Hyppää sisältöön

Lauri Markkaselta iloinen pullistelukuva: ”Kaartinjääkäri Markkanen out!” – NBA-tähti ehti suorittaa asepalveluksensa

Lauri Markkasen saapumiserä kotiutui Urheilukoulusta. Markkanen juhlisti palveluksensa päättymistä sosiaalisessa mediassa.

Lauri Markkanen seisoo asennossa Santahaminan varuskunnan pihalla.
Lauri Markkanen aloitti palveluksensa Santahaminassa 17. huhtikuuta. Kuva: EPA-EFE
Mika Halonen

Tuskin koskaan on Puolustusvoimien Urheilukoulu saanut niin suurta julkisuutta kuin viime keväänä, kun Suomen NBA-tähti, koripalloilija Lauri Markkanen astui varusmiespalvelukseen.

Lue lisää: Tällainen oli Lauri Markkanen ensimmäinen inttipäivä

Lue lisää: Palvelukseen astunut Lauri Markkanen paljasti kommelluksen hiustensa leikkaamisesta – katso ensimmäiset kuvat ja video Santahaminasta

26-vuotias Utah Jazzin tähtipelaaja suoritti varusmiespalveluksensa Santahaminassa. Isosti uutisotsikoihin nousivat muun muassa Markkasen suorittama Cooperin testi sekä se, kun tasavallan presidentti ja Puolustusvoimien ylipäällikkö Sauli Niinistö kuuli Markkasen armeijaan astumisesta, hän järjesti tälle kuntoisuusloman itsenäisyyspäiväksi.

Myös sillä spekuloitiin, ehtiikö Markkanen suorittaa tarvittavat palveluspäivät kesän aikana vai joutuuko hän vielä palaamaan Santahaminaan.

Ei tarvitse palata. Markkanen julkaisi perjantaina Instagramissa kuvan aihetunnisteella TJ0.

– Kaartinjääkäri Markkanen out! koripalloilija kirjoitti.

– Finland is safe! kommentoi Miamia edustava jalkapalloilija, Huuhkajien Robert Taylor.

Markkanen kertoi keväällä astuvansa palvelukseen avoimin mielin ja pitävänsä sen suorittamista kunnia-asiana.

– Tämä on uusi haaste, mitä en ole ennen tehnyt. En tiedä hirveästi, mitä odottaa. Totta kai tarinoita kuulee, mutta ei sitä itse tiedä ennen kuin näkee, Markkanen kertoi tunnelmistaan Santahaminassa ensimmäisenä armeijapäivänään.

– En ole viettänyt montaa yötä metsässä, katsotaan, miltä siellä tuntuu. Mutta olen luonnonläheinen ihminen, joten eiköhän siellä pärjätä.

Myös Pohjois-Amerikassa Markkasen varusmiespalvelus oli valtaisa uutinen. Se herätti muun muassa huolta, sillä Yhdysvalloissa ei ole totuttu, että kaikki miehet käyvät armeijan.

– Kyllä he ymmärsivät sen, että tämä on pakollinen homma, mikä pitää tehdä. He vähän naureskelivat, kun tämä on heille niin epätyypillinen asia, Markkanen kommentoi seuransa Utah Jazzin suhtautumista.

Lauri Markkasella oli hakemista sotilasarvojen kanssa, kun hän ilmottautui varusmiespalvelukseen.
Lauri Markkasen varustetarkastus armeijassa.

Näin Urheilukoulu toimii

Keväällä aloittaneessa saapumiserässä Urheilukouluun haki 230 urheilijaa, joista 99 valittiin. Helsingissä ja Kajaanissa toimivan Urheilukoulun alokkaat huhtikuun saapumiserässä olivat talvilajien urheilijoita.

Urheilukoulun palveluksessa ollaan joko miehistötehtävissä 165 vuorokautta tai johtajakoulutuksessa 347 vuorokautta. Alokkaista jakautuminen näihin tehtäviin on noin puolet ja puolet.

Urheilukoulun alokkaille myönnetään urheilukomennuksia henkilökohtaisen valmennussuunnitelman mukaan. 347 vuorokautta palveleville urheilukomennuksia myönnetään enimmillään 95 ja palvelusajalla 165 enimmillään 45 päivää. Se, mihin urheilukomennukset palvelusajalla ajoittuvat, riippuu lajista ja siitä, mihin ajankohtaan kilpailut sijoittuvat.

Suomen Olympiakomitean mukaan urheilijoille on urheilukomennusten lisäksi varattu harjoitteluun 2–8 tuntia päivittäin. Lisäksi Urheilukoulu tarjoaa kahdeksan leiriviikkoa valmentautumiseen varuskunnassa tai urheiluopistoilla.

Japanin Okinawassa pelatuissa MM-kisoissa Markkanen ei ollut ihan parhaimmillaan poikkeuksellisen kesän vuoksi.

– Eihän se ideaali treenikesä ole ollut. Sain hyvin treenattua, mutta totta kai olisin tehnyt asioita eri tavalla, jos en olisi ollut palveluksessa, Markkanen sanoi, mutta huomautti, ettei halua etsiä tekosyitä.

– Armeija on ollut asia, joka on ollut pakko hoitaa. Olen hyväksynyt sen. Tietysti normaali kesä olisi näyttänyt vähän erilaiselta, Markkanen muistutti.

Susijengin Mikael Jantunen vitsaili ennen MM-kisoja, ettei Lauri Markkanen ole puhunut viime aikoina mistään muusta kuin armeijasta. Markkanen ei allekirjoittanut Jantusen väitettä.

Markkasen saapumiserä kotiutui torstaina. Urheilukoulun johtaja, everstiluutnantti Ville Halonen kommentoi Helsingin Sanomille, että lähtökohtaisesti armeija suoritetaan yhtäjaksoisesti eikä palvelusta jaeta useammalle vuodelle. Useampaan osaan jakamisessa syynä on yleensä loukkaantuminen.

Halonen ei yllättynyt Puolustusvoimien saamasta huomiosta.

– Oli arvattavissa, että näin seuratut urheilijat herättävät mielenkiintoa, everstiluutnantti tuumi HS:lle.

Kaartin jääkärirykmentissä Santahaminassa seuraava saapumiserä aloittaa maanantaina 16.10. Urheilukoulun kesälajien saapumiserään valittiin 86 urheilijaa 17 lajista. Listalla on muun muassa seiväshypyn nuorten EM-voittaja Juho Alasaari.

Markkanen aloittaa toisen kautensa Utahin paidassa pian. NBA:n kausi alkaa 24. lokakuuta. Viime kaudella Markkanen valittiin NBA:n tähdistöotteluun. Hän pelasi kauden 25,6 pisteen keskiarvolla.

Suosittelemme