Hyppää sisältöön

Kuivuudesta ja tulvista kärsivä Kreikka yrittää korjata sään tuhoja – osa viljelmistä ja kodeista voi olla pilalla peruuttamattomasti

Syksyn myrskytuhot maksavat Kreikan taloudelle jopa viisi miljardia euroa.

Erja Tuomaala
Avaa Yle-sovelluksessa

Maastopalot raivosivat Kreikan saarilla keskikesällä, syysmyrsky Daniel toi manner-Kreikkaan toisenlaista tuhoa. Myrskyyn liittyvissä onnettomuuksissa kuoli ainakin 16 ihmistä ja infrastruktuurille aiheutui suurta suurta vahinkoa. Parhaillaan Kreikan keskiosia ravistelee Elias-myrsky.

Tärkeällä maatalousalueella Thessaliassa Kreikan keskiosassa rankkasateiden nostattamien tulvien vahingot näkyvät vasta veden laskettua. Nyt jatkuva myrskyinen sää viivyttää osaltaan korjaustöitä. Asiasta kirjoittaa muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Viidesosa puuvillasadosta tuhoutunut

Vahinkojen kirjo on suuri hedelmätarhoilta ja oliiviviljelmiltä kanaloihin ja puuvillapelloille. Arviolta viidennes Kreikan puuvillasadosta on mennyttä.

Thessalian alueella on kuollut myrskyjen vuoksi arviolta 200 000 tuotantoeläintä, erityisesti siipikarjaa.

Sateet ovat aiheuttaneet kosteusvaurioita sekä asuinrakennuksiin että tuotantotiloihin. Esimerkiksi Vóloksessa vesi nousi poikkeuksellisen korkealle.

– Lähdimme pois kotoa ja seurasimme tilannetta. Kun vesi nousi parvekkeelle asti, talo oli tuhoutunut, kuvailee kastunutta irtaimistoa keräilevä Anthoula Pappa BBC:n haastattelussa. Hän asuu perheineen teltassa.

Hallitus luvannut apua tulvien uhreille

Kreikan pääministeri Kyriákos Mitsotákis on luvannut tulojaan ja kotejaan menettäneille ihmisille pikaista apua. Tulvavesi vahingoitti myös tiloilla ja tarhoilla tarvittavaa kalustoa. Sähkölinjoja on katki, moottorit kastuneet ja kastelujärjestelmät vahingoittuneet.

Thessaliaa kutsutaan Kreikan ”leipäkoriksi”. Viidennes Kreikan viljelymaasta sijaitsee Thessaliassa. Alue on tärkeä myös maatalousviennin kannalta. Esimerkiksi puuvilla toimitetaan pääosin ulkomaille.

Kasveja voidaan paikallisten tuottajien mukaan istuttaa uudelleen ja korjata satoa ensi vuonna, mutta karjan kasvattaminen vie pidemmän aikaa. Tuhoilla on vaikutuksia myös elintarviketuotantoon. Esimerkiksi lampaanlihan ja vuohenmaidon hinta on nousussa.

Pelkona on, että suuret vahingot pakottavat asukkaita joukkomuuttoon ja viljelmät on pakko hylätä lopullisesti.

Suosittelemme