Hyppää sisältöön

Tutkimuslaitoksen johtaja Juho Rahkonen toivoo median penkovan asiantuntijoiden taustoja – ja paljastaa, mitä puolueita itse on äänestänyt

Ylen Viimeinen sana -ohjelmassa pohdittiin, pitäisikö median avata tarkemmin politiikkaa kommentoivien asiantuntijoden taustoja. Politiikan tutkijoiden mielestä taustojen selvittäminen on tärkeää.

Lotta Sillanmäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Mediassa esiintyvien politiikan asiantuntijoiden puolueettomuutta kyseenalaistetaan aika ajoin ja heitä saatetaan epäillä tietyn puolueen äänitorviksi.

Tutkimuslaitos E2 Tutkimuksen johtaja Juho Rahkonen kertoo, että häntä on epäilty mediaesiintymisten perusteella lähes kaikkien puolueiden kannattajaksi.

Nato-kommenttien yhteydessä Rahkosta epäiltiin vasemmistolaiseksi, mutta useimmiten hänet asetetaan puoluekentällä perussuomalaisten tai keskustan kannattajaksi.

– Kuulemma habitukseni on keskustalainen. Se on sitten sillä perusteella selvä juttu.

Puoluekantaepäilyjen laaja kirjo ei ole kaukana totuudesta, sillä Rahkonen paljasti Viimeinen sana -ohjelmassa olevansa liikkuva äänestäjä, jonka äänestyshistoriaa voisi kuvailla värisuoraksi.

– Ei taida yhtään eduskuntapuoluetta puuttua, jota en olisi joskus äänestänyt joissakin vaaleissa, Rahkonen sanoo.

Kenenkään ei vaalisalaisuuden vuoksi tarvitse kertoa äänestämisestään, mutta mediassa esiintyvien asiantuntijoiden taustojen selvittäminen on Rahkosen mielestä hyvä asia.

Suomen Kuvalehden toimituspäällikkö Vappu Kaarenojan mukaan puoluekannasta tehdään Suomessa ”hirveä numero”.

– Onhan ihmisillä muitakin sidonnaisuuksia. Pitäisikö kysellä, onko omistusasuja vai asutko vuokralla? Voihan sekin vaikuttaa näkemykseen, Kaarenoja pohtii.

Myös Helsingin yliopiston yleisen valtio-opin dosentti Hanna Wass toteaa, että ihmisillä on monenlaisia identiteettejä ja arvoja.

– Ne kaikki vaikuttavat siihen, miten katsomme maailmaa. Ja me kaikki katsomme hyvin kapeasta länsimaalaisesta linssistä. Näitä ideologisia ulottuvuuuksia kannattaisi avata.

Wassin mukaan tutkijoiden taustojen avaaminen on tärkeää, koska he käyttävät asiantuntijavaltaa esiintyessään mediassa.

Viimeisen sanan juontaja Rosa Kettumäki kysyy Rahkoselta, mitä tämän yhteiskunnallisesta ajattelusta olisi olennaista tietää.

Rahkonen ehdottaa, että asiantuntijoilta voisi kysyä esimerkiksi, mitä he tekivät ollessaan 17–20-vuotiaita.

– Sukupolviteorioiden mukaan ihmisten arvot kirkastuvat varhaisaikuisuudessa, Rahkonen perustelee.

Rahkonen itse paljastaa opiskelleensa tuolloin Alkio-opistossa ja menneensä sen jälkeen armeijaan. Hän kertoo omaksuneensa tuolta ajalta optimistisen asenteensa.

Artikkelia päivitetty 3.10. klo 14.53: Korjattu Vappu Kaarenojan titteli toimituspäälliköksi.

Suosittelemme