviltä venäläisiltä ensi viikon tiistaina.

Venäjän rekisterissaä oelva henkilöauto saapuu Venäjältä Norjaan Storskogin rajanylityspaikalla heinäkuun 25. päivänä vuonna 2023.
Venäjän rekisterissä oleva henkilöauto saapui Venäjältä Norjaan Kirkkoniemeen Storskogin rajalta heinäkuussa 2023. Arkistokuva. Kuva: Tapani Leisti / Yle
Sari Pöyhönen

Norja sulkee pääsyn venäläisiltä henkilöautoilta, Norjan ulkoministeriö tiedotti perjantaina iltapäivällä. Päätös astuu voimaan tiistaina.

Pohjois-Norjassa Kirkkoniemessä oleva Storskogin raja-asema on Norjan ainoa rajanylityspaikka Venäjälle ja samalla viimeinen raja-asema Eurooppaan, josta venäläisautoja on tullut länteen.

Norja reagoi nyt samalla tavoin liittolaistensa kanssa Venäjän Ukrainaa vastaan ​​käymää hyökkäyssotaa kohtaan, sanoo ulkoministeri Anniken Huitfeldt tiedotteessa.

– On tärkeää, että pakotteet ovat tehokkaita, jotta estetään Venäjän käymän sodan rahoittaminen, Huitfeldt toteaa.

Norja liittyy näin EU-maiden joukkoon Venäjää vastaan kohdistettujen pakotteiden tiukentamisessa. Suomi ja muut EU-maat, muun muassa Viro ovat sulkeneet rajansa Venäjälle rekisteröityneiltä henkilöautoilta jo aiemmin syyskuussa. Taustalla on EU-komission päätös syyskuun alussa rajoittaa venäläisten autojen pääsyä Euroopan unionion alueelle.

Minibussilla ja linja-autolla pääsee edelleen

Säännös ei kuitenkaan koske ajoneuvoja, joissa on vähintään kymmenen istuinta. Edelleen Venäjältä saa tulla Norjaan venäläisillä minibusseilla ja linja-autoilla.

Kiellossa on poikkeuksia Norjan kansalaisten tai Venäjällä vakituisesti asuvien ETA-kansalaisten tai heidän perheenjäsentensä omistamien ajoneuvojen osalta. Poikkeuksia on tehty myös ajoneuvoille, jotka ovat välttämättömiä humanitaarisista syistä. Poikkeuksia ovat myös diplomaattiajoneuvot ja kansainvälisten järjestöjen tai valtion kuriiripalveluiden ajoneuvot, kerrotaan Norjan ulkoministeriön tiedotteessa.

Norjalainen nettiuutissivusto Barents Observer uutisoi asiasta ja kertoo, että nyt Kuolan niemimaan ja eritoten Nikelin kaupungin asukkaille tutuksi tulleet ostosmatkat Norjan puolelle tulevat päätökseen, ainakin henkilöautojen osalta. Ensimmäiset ladat ja volgat kaarsivat Petšengan eli entisen Petsamon alueelta norjalaiskauppoihin vuonna 1991 eli 32 vuotta sitten.

Suosittelemme