Hyppää sisältöön

Venäläisurheilijat Pariisin paralympialaisiin – norjalaispomo pauhasi kokouksessa: ”Se avaisi sotien Pandoran lippaan”

Venäläisurheilijat saavat osallistua Pariisin paralympialaisiin ensi kesänä. Suomi ja Pohjoismaat jäivät kahdessa äänestyksessä vähemmistöön.

Pariisin paralympialaisissa 2024 ei nähdä Venäjän lippua.
Pariisin paralympialaisissa 2024 ei nähdä Venäjän lippua. Kuva: Corbis via Getty Images
Timo Uusitalo

Venäläisurheilijat saavat osallistua Pariisin paralympialaisiin ensi kesänä. Päätös moukaroitiin perjantaina Kansainvälisen paralympiakomitean kongressissa Bahrainissa.

Kansainvälisen paralympiakomitean IPC:n enemmistö jäsenistä äänesti sen puolesta, että venäläiset saavat kilpailla neutraaleina urheilijoina ilman Venäjän lippua sekä maan värejä ja tunnusmerkkejä.

IPC:n jäsenistön äänet jakaantuivat 90–56 (kuusi jäsentä pidättyi äänestämästä) sen puolesta, että venäläiset urheilijat kelpuutetaan mukaan vain neutraaleina urheilijoina.

Ennen tätä oli äänestetty Venäjän hyllyttämisen jatkumisesta ilman mahdollisuutta neutraaleina urheilijoina osallistumiseen. Tämä ehdotus kaatui luvuin 74–65 (13 äänesti tyhjää).

Suomi, kuten myös muut Pohjoismaat, äänesti Venäjän hyllyttämisen jatkamisen puolesta ja neutraalien urheilijoiden mukaan ottoa vastaan.

Norjan olympia- ja paralympiakomiteoiden varapuheenjohtaja Arne Bård Dalhaug jyrisi Pohjoismaiden yhteisessä puheenvuorossa ennen äänestystä, että ”muitakin sotia on maailmalla meneillään, mutta niissä ei ole kyse toisen maan valloituksesta ja sen omistamien alueiden varastamisesta”.

– Kuvitelkaa, millaiset seuraukset voi olla sillä, että me annamme tapahtua sen, että kansainvälisesti hyväksytyt maiden väliset rajat voidaan tuosta vain pyyhkäistä pois kartalta sotilaallisella voimalla. Venäjän käytöksen hyväksyminen avaisi sotien Pandoran lippaan, varoitteli Dalhaug.

”Vammaisurheilussa ajatus, ettei koskaan enää sotaa”

Suomesta IPC:n yleiskokouksessa oli mukana Paralympiakomitean pääsihteeri Riikka Juntunen.

– Koko vammaisurheilun taustalla on ajatus siitä, että ei koskaan enää sotaa. Tämänpäiväinen päätös osoittaa surullisella tavalla, miten lyhyt on ihmiskunnan muisti, Juntunen totesi.

– Tässä vaiheessa ei Suomen osalta tehdä vielä mitään lopullisia päätöksiä, mutta korostan, että Suomen paralympiakomiteassa päätökset tehdään aina suomalaisten paraurheilijoiden etu ensisijalle asettaen ja heidän mielipidettään kuullen, Juntunen sanoi.

IPC sulki venäläiset ja valkovenäläiset paraurheilijat Pekingin viime vuoden talviparalympialaisista, kun Venäjä oli edellisessä kuussa hyökännyt Ukrainaan.

– Kansanvälisen paralympiakomitean tämänpäiväinen päätös sallia venäläisten urheilijoiden kilpailla Pariisin paralympialaisissa on tarjonnut Venäjälle ja Vladimir Putinin hallinnolle maailmanlaajuisen näyttämön sotapropagandalleen, kritisoi Global Athlete.

Global Athlete on kansainvälisten urheilijoiden johtama liike, joka inspiroi ja hakee positiivista muutosta maailman urheilussa. Se kertoo työskentelevänsä urheilijoiden kanssa selvittääkseen, mitä asioita on muutettava, jotta urheilijat saavat enemmän ääntään kuuluviin urheilussa. Global Athlete ilmoittaa käsittelevänsä sivustollaan rohkeasti ja pelotta muun muassa urheilijoiden ja johtajien välistä epätasapainoa.

Kansainvälisen paralympiakomitean puheenjohtaja Andrew Parsons perusteli uusinta järjestön linjausta sillä, ettei ”urheilua ja politiikkaa tule sekoittaa”.

Venäjän olympiakomitea on todennut aiemmin syyskuussa, ettei se boikotoi Pariisin olympialaisia, ja että venäläiset voivat kilpailla olympialaisissa puolueettomina.

Pariisin olympialaiset käydään 26. heinäkuuta–11. elokuuta, jonka jälkeen kisataan paralympialaiset alkaen 28. päivä elokuuta 2024.

Lähde: Reuters, AP, Suomen paralympiakomitean tiedote

Suosittelemme