Hyppää sisältöön

Susijengi-luotsi Lassi Tuovi paljastaa, miksi hän valitsi apuvalmentajan tehtävät Euroopan huipulla

Suomen koripallomiesten päävalmentaja Lassi Tuovi, 36, yllätti koripallopiirit siirtymällä italialaiseen suurseura Virtus Bolognaan apuvalmentajaksi.

Lassi Tuovi huutaa ja eläytyy pelin aikana.
Koripallovalmentaja Lassi Tuovi elää voimakkaasti pelien aikana. Kuva: EPA-EFE
Timo Uusitalo,
Antti-Jussi Sipilä

Lassi Tuovi on Euroliigaa pelaavan Virtus Bolognan uusi apuvalmentaja.

– Lassin sopimus Bolognan kanssa on hieno osoitus suomalaisesta valmentajaosaamisesta ja hänelle myös mitä parhainta valmistautumista tulevaan, hehkuttaa Koripalloliiton valmennuksen johtaja Henrik Dettmann basket.fi-sivustolle.

Edellisen kerran seurajoukkuetasolla SIG Strasbourgia valmentaneen Tuovin kutsui Bolognaan joukkueen tuore päävalmentaja Luca Banchi.

Virtus Bologna irtisanoi vain runsas viikko sitten joukkuetta valmentaneen Espanjan maajoukkueluotsi Sergio Scariolon ja kiinnitti vastuuvetäjäkseen italialaisen Banchin, joka valmensi elo-syyskuussa Latvian historiallisesti viidennelle sijalle MM-kisoissa.

Kaksivuotisen päävalmentajasopimuksen allekirjoitettuaan Banchi otti yhteyttä Tuoviin ja tarjosi tälle apuvalmentajan paikkaa.

– Tuli nopea tarve rakentaa valmennustiimi, ja hän kutsui minut mukaan. Olin itse pitkään jo miettinyt, että seuraava askel uralla voisi olla ison organisaation apuvalmentajan tehtävät kehittyäkseni ja hakeakseni uutta oppia niin itselleni kuin suomalaiselle koripallolle, sanoo Tuovi.

”Ei kannata elää omassa kuplassa”

Herkulliseksi valmennustarinan tekee se, että Banchi oli juuri se henkilö, joka korvasi Tuovin Strasbourgin peräsimessä. Tuovin kahden ja puolen vuoden aikakausi päättyi viime vuoden marraskuussa.

– Tämä kuvaa hyvin, että valmennus on tiimityötä. Sen takia kannattaa kasata mahdollisimman vahvoja yhteyksiä, miettimättä sitä, mitä kukakin on tai missä kukakin on ollut. Hyvä osoitus, ettei kannata elää omassa kuplassa, vaan katsoa avoimesti ympärilleen ja nähdä siellä mahdollisuuksia, korostaa Tuovi.

Tuovi sanoo aina halunneensa päästä mahdollisimman kovaan paikkaan oppiakseen uusia asioita. Yhtä tärkeää hänelle on myös se, että hän pystyy valmentajana ”keräämään tavaraa reppuun” auttaakseen omalta osaltaan Suomi-koripalloa eteenpäin.

Tuovin mukaan ihan kaikesta näkee, että Virtus Bolognan realiteetit ovat toista kuin vaikkapa hänen edellisellä seurallaan, SIG Strasbourgilla.

– Kyseessä on suurseura. Sen näkee panostuksesta, apuvalmentajien määrästä ja siitä, miten arki täällä rullaa sekä ihan siitä, miten pelaajia kohdellaan täällä aamupalasta lähtien.

Oma toimintamalli Virtus Bolognaan

Euroliigaa pelaava Bologna vietti äsken voitokasta Supercup-viikonloppua. Sarjaottelut käynnistyvät tulevana sunnuntaina. Sen jälkeen Bologna pelaa otteluita kahden tai kolmen pelin viikkotahdilla ensi kesäkuuhun saakka.

– Varmasti toimimme pieniryhmissä, eivätkä kaikki keskity kaikkeen. Mukana on italialaisia valmentajia, jotka tuntevat paremmin paikalliset joukkueet. Tietotaitoa pitää jakaa koko ajan. Tärkeintä on, että luodaan omanlainen toimintamalli, jossa pitää haastaa. Tässä riittää ihan varmasti jokaiselle hommia, tähdentää suomalaisvalmentaja.

Lassi Tuovi jakamassa ohjeita.
Lassi Tuovi jakamassa ohjeita Susijengille Kuva: All Over Press

Tuovilla on jo nyt selkeä käsitys omasta roolistaan nimekkäässä koripallo-organisaatiossa.

– Ensimmäisen apuvalmentajan rooli on merkityksellinen siinä, että pitää auttaa päävalmentajaa ja keventää hänen taakkaansa, mihin hänellä ei riitä aika. Siihen kuuluu omalta kohdaltani paljon henkilöstön koordinointia, jotta kokonaisuus saadaan toimimaan mahdollisimman hyvin, eikä vastuuvalmentajan tarvitse johtaa koko ajan arkea.

Luka Banchin keskittyminen menee ennen muuta pelaajiin ja joukkueeseen. Tuoville uusi pesti on antoisaa, koska hän on aikoinaan pyörittänyt Susijengissä samanlaisia asioita Henrik Dettmannin vastuullisena apurina.

Tuovi uskoo, että hän tuo italialaisseuraan sellaista kokemusta, havaintoja ja tapoja, joita hän on itsekin päässyt aikoinaan ammentamaan Susijengissä.

Lappeenrantalaislähtöinen koripalloluotsi toteaa, että kun valmennus on mennyt uusiksi kauden kynnyksellä, niin silloin tärkeintä on ensi alkuun, että valmentajat pystyvät auttamaan ja myös kuuntelemaan pelaajia.

– Pelaajilta oppii aina paljon ja heiltä saa myös tietotaitoa. Meillä on jo ihan mukava vitsailu käynnissä koskien tulevia EM-karsintomatseja serbialaisen Ognjen Dobricin, Tanskaa edustavan Gabriel Lundbergin ja georgialaisen Tornike Shengelian kanssa.

Virtus Bologna voitti 1900-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa yhdeksän Italian liigan ja seitsemän Italian cupin mestaruutta sekä vuosien 1998 ja 2001 Euroliigan mestaruudet.

– Seuran menestystavoitteet ovat kovat ja Euroliiga tuo tähän kokonaan uuden ulottuvuuden, intoilee Tuovi.

Suosittelemme